نظر منتشر شده
۴۵
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 398350
مگر بنگاه اقتصادی بودن عیبی دارد که دائم آن را به رخ دانشگاه آزاد می‌کشند؟
بخش تعاملی الف - محمدعلی آتش‌سودا*
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۲ مهر ۱۳۹۵ ساعت ۰۹:۳۰


ایده‌ی تاسیس بانک دانشگاه آزاد اسلامی و به تبع آن انجام فعالیت‌های اقتصادی یکی از راه‌هایی است که می‌تواند حلال برخی از مشکلات مبتلابه دانشگاه آزاد اسلامی باشد. این ایده در بازه‌های زمانی مختلفی مطرح و فراموش شده و در این یادداشت بر آنیم تا با در نظر گرفتن انتقاداتی که به آن شده، وجوه مثبت آن را بررسی و بیان کنیم. لازم به ذکر است که نگارنده‌ی این سطور سال ها است که هیچ سمت رسمی و اداری در دانشگاه آزاد نداشته و اکنون نیز ندارد و دیدگاه وی اصلا منعکس کننده‌ی مسئولان رسمی دانشگاه نیست، اما به جهت ارتباط با بخش بزرگی از اعضای هیات علمی این دانشگاه، کم و بیش در جریان دیدگاه اساتید و نیز کارمندان این مجموعه قرار دارد و این نوشته نیز با توجه به دیدگاه همکاران وی در دانشگاه آزاد اسلامی نوشته شده است.

در ادامه و پس از طرح اشکالات مطرح شده در یادداشت‌های مخالفان تاسیس بانک و فعالیت اقتصادی از سوی دانشگاه آزاد اسلامی، تلاش می‌شود تا نکاتی که از دید منتقدان محترم این ایده مغفول مانده و کمابیش و به صورت ترجیع‌بندی تکراری و ملال‌آور در بسیاری از نوشته‌های انتقادی نیز علیه دانشگاه ‌آزاد اسلامی منتشر می‌شود، مطرح و پاسخ آن ایرادات نیز ارائه شود.

۱-طرح انتقاد: «دانشگاه آزاد اسلامی بنگاه اقتصادی نیست و در نتیجه نیاز به بانک ندارد.»
پاسخ: متاسفانه طرح تعارض فعالیت فرهنگی با فعالیت اقتصادی نوعی خلط بحث است که از سوی بسیاری از منتقدان دانشگاه آزاد اسلامی بیان شده است. در پاسخ به این منتقدان باید گفت که اگرچه دانشگاه آزاد اسلامی یک نهاد فرهنگی است، اما در ضمن یک بنگاه اقتصادی نیز هست که برای ادامه‌ی فعالیت آموزشی و پژوهشی خود نیاز به منابع مالی دارد. اصلا مگر بنگاه اقتصادی بودن چه عیبی دارد که برخی دائم آن را به رخ دانشگاه آزاد اسلامی می‌کشند؟ امروزه در بسیاری از کشورها آموزش عالی یک صنعت محسوب می‌شود که طی آن با پذیرش دانشجو از کشورهای دیگر، منابع مالی برای دانشگاه جذب و در ضمن از راه جذب نخبگان به پیشرفت و گسترش دانش نیز کمک می‌شود.

دانشگاه‌های هند و مالزی و اتریش و آلمان و کانادا را می‌توان نمونه‌هایی بارز از کشورهایی دانست که در آن‌ها بخشی از بار مالی توسعه‌ی دانش از طریق «صنعت» آموزش عالی انجام می‌گیرد. اما جدا از این مساله بهتر است منتقدان تاسیس بدانک دانشگاه آزاد اسلامی، نگاهی به نهادها و ادارات دولتی که نامشان پشت بانک‌های خصوصی است بیاندازند و پاسخ دهند چگونه این نهادها و ادارات که همگی از مجموعه‌ی حاکمیت یا دولت محسوب می‌شوند مجازند بانک خصوصی تاسیس کنند، اما دانشگاه آزاد اسلامی که ماهیتا یک موسسه‌ی خصوصی است نباید بانک خصوصی تاسیس کند

