کد مطلب: 498315
با وجود نگرانی از قربانی شدن در راه ترامپ؛ کریستوفر رای رئیس جدید اف بی آی شد
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۱۲ مرداد ۱۳۹۶ ساعت ۱۴:۱۲
کریستوفر رای در حالی شامگاه سه شنبه (اول اوت /۱۰ مرداد) با رای سنا به عنوان رئیس جدید اف بی آی شناخته شد که راه بسیار سخت و پر پیچ و خمی را در آینده کاریش پیش رو دارد.
دنیای اقتصاد – کریستوفر رای با 92 رای موافق نمایندگان سنا رئیس اف بی آی شد تا جای جیمز کومی برکنار شده را بگیرد . هر چند که رای بالای نمایندگان سنا تنها با 5 رای مخالف می تواند برگ برنده ای برای رای به شمار آید و به این واسطه حمایت سنا را در پشت خود داشته باشد اما هیچ تضمینی برای ماندن در مقام ریاست اف بی آی برای یک دوره ده ساله نمی تواند باشد چرا که تصدی پست ریاست اف بی آی توسط رای در دوران زمامداری رئیس جمهوری رقم خورده که بسیاری او (ترامپ) را یکی از بی ثبات ترین روسای جمهور تاریخ ایالات متحده می دانند. گواه آن اخراج آنتونی اسکاراموچی، مدیر ارتباطات کاخ سفید تنها پس از ده روز از انتصاب و شروع به کارش است تا او (اسکاراموچی) هم از قطار اخراجی های کابینه واعضای دولت ترامپ جا نماند، قطاری که از شان اسپایسر تا مایکل فلین و جیمز کومی بلیطش را دریافت کرند.
آزمونی سخت در پیش رو:
کریستوفر رای در حالی شامگاه سه شنبه (اول اوت /۱۰ مرداد) با رای سنا به عنوان رئیس جدید اف بی آی شناخته شد که راه بسیار سخت و پر پیچ و خمی را در آینده کاریش پیش رو دارد. آنچه مسلم است اکنون رای در جایگاه رئیس جدید اف بی آی باید پیگیر مسئله حساس و جنجالی دخالت روسیه در انتخابات 2016 ایالات متحده باشد، مسئله ای که باعث قربانی شدن جیمز کومی، رئیس برکنار شده اف بی آی به واسطه جلب توجهش به مسائل پشت پرده تماس های تیم انتخاباتی ترامپ با مقامات روس شد، چرا که یکی از موضوعات مورد تحقیق کومی، رابطه غیرقانونی مایکل فلین، مشاور امنیت ملی ترامپ با مقامات روسیه بود. حال این حقوقدان 50 ساله که از سال ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۵ معاون دادستان کل آمریکا بوده و بر واحد جنایی وزارت دادگستری آمریکا نیز نظارت داشته و قبل تر هم به عنوان معاون دادستان منطقه شمالی جورجیا فعالیت داشته است، باید در نخستین گام، جا پای کومی بگذارد و موضوع دخالت روسیه در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا را بررسی و پیگیری کند. در همین راستا بود که او در جلسه معارفه در سنا که سه هفته قبل برگزار شد گفته بود در صورتی که رئیس اف بی آی شود، تمام کوشش را به کار می گیرد تا فارغ از فشارهای سیاسی، استقلال پلیس فدرال با بیش از ۳۰ هزار پرسنل را حفظ کند. علاوه بر آن به صورت جدی تحقیقات خود را در خصوص نقش مسکو در انتخابات ریاست جمهوری آغاز کند که می تواند سرآغاز تحقیقات گسترده و در عین حال حساس در دولت ترامپ و تکرار واترگیتی جدید شود. در همین راستا سناتور امی کلاوچار، از دموکرات های مینه سوتا در جلسه سنا اذعان داشت که این برهه دشوار برای تصدی شغلی دشوار است. همانطور که می دانیم مدیر پیشین اف بی آی و دادستان کل سابق موقت به دلیل تحقیقات روسیه اخراج شد. ما تنها طی چند ماه گذشته شاهد اخراج های متعدد در دولت بوده ایم.
البته صلاحیت کریستوفر رای پیشتر هم در کمیته قضایی مجلس سنای ایالات متحده ده روز پیش (20ژوئیه /30تیر) به اتفاق آرا تایید شده بود و تمام ۲۰ عضو کمیته قضایی سنا صلاحیت معاون دادستان پیشین آمریکا و مسئول نظارت بر تحقیقات درباره جعل شرکت ها در دولت جرج دبلیو بوش را برای تصدی این مقام تایید کرده بودند. در همین جلسه هم دموکرات ها و هم جمهوری خواهان خطاب به او تاکید کردند هرگز اجازه ندهد سیاست وارد کار این سازمان شود. رای در جلسه تاییدیه سنا با تاکید بر استقلال خود گفت: «وفاداری من به قانون اساسی و قانون است. این ها در طول کار من راهنمای من بوده اند و این راه را ادامه خواهم داد.»
حاشیه جدید با چاشنی خانواده:
پرونده دخالت روسیه در انتخابات ریاست جمهوری 2106 آمریکا و حمایت مسکو از ستاد انتخاباتی ترامپ هر روز ابعاد جدیدی پیدا می کند. در تازه ترین این موارد پای ترامپ پسر (دونالد ترامپ جونیور) هم به آن کشیده شده است.
