رییس کمیته نانو غذا و دارو وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از صدور مجوز برای عرضه دومین داروی ضدسرطان تولید به داروخانهها خبر داد و گفت: داروی ضدسرطان تولید شده در کشور تحت پوشش بیمه درمان قرار دارد.
دکتر سید مهدی رضایت در گفتوگو با ایسنا، از صدور مجوز تولید برای محصولات چندین شرکت فعال در حوره نانو پزشکی خبر داد و گفت: در سال جاری پیشبینی میشود که مجوز نهایی تولید برای چندین محصول در حوزه نانو پزشکی صادر و این محصولات وارد بازار خواهد شد.
وی یکی از مجوزها را مربوط به تولید نانو دارویی برای درمان کبد چرب ذکر کرد و ادامه داد: مطالعات اولیه این دارو نشان از اثربخشی این دارو در درمان کبد چرب دارد.
رضایت، اضافه کرد: علاوه بر آن یکی از شرکتهای دارویی به دانش فنی تولید داروی ضد سرطان دست یافته است که تاکنون این دارو با قیمتهای بالا وارد کشور میشد و از آنجایی که قیمت این دارو بالا بود همه بیماران مبتلا قادر به خرید این دارو نبودند.
وی با تاکید بر این که این دارو به تولید رسیده است، خاطرنشان کرد: صدور مجوز برای این دارو در مرحله نهایی است.
رییس کمیته نانو غذا و دارو وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی این دارو را دومین داروی ضد سرطان کشور دانست و یادآور شد: این داروی ضد سرطان از جمله داروهای مهمی است که ماده موثره آن «تکری تاکسول» از خانواده «تاکسول» ها است که با قیمتهای گزاف به کشور وارد میشد.
رضایت، تاکید کرد: پیش بینی میشود که در سال جاری این دارو وارد بازار شود و چون این دارو تحت پوشش بیمه قرار میگیرد، با قیمت پایینتر از مشابه خارجی در اختیار بیماران مبتلا قرار میگیرد.
صدور مجوز داروی ضد سالک تا 3 ماه آینده
وی داروی درمان بیماری «سالک» را از دیگر دستاوردهای محققان کشور نام برد و گفت: این دارو داروی پوستی برای درمان سالک در دنیا است که به همت محققان کشور به تولید رسید.
رضایت با تاکید براین که داروی ضد سالک موجود در بازارها یک داروی تزریقی است که دارای عوارض سمی است، ادامه داد: ولی داروی ضد سالک ایرانی به صورت پماد تولید شده و قادر است در طی یک ماه این بیماری را درمان کند.
وی با بیان این که این بیماری بیشتر در مناطقی که از نظر بهداشت پایین است، بروز میکند، یادآور شد: از این رو اقشار کم درآمد بیشتر به این بیماری مبتلا میشوند که با همکاری وزارت بهداشت مجوز نهایی این دارو در 2 تا 3 ماه آینده صادر خواهد شد.
به گفته مدیر کارگروه نیروی انسانی ستاد توسعه فناوری نانو در آزمایشهای انجام شده این پماد تا 95 درصد در درمان سالک پوستی موثر بوده است.
تعداد داروهای نانویی عرضه شده به بازار
رییس کمیته نانو وزارت بهداشت تعداد محصولات نانویی در حوزه سلامت را 35 محصول ذکر کرد و افزود: یکی از داروهای مبتنی بر فناوری نانو که در حال حاضر با نسخه پزشک عرضه میشود داروی «سینا دوکسوزوم» که ماده موثره آن «دوکسوروبیسین» است.
به گفته وی این دارو تاکنون حدود 15هزار ویال در داخل کشور به فروش رسیده است.
داروهای نانویی محققان کشور
به گزارش ایسنا، سالک یک بیماری پوستی است که بر اثر ورود انگل تک سلولی به نام «لشمانیا» به بدن ایجاد میشود. اگرچه این بیماری بندرت باعث به مخاطره افتادن زندگی میشود ولی اثر زخمهایی که ایجاد میکند تا پایان عمر روی پوست باقی میماند.
این بیماری یک بیماری پوستی مشترک بین انسان و تعدادی از حیوانات از جمله جوندگان است که تاکنون داروی تزریقی برای درمان این بیماری عرضه شده که اثربخشی آن زیاد نبوده است از این رو محققان کشور با بهره گیری از فناوری نانو داروی پوستی برای درمان آن عرضه کردند.
داروی ضد سالک محققان کشور پماد نانویی به نام «نانو آمفوتریپسین» و نام صنعتی آن «آمفولیش» است.
علاوه بر آن، محصول «سینادوکسوزوم» حاوی دوروکسوروبیسین هیدروکلراید لیپوزمال است.
فرمولاسیون این فرآورده به شکلی است که دوکسوروبیسین را به داخل حاملهای نانولیپوزومی وارد کرده و با افزایش نفوذپذیری و پایداری دارو را در بافت تومور آزاد میکند. این حامل لیپیدی با نشت کمی که دارد باعث کاهش عوارض جانبی دوکسوروبیسین میشود و به این شکل سمیت قلبی این دارو که جزو خطرناکترین عوارض جانبی آن است، کاهش مییابد.
سینادوکسوزوم در درمان سرطانهای مختلفی به کار میرود و با توجه به کارایی بالایی که به علت ماهیت لیپوزومال خود دارد در سرطانهای متاستاتیک متعددی نظیر سرطانهای متاستاتیک پستان و تخمدان و همچنین در مولتیپل میلوما و کاپوسی سارکومای بیماران مبتلا به ایدز اثر قابل توجهی دارد.
این دارو یک داروی شیمی درمانی است و محققان به دنبال کاهش اثرات شیمی درمانی، به بهره گیری از فناوری نانو و لیپوزوم، فرم نانویی این دارو را عرضه کردند که شامل یک کره لیپوزومی است و حالت چربی مانندی دارد و دارو در داخل آن محصور میشود به این ترتیب عوارض و آسیبهای کبدی و قلبی ناشی از شیمی درمانی را به حداقل میرساند.