نیز باید پرسید که مگر آموزش و پرورش یک موسسه‌ی «فرهنگی» و در عین حال یک «وزارتخانه‌ی دولتی» نیست؟ چرا با وجود بانک‌های دولتی، این وزارت‌خانه‌ی دولتی به تاسیس صندوق ذخیره‌ی فرهنگیان و بانک سرمایه مبادرت کرده است؟ علی‌رغم دید منفی برخی منتقدان نسبت به تاسیس بانک از سوی دانشگاه آزاد اسلامی باید گفت که اتفاقا یکی از راه‌ حل‌های پیش روی دانشگاه آزاد اسلامی برای حل مشکلات اقتصادی‌اش تاسیس بانک است، تا از طریق تجمیع منابع مالی درون خود و نیز جذب منابع مالی بیرون از دانشگاه بتواند پروژه‌های اقتصادی مورد نظرش را عملی و از آن در جهت بهبود کیفیت آموزش و پژوهش استفاده کند.

۲- طرح انتقاد: «شهریه‌های دانشگاه آزاد اسلامی نسبت به موسسه‌های مشابه همچون دانشگاه‌های غیر انتفاعی و پیام نور کمرشکن است، اما عملکرد علمی و اقتصادی این دانشگاه ضعیف است.»
پاسخ: بهتر است به جای جنگ و جدل در باره‌ی این مدعا که البته بطلان آن بر کسانی که دستی بر آتش فرهنگ و آموزش عالی کشور دارند، اظهر من الشمس است، وزارت علوم آماری از فضای آموزشی و تعداد اعضای هیات علمی و امکانات علمی و آزمایشگاهی و سایر مولفه‌های موثر در ارزیابی موسسات آموزشی، در کلیت سه مجموعه‌ی دانشگاه‌ آزاد اسلامی و غیر انتفاعی و پیام نور ارائه کند تا سیه روی شود هر که در او غش باشد. اما در مورد بالا بودن شهریه‌ی دانشگاه آزاد اسلامی نسبت به دانشگاه‌های غیر انتفاعی و پیام نور، باید امکانات هر سه دانشگاه و نیز حمایت‌های وزارت علوم از دانشگاه‌های غیر انتفاعی و پیام نور و در عوض سخت‌گیری‌های آن نسبت به دانشگاه آزاد اسلامی را در نظر آورد و بعد در مورد عملکرد آن‌ها قضاوت کرد؛ به ویژه سخت‌گیری‌ از جهاتی مثل لزوم رعایت نسبت تعداد اعضای هیات علمی تمام وقت به تعداد دانشجو که دانشگاه آزاد اسلامی آن را رعایت کرده و اکنون به استانداردهای لازم دست یافته و بار مالی بسیار بزرگی را نیز به دلیل رعایت این استاندارد متحمل شده است، اما رقبای آن همواره و به اشکال گوناگون از استخدام اعضای هیات علمی تمام وقت طفره رفته‌اند.

نیز ای کاش شهریه‌‌های دانشگاه آزاد اسلامی با شهریه‌ی پردیس‌های بین‌الملل دولتی هم مقایسه گردد تا مشخص شود که نسبت دادن صفت «کمرشکن» برای شهریه‌های دانشگاه آزاد اسلامی که امسال در برخی رشته‌ها تا ۵۰ درصد نیز کاهش یافته چقدر غیر واقعی و غیر منصفانه است.

۳-طرح انتقاد: «تامین مالی دانشگاه‌های بزرگ جهان از طریق ارتباط با صنعت انجام می‌شود نه شهریه‌ی دانشجویان، اما منبع تامین مالی دانشگاه آزاد اسلامی شهریه‌ی دانشجویان است نه صنعت.»
پاسخ: این ایراد بجاست، اما مخاطب آن باید نه دانشگاه آزاد که سیاست‌گذاران کلان کشور باشند. نیز جای پرسش است که مگر دانشگاه‌های دولتی و زیر مجموعه‌هایش با قدرت لابی‌گری بسیار بالایی که برای جذب منابع مالی دارند، چقدر در ایجاد ارتباط میان صنعت و دانش توفیق داشته‌اند که از دانشگاه آزاد اسلامی این توقع رفته است؟ در کشوری که چندین سال است به دلیل اجرای سیاست‌های غلط در واردات، تولید در آن فروخفته و عطلت بر سر صنعت‌گرانش آوار شده است، توقع از یک موسسه‌ی فرهنگی خصوصی برای ایجاد ارتباط با صنعت و تامین منابع مالی مورد نیازش غیر واقعی نیست؟

