روزنامه دولتی عراق در گزارشی از همایشی با حضور سفیر ایران در بغداد و پرسش و پاسخهای مهم در این همایش، آن را مثبت ارزیابی کرد و خواهان برگزاری نشست مشابه با سفیر عربستان هم شد.
به گزارش فارس روزنامه دولتی «الصباح» عراق در گزارشی به قلم «سالم شکور» با عنوان «از ایران چه میخواهیم»، نوشت: روابط عراق و ایران یکی از مسائل مورد اختلاف در داخل عراق است همانگونه که بر سر ارتباط عراق با دیگر کشورها اختلاف وجود دارد.
این یادداشت افزوده است: علل بروز شکاف بین عراقیها بر سر رابطه با ایران بین انگیزههای طائفهای و سیاسی در نوسان است و کار تا جایی پیش رفته که حتی در داخل طائفه [مذهبی] واحدی در عراق هم با تغییر مکانیزمهای کار طرفهای منطقهای در عرصه عراق شکاف وجود دارد و این طرفهای منطقهای بین دو محور ایران و عربستان تقسیم میشوند.
بنابراین مواضع عراقیها در قبال طرفها و مسائل منطقهای متفاوت است اما «ایرج مسجدی»، سفیر ایران در بغداد میگوید: ما هیچ گاه از هیچ طرف عراقی نخواستیم که با آمریکا و عربستان که روابط تهران با آنها با تنش همراه بوده است دشمنی ورزند. او گفته، ما از عراق نمیخواهیم که مطابق میل ما در برابر کسی موضعگیری کند بلکه ما میدانیم که عراقیها خودشان مطابق با منافع کشورشان تصمیم میگیرند؛ چیزی که ایران از شما میخواهد برخورد مثبت و از سر لطف با آن است، ما خواهان همپیمانی بین دو کشور برادر و همسایه هستیم که از منافع مشترک و مناسبات همه جانبه با یکدیگر برخوردارند.
الصباح آورده است: بنابراین گویی ایران به ما میگوید که در مقابل از شما نمیخواهیم که منعکس کننده مواضع غیردوستانه دیگر کشورها در مقابل ایران باشید. سفیر ایران این اظهارات را در سمیناری که 2 روز پیش به همت مرکز همایش بحر العلوم در بغداد برگزار شده بود بیان کرده و به بسیاری از سوالهای حضار قبل از طرح آن پاسخ داده است.
این روزنامه عراقی نوشت: سفیر ایران به قدری با زبان دیپلماتیک و نرم و دوستانه سخن میگفت که هیچ کدام از حضار را از طرح مشکلات و دغدغههایشان بازنداشت، حضار هم تاکید کردند که روابط بین کشورها بر اساس منافع و نه عواطف و احساسات است و دو کشور باید مواضع عملی اتخاذ کنند نه اینکه صرفا زیبا حرف بزنند.
در ادامه گزارش آمده است: یکی از حضار عراقی که هدف مباحثه را فراموش کرده به خودانتقادی روی آورد و مسئولیت وخامت اوضاع سیاسی، اقتصادی و امنیتی عراق را بر دوش سیاستمداران عراقی دانست و این مسئله به سفیر ایران فرصت داد تا برای موعظه و نصیحت عراقیها و درباره چگونگی همکاری بین عراقیها و ضرورت وحدت کلمه آنها و حل مشکلات به دست خودشان سخن بگوید.
الصباح ادامه داد: «ما عراقی یکپارچه و قدرتمند میخواهیم»، این عبارتی بود که سفیر ایران بارها در نشست مذکور تکرار کرد تا جایی که یکی از حضار تاکید کرد این قضیه بیشتر از اینکه از سر موضع گیری مثبت ایران در قبال عراق باشد نیاز ایرانیها محسوب میشود.
این روزنامه نوشت: عراق مرکز ادغام و در عین حال کشمکش سه تمدن و فرهنگ عربی، تُرکی و فارسی است و به نفع این طرفهای سه گانه است که از قدرت و یکپارچگی عراقیها حمایت کنند همان کاری که طرفهای جنگ جهانی دوم با فنلاند انجام دادند، چرا که هر گونه ضعف عراق و از بین رفتن وحدت و یکپارچگی این کشور تاثیر منفی بر اوضاع داخل ایران، ترکیه و کشورهای عربی خواهد گذاشت.
الصباح آورده است :آخرین سوال مطرح در نشست این بود که تاکید و اصرار ایران بر حفظ وحدت و قدرت یکپارچه عراق با کمک ایران به احزاب سیاسی کُرد در کار قاچاق نفت و گاز از طریق خاک ایران و پیامدهای آن بر تضعیف قدرت مرکزی بغداد و کمک به این طرفها برای فراهم کردن زمینههای استقلال آنها در آینده چه همخوانی دارد؟ اما سفیر ایران به این سوال پاسخ نداد و پس از نشست ادعا کرد که یادش رفت به این موضوع بپردازد.
این روزنامه عراقی ادامه داد: موضوع مداخله ایران در عراق هم از جانب بیشتر حضار مطرح شد اما سفیر قبل از اینکه سوالی بپرسد، پاسخ این سوالات را داده بود هنگامی در مقدمه سخنان خود گفت برخی از مداخله و نفوذ ایران در عراق میگویند آن مداخله چیست آیا پاسخ به استمداد دولت عراق دخالت محسوب میشود آیا انتقال تجربیات اداری، خدمات رسانی، اقتصادی و امنیتی به عراق مداخله محسوب میشود؟
الصباح نوشت: برخی حاضران اعتراض کردند که ایران مسیر حرکت 30 رودخانهای را که از ایران میگذرد و به عراق ریخته میشود تغییر داده است اما سفیر ایران این قضیه را بشدت تکذیب کرد و گفت باید قبلا از اطلاعات خود مطمئن باشند چون کمبود آب رودخانهها ناشی از کاهش نزولات جوی در سال گذشته بوده است.
این روزنامه عراقی افزود: گردهمایی مذکور با طرح این سوال سفیر ایران پایان یافت که آیا در عراق فردی یا شورایی وجود دارد که تصمیم نهایی را در همه امور اتخاذ کند؟
الصباح این گفتوگوی طرفهای عراقی با سفیر ایران را مفید ارزیابی کرد و گفت: ما به برگزاری چنین نشستهایی با سفرای دیگر کشورهای تاثیرگذار در عرصه عراق نیاز داریم که ترکیه و عربستان در راس آنها هستند.