مغایرت مواضع دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا و رکس تیلرسون، وزیر امور خارجهاش نه تنها باعث نگرانی قانونگذاران شده، بلکه باعث ایجاد سردرگمی در میان دشمنان و دوستان آمریکا نیز شده است.
به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس، تیلرسون و تیم وی از زمان برسر کارآمدن در وزارت خارجه آمریکا بارها اظهارات ناهمگون با دونالد ترامپ و کاخ سفید درباره مسائل حساس و مهم بیان کردند.
این در حالی است که تیلرسون قرار است امروز(سه شنبه) و فردا در مجلس نمایندگان آمریکا و کمیتههای سنا درباره بودجه پیشنهادی وزارت خارجه حاضر شود. تیلرسون و ترامپ پیامهای متناقضی درباره بحران قطر که توجه همگان را به خود جلب کرده است، بیان کردهاند اما این تنها نمونه پیامهای متناقض میان این دو فرد نبوده است.
چندی قبل زمانی که دونالد ترامپ تصمیم به خروج از توافق آب و هوایی پاریس گرفت، ترامپ در خواست تیلرسون مبنی بر خارج نشدن از این توافق را رد کرد.
تیلرسون در جلسه استماع سنا اعلام کرد که او از ماندن در این توافق حمایت میکند همچنین اکسون موبیل، شرکت پیشین وی حمایت خود را برای حضور در این توافق اعلام کرده است. هم چنین زمانی که ترامپ به دنبال خروج از این توافق بود، در حالی که اعضای دیگر کابینه این تصمیم را تحسین میکردند، تیلرسون و وزارت خارجه سکوت اختیار کردند.
همچنین در حالی که تیلرسون بر همکاری با اعضای ناتو به عنوان تعهد کشورش به این ائتلاف تاکید میکرد، ترامپ در اجلاس سران ناتو در بروکسل هرگونه تعهد بر حمایت متقابل را رد کرد گرچه در نهایت ترامپ تعهد خود را در این باره اعلام کرد.
این قبیل اختلاف نظرها، نگرانیها را درباره اینکه آیا تیلرسون میتواند در اجرای سیاست خارجی موثر باشد، افزایش داده است.
با این حال تیلرسون اصرار دارد که مواضع ترامپ را درک میکند.
بیشترین نمود اختلاف میان تیلرسون و ترامپ در مساله قطر بود. مسالهای که ثبات در منطقه را زیرسوال میبرد. در چند روز گذشته در وزارت خارجه، مقامات بر تمرکز ویژه بر لزوم اتخاذ یک راه حل میانهرو تاکید میکردند. این در حالی است که ترامپ در پیامهای توئیتر خود قطر را متهم به کمک مالی به "افراط گرایی" در منطقه کرد. در مقابل تیلرسون خواستار خویشتنداری و کاهش تنشها از کشورهای عربی شد تا بدین شکل بنبست به وجود آمده در مساله قطر حل شود.
با این حال ترامپ بار دیگر با اظهاراتی جنجالی از مقامات قطری انتقاد کرد.
در همین راستا آر.سی. هاموند، یکی از مشاوران ارشد تیلرسون این ناهماهنگی را بیاهمیت جلوه میدهد و میگوید، هر یک از این افراد مخاطبان متعددی دارند. وزارت خارجه با رهبران خلیج فارس صحبت کرده و بر لزوم کاهش تنشها تاکید میکند و در مقابل رئیسجمهور در یک کنفرانس خبری با همتای رومانیاش در مورد پایان تروریسم که برای وی مهم است، صحبت میکنند.
همچنین جان فینر، یکی از مسئولان وزارت خارجه در دوران جان کری، وزیر امور خارجه پیشین آمریکا اعلام کرد: هنوز این اختلاف نظرها به میزان کافی خودنمایی میکنند که کارشناسان سیاست خارجی از این مساله بهره میبرند. این اختلاف نظرها نه تنها دوستان و دشمنان آمریکا را دچار سردرگمی کرده است بلکه در بسیاری موارد غیرسازنده است.
به نظر میرسد تیلرسون و ترامپ تنها درباره یک مساله جنجالی یعنی بودجه وزارت خارجه آمریکا با یکدیگر متحد هستند.