اما جدا از انتقادات فوق آنچه که همیشه در دعوای میان موافقان و منتقدان دانشگاه آزاد اسلامی مغفول می‌ماند، سرنوشت بیش از شصت هزار عضو هیات علمی و نزدیک به چهل هزار کارمند این مجموعه است که چون گندم در بین دو سنگ‌ آسیاب دعواهای جناحی خرد می‌شوند و در گیر و دار اختلافات سیاسی حقوقشان پایمال می‌گردد. نگارنده از زبان خود و بسیاری از اساتید و کارمندان دانشگاه آزاد اسلامی خطاب به سیاست‌گذاران اصلی کشور در دولت و مجلس شورای اسلامی اعلام می‌دارد که:

سروران گرامی! به هوش باشید! شمایانی که برای تعطیلی یک واحد اقتصادی دویست یا سیصد نفره بر خود می‌تپید _که این تپیدن و نگرانی البته به حق است و جای آن هست_ ادامه‌ی حیات دانشگاه آزاد اسلامی که سال ها است برای نزدیک به صد هزار نیروی متخصص و نخبه‌ی کشور فرصت شغلی ایجاد کرده‌است، نیازمند مساعدت و توجه همه جانبه است. در نظر داشته باشید که برای سال‌ها بخش بزرگی از رونق صنعت ساختمان و حمل و نقل کشور مرهون فعالیت واحدهای دانشگاه آزاد بوده و هست. اما این موسسه در حال حاضر نیازمند تغییر در راهبردهای اقتصادی و علمی خود است و در این راه به حمایت هم دولت و هم مجلس و هم سایر ارکان مجموعه‌ی نظام جمهوری اسلامی نیاز دارد. نباید منکر شد که این موسسه نیز همچون بسیاری از موسسه‌های دیگر کشور در طول سال‌ها دچار عارضه‌ی سوء مدیریت نیز بوده است، اما باید در نظر داشت که دانشگاه آزاد اسلامی به خاطر سیاست‌های اشتباه و خصومت‌آمیز دولت قبل در حمایت از موسسات موازی آن، ضربات مالی مهلکی خورده که متاسفانه آن را از توش و توان پیشین انداخته و نیازمند حمایتش کرده است که تاسیس بانک اختصاصی تنها یکی از راه‌های خروج آن از مشکلات اقتصادی‌ است.

جدا از تاسیس بانک، اختصاص بودجه‌های حمایتی پژوهشی و آموزشی و یا وضع قوانین خاص برای بازنشستگی پیش از موعد اساتید و کارمندان باسابقه‌تر با هدف فراهم شدن فرصت تداوم همکاری برای بقیه‌ی اعضای مجموعه، امری حیاتی و بایسته است. صد البته و با توجه به مشکلات اقتصادی که گریبان‌گیر برخی واحدهای این دانشگاه شده و نیز در صورت تداوم بی‌توجهی مسئولان کشور به حل این مشکلات، بقیه‌ی واحدهای دانشگاه آزاد نیز به تدریج درگیر بحران مالی خواهند شد و امنیت شغلی و معیشت اساتید و کارمندان آن‌ها در خطر قرار خواهد گرفت و این اتفاقی ناخوشایند است که زیبنده‌ی جمهوری اسلامی نیست.
والسلام

دکتر محمدعلی آتش سودا
عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد فسا
 
