نظر منتشر شده
۵
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 340904
به بهانه عملیات تروریستی در بلژیک؛
مرغ ها به لانه باز می گردند
برزین جعفرتاش، 7 فرورین 95
تاریخ انتشار : شنبه ۷ فروردين ۱۳۹۵ ساعت ۱۳:۴۸
ریشه عبارت "مرغ ها به لانه باز میگردند (Chickens come home to roost)" به یک باور قدیمی، نزدیک به هفتصد سال پیش باز میگردد، با این مضمون که "بلایا مانند مرغ ها هستند، همیشه به لانه خود باز خواهند گشت." بدین معنی که هر بدی و ظلمی که انجام دهید بالاخره، دیر یا زود به خودتان باز خواهد گشت. این ضرب المثل در فردای روز ترور جان اف کندی، رئیس جمهور ایالات متحده وارد صحنه سیاست شد.

خبرنگاران فردای روز ترور از یکی از رهبران بحث برانگیز سیاهپوستان آمریکا، مالوم ایکس خواستند تا نظرش را در مورد ترور رئیس جمهور جان اف کندی بگوید. مالکوم ایکس پاسخ داد که به نظر من این مسئله مصداق ضرب المثل "مرغ ها به لانه باز میگردند" است. این گفته سر و صدای زیادی به پا کرد و تیتر اول رسانه های آمریکایی شد. رسانه ها اینگونه القا کردند که مالکوم از ترور رئیس جمهور ابراز خوشنودی کرده و این جمله را مصداق "نفرت پراکنی" دانستند. خود مالکوم بعدها در توضیح این عبارت میگوید که ترور رئیس جمهور، نتیجه فضای نفرت انگیزی بوده که سیاست های این کشور چه در داخل (نسبت به بومی های سرخپوست و اقلیت سیاهپوست) و چه در کشورهای دیگر (جنگ ویتنام و توطئه علیه انقلاب کوبا و ...) بوجود آورده و در نهایت به خود آمریکا بازگشته و موجب کشته شدن رئیس جمهور محبوب این کشور شده است. بیانیه ای که نه از روی خوشنودی، بلکه برای نشان دادن واقعیت های سیاست این کشور ابراز شد.
مالکوم ایکس ترور کندی را "مرغ ها به لانه خود باز میگردند" می نامد

خانم کلینتون اخیرا در مورد حمایت دولت آمریکا از حمله به لیبی در سال ۲۰۱۱ برای براندازی معمر قذافی که منجر به پنج سال هرج و مرج در این کشور شده، نکات درخور توجهی بیان نموده:

"اوج بهار عربی بود و مردم لیبی خواهان آزادی بودند و معمر قذافی یک دیکتاتور خطرناک بود. از طرفی کشورهای اروپایی را داشتیم که به ما میگفتند، لیبی همسایه ما است، باید به آنها کمک کنیم. واضحا می‌گفتند که ما در افغانستان با شما بوده‌ایم و نیاز داریم که در لیبی به ما کمک کنید، چرا که بایستی مانع اتفاقات ناگوار احتمالی توسط قذافی شویم. کشورهای عربی هم موضع مشابهی داشتند."

با اینکه کلینتون همچنان از حمله به لیبی دفاع میکند، به اعتراف خود آمریکایی ها بخش زیادی از این کشور به اشغال تروریست ها در آمده و کمپ های آموزشی داعش در این کشور فعال است. کشوری که مجله اکونومیست شرایطش را "افول آشوب ناک" توصیف کرده که به سختی می توان آن را یک کشور نامید.
لیبی قبل و بعد از حمله ناتو

جالب است بدانید فرانسه از اولین کشورهایی بوده که خواهان اعلام منطقه پرواز ممنوع در لیبی شده و بیشترین حملات هوایی را در این کشور انجام داده است. کشوری که در نوامبر ۲۰۱۵ یک رشته حملات تروریستی هماهنگ شده را تجربه کرد که به کشته و زخمی شدن بیش از ۴۰۰ فرانسوی انجامید. جهان در سوگ مرگ چهارصد فرانسوی به عزا نشست، اما نسبت به هزاران کشته سیاست تغییر رژیم در لیبی و نابودی این کشور، دنیا صرفا نظاره گر بوده و هست. آیا مرغ های فرانسه به لانه بازگشته اند؟
پایتخت های دنیا به نشانه همدردی به رنگ پرچم فرانسه در آمدند

ویکی لیکس به تازگی ایمیلی از خانم هیلاری کلینتون را افشا کرده که حاوی نکات جالبی است که خلاصه‌ای از آن را در ادامه می‌خوانید:

"به طور خلاصه، کاخ سفید میتواند تنش توسعه یافته با اسرائیل بر سر توافق هسته ای ایران را، با انجام کار درست در سوریه بهبود دهد. بر خلاف لیبی، یک مداخله موفقیت آمیز در سوریه نیازمند یک دیپلماسی محکم و رهبری نظامی از سوی ایالات متحده آمریکا است. واشنگتن بایستی تمایلش را برای همکاری با همپیمانان منطقه ای خود مانند ترکیه، عربستان سعودی و قطر به منظور آموزش و مسلح نمودن نیروی های شورشی سوری اعلام نماید. دیپلمات ها و مامورین پنتاگون میتوانند از خاک ترکیه واحتمالا اردن، تقویت مواضع مخالفان را شروع کنند. قدم دوم ایجاد یک ائتلاف بین المللی برای انجام عملیات هوایی در سوریه است. روسیه هرگز از چنین عملیاتی حمایت نمیکند، از اینرو تلاش برای انجام عملیات از مجاری شورای امنیت سازمان ملل بی فایده است. تجهیز تسلیحاتی شورشیان سوری و استفاده از نیروی هوایی کشورهای غربی به منظور از کار انداختن هلیکوپتر ها و هواپیماهای دولت سوریه، یک رهیافت کم هزینه و پرسود می باشد."

خانم کلینتون از همان سیاست مداخله جویانه ای صحبت میکند که در لیبی نتایج فاجعه باری داشته و در سوریه عواقب احتمالا وخیم‌تری داشته و خواهد داشت.

تونی بلر، نخست وزیر پیشین انگلیس پس از دوازده سال اعتراف کرده که اگر جنگ عراق نبود، امروز داعشی وجود نداشت. بدین معنی که حمله به عراق و هرج و مرج به وجود آمده پس از آن، زمینه را برای شکل گیری گروه داعش را فراهم کرده است.

البته سابقه سیاست های مداخله جویانه غرب که نتایج فاجعه باری داشته به همین جا ختم نمی شود. حمایت آمریکا از مجاهدین افغانستان در دهه هفتاد و هشتاد میلادی نمونه دیگری است که نتیجه آن، سالها حکومت طالبان بر مردم افغانستان بوده و زمینه را برای شکل گیری گروه تروریستی القاعده فراهم کرده است. اسامه بن لادن که روزی "قهرمان ضد-شوروی" لقب گرفته بود که "ارتشش را در مسیر صلح قرار داده"، نهایتا در یازده سپتامبر به صحنه سیاست غرب بازگشت.

انفجارهای تروریستی چند روز پیش در بروکسل بلژیک دوباره جامعه جهانی و بخصوص مردم اروپا را پریشان کرد. بمانند حوادث فرانسه، داعش مسئولیت این حملات را بر عهده گرفت.

در واکنش به این حملات، جریان های دست راستی اروپا فعال شده اند و مواضع ضداسلام و ضدمهاجران خود را ترویج میکنند. تدکروز نامزد ریاست جمهوری آمریکا اعلام کرده که گشتی های پلیس در محله های مسلمان نشین بایستی فعال شوند. اوباما این مواضع را اشتباه و غیرسازنده خوانده است.

در بین درگیری جناح های سیاسی غربی، بر سر اینکه با چه کسی (مسلمانان یا تروریست ها) و چگونه بایستی مبارزه کرد، بازخوانی هشدار رئیس جمهور سوریه آقای بشار اسد به غرب مفید می باشد. او نزدیک به سه سال پیش به غرب هشدار داده بود که "تروریسم را تقویت نکنید به سراغ خودتان خواهد آمد. تا زمانی که حمایت کشورهای اروپایی از قطر و عربستان سعودی که به نوبه خود از گروه های تروریستی حمایت می کنند، ادامه داشته باشد، حملات تروریستی در کشورهای اروپایی افزایش می یابد."