دونالد ترامپ جونیور و ناتالیا وسلنیتسکایا، وکیل روسی یک سال پیش در ایام کارزار انتخاباتی دیدارهایی را با هم داشته اند، هر چند محتوای این دیدارها سرپرستی کودکان روسی مقیم آمریکا عنوان شده اما دونالد ترامپ پسر به نوعی اذعان کرده که این ملاقات را بعد از آن پذیرفته که فهمیده ممکن است بتواند اطلاعات مخربی عیله هیلاری کلینتون، رقیب پدرش به دست آورد. بر اساس آنچه در رسانه ها منتشر شده است دونالد ترامپ پسر در آن زمان (تابستان سال گذشته) ایمیلی را از واسطه ای به نام راب گلداستون که روابط عمومی در صنعت موسیقی بریتانیا بوده، دریافت می کند که در آن روسیه وعده مدارکی درباره هیلاری کلینتون را داده بود. در آن زمان دونالد ترامپ فقط نامزد احتمالی کمپ جمهوری خواهان که به مصاف رقیب دموکرات خود رفته بود، می توانست از این برگ برنده به سود خود استفاده کند و بر این اساس، این دیدار توسط آراس آگالاروف، تاجر روسی و پسر او که یک خواننده موسیقی پاپ است ترتیب داده شده بود و مدیریت این کار به راب گلداستون سپرده شده بود. این رشته ایمیل ها همچنین به جرد کوشنر (داماد ترامپ) و پاول منافورت مدیر سابق کارزار انتخاباتی او هم فرستاده شده بود، که قبل تر پای آنها هم به پرونده دخالت روسیه در انتخابات آمریکا و حمایت مسکو از ستاد انتخاباتی ترامپ باز شده بود. هر سه نفر بعدها با ناتالیا وسلنیتسکایا، وکیل روس در برج ترامپ در نیویورک ملاقات کردند. اما ماجرا با بیانیه ترامپ پسر ابعاد گسترده تری پیدا کرد چرا که به گزارش واشنگتن پست، مشاوران دونالد ترامپ در ابتدا پذیرفته بودند پسر رئیس جمهوری آمریکا بیانیه ای را منتشر کند که در صورت فاش شدن همه جزئیات قابل انکار نباشد.
اما این تصمیم با بازگشت دونالد ترامپ از اجلاس هشتم ژوئیه سران هشت کشور صنعتی جهان که در آلمان برگزار می شد تغییر پیدا کرد. دونالد ترامپ پسر در بیانیه خود گفته است که در این دیدار (با وکیل روسی) عمدتا درباره برنامه فرزندخواندگی کودکان روسی بحث شده است اما او (ترامپ پسر) بعدا پذیرفت این دیدار را قبول کرده؛ چون به او گفته شده در این ملاقات اطلاعاتی درباره هیلاری کلینتون به او داده خواهد شد. اما ماجرا زمانی جالب تر می شود که واشنگتن پست از دخالت دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا در نگارش این بیانیه پرده برداشت و نشان داد وی از دیدار پسرش با وکیل روس، خیلی هم بی اطلاع نبوده است.
مسئله به قدری از سوی ترامپ غیر قابل انکار شد که سارا هاکبی، سندرز سخنگوی کاخ سفید در اظهاراتی گفت که دونالد ترامپ مثل هر پدر دیگری، پیشنهاد هایی در رابطه با متن نامه به پسرش داده است. اما این پایان کار نبود و رسانه ها اعلام کردند که تمام بیانیه ترامپ پسر دیکته شد پدر بوده است. جالب این است که تا کنون نه دونالد ترامپ و نه پسرش هنوز درباره گزارش رسانه های آمریکایی واکنشی نشان نداده اند، آن هم ترامپی که همواره شمشیر عناد خود را با رسانه ها از رو می بست و جواب های تند و آتشینی را برای جنجال های رسانه ای در آستین داشت.
در چنین شرایطی جدیدی که دخالت دونالد ترامپ در این زمینه ممکن است او و حلقه نزدیکانش را دچار یک دردسر حقوقی کند، رئیس جدید اف بی آی از سوی سنا انتخاب می شود، کسی که سابقه همکاری با جیمز کومی، رئیس برکنار شده اف بی آی و همچنین رابرت مولر، رئیس سابق اف بی آی، آن هم به مدت 13 سال که هم اکنون از سوی معاون وزارت دادگستری مسئول تحقیقات درباره نقش روسیه در انتخابات آمریکاست را دارد. سابقه همکاری با این دو نفر می تواند تهدیدی ضمنی را برای دچار شدن رای به سرنوشت کومی ایجاد کند؛ زیرا ترامپ چنانی که در مصاحبه 23 ژوئن با شبکه فاکس نگرانی خود را از دوستی رابرت مولر و جیمز کومی ابراز داشت، می تواند این نگرانی را به همکاری رای با کومی و مولر هم تسری دهد. هر چند رئیس جدید اف بی آی در پاسخ به سوال سناتورهای آمریکایی در جلسه معارفه اش که از او پرسیده بودند آیا می تواند مجری مستقل قانون باشد یا نه، از استقلال و اجرای درست قانون سخن گفت؛ اما باید دید که در آینده کریستوفر رای در جایگاه رئیس جیدی اف بی آی توان تحقق این وعده خود را خواهد داشت یا اینکه او را باید قربانی جدید ترامپ در صف طولانی اخراج ها دانست؟
کلمات کلیدی : اف بی آی، دونالد ترامپ ، جیمز کومی ، کریستوفر رای