کلمات کلیدی : محمدعلی آتش سودا
 
نیک نژاد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۱۲ ۱۰:۰۵:۲۴
سلام. نکته مهم اشاره شده در فوق، وجود چندین هزار عضوهیات علمی و کارمند در دانشگاه آزاد و استخدام نخبگان در این دانشگاه میباشد اما بنا بر چه قانونی دانشگاههای علمی کاربردی،غیر انتفاعی بدون داشتن حتی یک نفر عضو هیات علمی تمام وقت یا نیمه وقت و بدون هیچ امکانات آزمایشگاهی و ....( و پیام نور با تعداد بسیار کم عضو هیات علمی)هر ساله مجوز رشته های جدید گرفته و افزایش دانشجو دارند. به شخصه شاهد بوده ام که ضعیفترین دانشجویان دانشگاه آزاد که با افزایش سنوات توانسته اند مدرک کاردانی یا کارشناسی خود رو بگیرند در مقاطع بالاتر جذب دانشگاههای غیر انتفاعی و ...شده اند. (3960264) (alef-4)
 
سید
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۱۲ ۱۰:۱۱:۴۵
فکر کنم بعد از این نوبت به مدارس غیر انتفاعی برسه که بانک بزنند (3960268) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۱۲ ۱۰:۲۰:۱۹
بنگاه اقتصاد بودن عيبي ندارد، ولي بنگاه اقتصادي بودن دانشگاه که يک مرکز علمي است و تمامي مناسبات و اولويتها و سيساستگذاري هاي آن بايد بر اساس مصالح علمي باشد، به طور اساسي محل عيب است. (3960281) (alef-3)
 
بهنام
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۱۲ ۱۱:۲۹:۴۶
ایشان نفرموده اند که قرار است دانشگاه ازاد تبدیل به بانک شود، بلکه عنوان کرده اند که برای امکان تجمیع منابع واحدهای دانشگاه جهت تأمین سرمایه های لازم برای سرمایه گذاری و فعالیتهای اقتصادی این کار انجام شود. (3960368) (alef-4)
 
الهام مراری
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۱۲ ۱۱:۳۱:۳۸
با توجه به اینکه دانشگاه آزاد یک سازمان خصوصی می باشد، ایجاد بانک برای این سازمان امری طبیعی و ضدوری می باشد.
اگر دقت کنیم متوجه می شویم که در واقع وزرات علوم با راه اندازی دانشگا های پولی بی کیفیت، همانند یک بنگاه اقتصادی در حال فعالیت است. (3960372) (alef-4)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۱۲ ۱۳:۰۴:۳۷
حالا که بنگاه زدین حداقل یک خونه یک خوابه با اجاره ارزون واسه ما پیدا کنین (3960536) (alef-4)
 
محص
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۱۲ ۱۳:۰۹:۱۳
شما حمايت دولتي و پول نفت رو که دولت به دانشگاههاي دولتي تزريق ميکنه از دانشگاههاي دولتي بگيريد. ببينيد اونها چند سال ميتونند دوام بيارند.

يا اينکه دولت از دانشگاه ازاد حمايت کنه و مثل دانشگاه دولتي بودجه بده بعد ببينيد سياستهاي دانشگاه ازاد بر چه مداري ميچرخه (3960539) (alef-4)
 
فرمیتنی
Germany
۱۳۹۵-۰۷-۱۲ ۱۳:۱۵:۱۴
صحبت جنابعالی در صورتی صحیح است که دانشگاه آزاد هم به شیر نفت وصل باشد (3960544) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۱۲ ۱۴:۴۰:۲۷
به جیب مردم بیچاره وصله (3960676) (alef-11)
 
آزاده
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۱۲ ۱۸:۳۳:۱۲
و به واسطه همون الان جیب مردم پر شده و خیلی از اونها جذب بازار کار شده اند. (3961068) (alef-4)
 
محص
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۱۲ ۲۲:۲۱:۵۱
کسي رو مجبور نکردن (3961364) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۱۲ ۱۴:۴۲:۳۲
کم خون مردم رو دانشگاه آزاد تو شیشه نکرد (3960680) (alef-11)
 