برنی سندرز نامزد ریاست جمهوری ایالات متحده، اخیرا به مسئله مداخله های این کشور و عواقب غیرقابل پیش بینی آن اشاره کرده است. کودتا علیه مصدق در ایران را از اولین نمونه های این سیاست بر شمرده که منجر به نتایج فاجعه باری شده است. ساندرز از نقش دولت امريكا در كودتاي شيلي مي گويد، از سالوادور النده، از تجاوز امريكا عليه كوبا، از كودتاي امريكا در گواتمالا در سال ۱۹۵۴ و از حمایت امریکا از آنها که رژیم نيكارا گوئه را برانداختند. او به نقش ريگان و كيسينجر اشاره مي كند و به صراحت مي‌گويد: امريكا بايد دست از مداخله (Intervention) در كشورها بردارد. سیاست هایی که تا به امروز در خاورمیانه و شرق اروپا و آفریقا و آمریکای جنوبی شاهدش هستیم.
عراق، لیبی، یمن و سوریه قبل و بعد از جنگ

به نظر می رسد برای توقف چرخه خشونت در شرق و غرب، نیاز است که طرف غربی، "مرغی" به کشورهای دیگر نفرستد تا در نهایت به خودشان بازگردد. اگر اشک هایی که خانم موگرینی و مردم اروپا امروز برای حوادث تروریستی در این قاره میریزند، پیش تر برای مردم عراق و افغانستان و لیبی و سوریه و یمن ریخته بودند و مانع دولت هایشان از صادرات گسترده سلاح به منطقه و حمایت از سیاست های تغییر رژیم شده بودند، امروز شاهد گسترش روز افزون کشتار و ترور در سراسر دنیا نبودیم.

جنگ و خشونت و فلاکتی که کشورهای غربی برای کشورهای مختلف به ارمغان آورده اند، دیر یا زود، مستقیم یا غیر مستقیم به کشور خودشان باز خواهد گشت. امیدی به سیاستمداران نیست، اما مردم دنیا و بخصوص مردم کشورهای قدرتمند بایستی این حقیقت را درک کنند که عواقب سیاست های مداخله جویانه دولت های آنها، در نهایت دامان کشور خودشان را خواهد گرفت یا به قول همان مثل قدیمی، مرغ ها "همیشه" به لانه خود باز خواهند گشت!

پی نوشت ها
پی نوشت ۱: کشور بلژیک سابقه یک قرن استعمار وحشیانه کشور کنگو را در کارنامه خود دارد. همچنین اولین نخست وزیر و بانی استقلال این کشور را قطعه قطعه کرده، در اسید انداخته و بقایای جنازه اش را سوزانده است.

پی نوشت ۲: چهار ماه پیش ایندپندنت از نقش عربستان سعودی در گرایش مسلمانان بلژیک به تندروی نوشته بود: در سال ۱۹۶۷ شاه بلژیک و ملک فیصل عربستان توافق کردند که همراه با فروش نفت عربستان به بلژیک، این کشور مسجدی در بروکسل افتتاح کند و امام جماعتش را از کشورهای حاشیه‌ی خلیج فارس تأمین کند. مسجد در سال ۱۹۷۸ تحت عنوان «مسجد بزرگ بروکسل» افتتاح شد و در کنار مرکز فرهنگی و اسلامی بروکسل قرار گرفت. امام جماعت‌های سلفی مسجد به گسترش تفکر سلفی در میان مهاجران ترکیه‌ای و مراکشی و دیگر مسلمانان ساکن بلژیک مشغول شدند و آنها را به عدم ادغام در جامعه‌ی بلژیک تشویق کردند. طبق اسناد افشاشده به دست ویکی لیکس، این امر تا حدی پیش رفت که در سال ۲۰۱۲ مدیر مرکز فرهنگی و اسلامی بروکسل که از کارمندان سفارت عربستان در بلژیک بود، به خاطر تبلیغ اندیشه‌های تکفیری و افراطی از بلژیک اخراج شد.
 
کلمات کلیدی : انفجار، تروریستی ، بروکسل
 
مجتبی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۰۷ ۱۴:۰۱:۰۲
هرچه کنی به خود کنی ..... (3617140) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۰۷ ۱۴:۱۸:۴۸
همون ضرب المثل خودمون که سگ پاچه صاحبشو گرفت یا چاه مکن بهر کسی و... (3617151) (alef-13)
 
فرانک
United States
۱۳۹۵-۰۱-۰۷ ۱۶:۱۵:۱۷
بله هر کنشی یه واکنشی در پی داره البته خداییش قانون فیزیک رو دیگه نمیشه کسی به نفع خودش مصادره کنه شامل همه میشه پس قطعا میشه از زوایای دیگه بهش نگاه کرد یا هم اصلا نگاه نگاه کرد. (3617246) (alef-13)
 
مسلم
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۰۷ ۱۶:۴۶:۱۳
اروپای بدون مرز کم کم داره مرز دار میشه؟؟ (3617265) (alef-13)
 
Canada
۱۳۹۵-۰۱-۰۷ ۱۸:۱۴:۳۱
معادل زیباتر این ضرب المثل این است: هر کس باد بکارد، طوفان درو می کند (3617306) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.