مسعود
Romania
۱۳۹۵-۰۷-۱۲ ۲۲:۵۰:۲۱
شهریه دانشگاه آزاد از بعضی مدارس غیرانتفاعی تهران هم کمتره. این سیستم تنها نهاد مردمی ایرانه که متاسفانه توسط خود مردم از روی جهل مورد تخریب قرار گرفته است. (3961400) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۱۵ ۲۳:۱۴:۱۲
خب برید سراسری
موقع ثبت نام که میشه صف میکشن... (3965298) (alef-11)
 
Germany
۱۳۹۵-۰۷-۱۲ ۱۴:۴۵:۳۲
بسیار عالی (3960683) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۱۲ ۲۰:۵۰:۲۸
ببینید، به نظر من بی دلیل داریم به دانشگاه آزاد حمله می کنیم. اولا فقط دانشگاه آزاد نیست که یک پولی است الان همه دانشگاه دولتی از شریف تا تهران پردیس دارند و دانشجوی کارشناسی تا دکتری به صورت پولی دریافت می کنند.
دوم اینکه اگر دولت بیاید به جای آنکه به یک فرد بگوید شما در رشته فلان دولتی قبول شدی، به او بگوید که شما فلان هزینه تحصیلی را با شرکت در کنکور به دست آورده ای، اون موقع خیلی از رشته های دانشگاه های دولتی خالی می مونه و دانشجویان اونها میرن دانشگاه آزاد و غیر انتفاعی که رشته بهتری بخوانند.

در واقع خیلی از دانشکده های دانشگاه های دولتی (مثل دانشکده های ریاضی و ...) ورشکسته هستند و دانشجو فقط چون رایگان است در این رشته ها حضور دارد و اگر قرار باشد که در فضای آزاد رقابتی این دانشکده های دانشگاه های دولتی قرار بگیرند، همه استادهای آنها بیکار و تعدیل نیرو می شوند. (3961254) (alef-4)
 
دانشجو
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۱۲ ۱۰:۲۱:۱۷
سلام
در حالیکه نگارنده می نویسn هیچ سمت رسمی و اداری در دانشگاه آزاد ندارد، اما در انتها خود را عضو هیات علمی دانشگاه آزاد فسا معرفی می نماید. آیا عضو هیات علمی بودن یک سمت محسوب نمی شود. اتفاقا، بیشترین بهره را از درآمدهای دانشگاه ازاد، همین اساتید می برند. (3960282) (alef-4)
 
محص
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۱۲ ۲۲:۲۴:۳۵
منظور از سمت، پست اجرايي هست. در ضمن دريافتي اساتيد دانشگاههاي دولتي 1.5 تا 2 برابر دانشگاه آزاد دريافتي دارند (3961367) (alef-11)
 
مسعود
Romania
۱۳۹۵-۰۷-۱۲ ۲۲:۵۶:۰۶
قبل از اظهار نظر تحقیق کنید بد نیست (3961404) (alef-11)
 
نازنین
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۱۲ ۱۱:۳۸:۲۴
وزارت علوم و تمامی دانشگاههای وابسته بهش بنگاه اقتصادی رو خیلی وقته رله انداختن پیام نور دانشگاههای غیر انتفاعی و دوره های بین الملل و شبانه امثال این بنگاهها هستن که با نداشتن کمترین امکانات ممکنه پولهای کلان از دانشجو می گیرند. اصلا کجای دنیا دو مدل دانشگاه داریم که یکی با کمک پول نفت و دولت کار کند و یکی با نداشتن کمترین کمک مالی مجبور باشد کار کند و تازه جواب تهمتها رو هم بدهد. دانشگاه پیام نور مورد حمایت وزارت علوم بدون داشتن هیات علمی و امکانات رشته تصویب می کند دانشگاههای غیرانتفاعی که دیگه قابل گفتن هم نیستن. (3960385) (alef-4)
 
حیدری
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۱۲ ۱۲:۰۹:۴۳
بسیار منطقی و معقول بیان شده است.داشتن بانک برای دانشگاه آزاد اسلامی نه تنها ایرادی ندارد بلکه با توجه به دارایی های آن و داشتن پشتوانه علمی برای اداره آن حتما مناسب خواهد بود. (3960430) (alef-4)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۱۲ ۱۲:۲۱:۴۶
اقای دکتر اتش سودا عالی مسایل رو تحلیل کردید سپاس (3960452) (alef-4)
 
حبیبی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۱۲ ۱۳:۲۳:۰۳
احسنت بر شما (3960552) (alef-3)
 
گنجی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۱۲ ۱۳:۴۷:۲۲
گسترش این دانشگاه خیانت به علم و آموزش دانشکاهی کشور است

هم اکنون بخاطر کسب درآمد ، کسی که اگر سر جلسه آزمون می آمد کارنامه بهتری می داشت یعنی 5 درس را صفر زده و دو درس عمومی را هم منفی 15 زده قبول شده دانشگاه علوم تحقیقات تهران مهندسی نفت !!!!

آیا این خیانت نیست ؟

آیا اخذ دو الی 8 میلیون از جوانان و خانواده های بدبخت این مردم بخاطر هر ترم و (آموزش = صفر ) خدمت به کشور محسوب می شود ؟

در حالی که دانشگاه های معتبر کشور در هر رشته دکتری نهایتا 4 نفر پذیرش می کنند دانشگاه آزاد واحد شهر کوچک 80 هزار نفری ما 30 نفر دکتری را در رشته ادبیات پذیرش کرده و از هر کدام ترمی نزدیک 40 میلیون شهریه می گیرد!!!

بهتر است که این بنگاه اقتصادی!!!! به دانشجویان بدبخت کاری نداشته باشد و دست از سر علم بردارد و به بنگاه داری و واردات کالا و پرورش اسب و رستوران و هتل داری و بانک داری و . . . بپردازد (3960591) (alef-4)
 
محمدعلی آتش سودا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۱۲ ۲۲:۱۹:۵۰
دوست گرامی آنقدر با عصبانیت نوشته اید که هم رشته ی کلام را از دست داده اید و هم به دروغ و ارائه ی آمار غلط متوسل شده اید. بنده که نویسنده ی این یادداشت هستم خودم فارغ التحصیل ادبیاتم. دانشجویان دکتری ادبیات برای هر ترم حدود 6 میلیون پرداخت می کنند نه 40 میلیون! نمی دانم با این دروغ بزرگ به دنبال القای چه هدفی بوده اید اما مردم را نادان فرض نکنید. آنان خود رقم هزینه های دانشگاه آزاد را می دانند. اما متاسفانه شما اصلا به پیام و هدف این یادداشت توجه نکرده اید: این که دانشگاه آزاد باید دستش برای فعالیت اقتصادی باز باشد تا محتاج شهریه ی دانشجو نشود و ناچار نشود هر کسی را به عنوان دانشجو بپذیرد. این نکته ای است که شما و دیگرانی که دائم شعار توخالی جدایی علم از ثروت می دهند از آن غافلید. (3961362) (alef-11)
 
محص
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۱۲ ۲۲:۲۸:۰۱
بهتره آگاهي خودتون رو افزايش بديد. ترمي 40 ميليون ؟؟؟؟!!!!!!!

در ضمن توي اينترنت سرچ کنيد که کارنامه شخصي که با درصد منفي دانشگاه دولتي قبول شده رو ببينيد. (3961371) (alef-11)
 
معصومه
Romania
۱۳۹۵-۰۷-۱۲ ۱۴:۱۸:۳۸
با سلام و تشکر از جناب اقای دکتر آتش سودا که با قلم شیوا و صریح خود درد دل و دغدغه‌های خانواده بزرگ دانشگاه آزاد را که گویی است جامعه آنها را تافته جدا بافته از خود میداند و مورد بی مهری های دولتمردان قرار گرفته است را بخوبی مطرح کرده اند.امید است که با طرح و بیان چنین مقالاتی نقاط ابهام موجود در ذهن مردم در مورد این دانشگاه برطرف گردد و همچنین راهکاری مناسب برای تامین امنیت شغلی و سایر دغدغه‌های این خانواده دانشگاهی فراهم گردد.
معصومه دامغانی (3960645) (alef-4)
 
محمد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۱۲ ۱۴:۲۷:۰۸
سلام
عضو هیات علمی هستند و سمت رسمی و اداری ندارند!!
مشکل بنگاه اقتصادی نیست بلکه بنگاه اقتصادی مدرک فروشی است.
اثر واقعی مدرک فروشی دانشگاه آزاد در دهه آینده مشخص خواهد شد. (3960656) (alef-11)
 
محسن
Romania
۱۳۹۵-۰۷-۱۲ ۲۳:۰۲:۱۵
والا دانشگاههای دولتی و غیرانتفاعی نوع اول و دوم و ... n ام که توسط خود وزارت علوم حمایت و تاسیس شدند هم کم مدرک نفروخته اند. خصوصا از مهر سال 88 شاهد رشد قارچ گونه این قبیل موسسات بوده و هستیم. (3961409) (alef-11)
 
قادرزاده
Germany
۱۳۹۵-۰۷-۱۲ ۱۴:۴۵:۰۸
با تشکر از استاد گرامی جناب آقای دکتر آتش سودا
در حال حاضر بخش بزرگی از شاغلین و متخصصان در بخش های مختلف اداری، تولیدی و خصوصی جامعه از فارغ التحصیلان دانشگاه آزاد اسلامی هستند و تعدادی نیز برای ادامه تحصیل به دانشگاه های مطرح داخلی و خارجی راه یافته اند که با توجه به تعداد دانش آموزان مستعد جذب شده در دانشگاه آزاد آمار خوب و قابل قبولی محسوب می شود. (3960682) (alef-11)
 
برزو
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۱۲ ۱۶:۵۲:۱۵
اصلا دانشگاهی مثل دانشگاه ازاد اسلامی از اساس مشکل دارد!
فک نمیکنم خارج از کشور این همه انواع مختلف دانشگاه داشته باشیم(ازاد و غیرانتفاعی و علمی کاربردی و پیام نور و ... و ...)
کار درست اینه که ظرفیت رشته های دانشگاهی کم بشه مثلا به طور نمونه عرض میکنم.
برق شریف که حدود 100-150 نفر هر سال میگیره بشه 60 نفر که از این 60 نفر 30 نفر از طریق کنکور سراسری قبول بشن و اون 30 نفر دیگه با شهریه هایی شبیه دانشگاههای اروپایی یا مثل همین پردیس خودمون (مثلا ترمی 10 میلیون تومان)
مدرک هر دو گروه "برق شریف" باشه و در تمام دنیا معتبر!
اینجوری هزینه ی دانشگاه تامین میشه و واقعا کسی که نخبه است و کسی که تمکن مالی داره (و تو دانشگاه مجبوره خودشو در حد نخبه ها بالا بکشه) وارد دانشگاه میشه. کسی هم که نتونست بخونه و بی سواد بود بعد چند ترم از دانشگاه اخراج میشه.
البته فک کنم با این همه مهندس و ... که تربیت کردیم این سیستم جواب نده.
مدرک دانشگاه آزاد رو کجای دنیا قبول دارند!؟ شما با مدرک مهندسی از بهترین دانشگاه ازاد ایران از کدوم دانشگاه معتبر خارجی میتونی پذیرش بگیری!؟ (3960915) (alef-4)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۱۲ ۲۲:۵۰:۰۹
با سلام
اطلاعات شما از وضعیت آموزش عالی و دانشگاه آزاد ناقص است. بسیاری از دوستان بنده که فارغ التحصیلان دانشگاه آزاد اسلامی می باشند در بهترین دانسگاه های جهان در حال ادامه تحصیل هستند. عملکرد دانشگاه آزاد از نظر کیفیا آموزشی قابل قیاس با موسسات غیر انتفاعی آموزش عالی نمی باشد و اختلاف از زمین تا آسمان است. اینجانب در سال های تحصیلی 85 تا 90 در یکی از معتبرترین موسسات غیرانتفاعی کشور مدیر گروه بودم و از نزدیک شاهد کمبود تجهیزات آموزشی و پژوهشی در این موسسه بوده ام. لطفا دیدگاهتان را در مورد دانشگاه آزاد و خدمات ارزنده آن تغییر دهید (3961399) (alef-11)
 
تهرانی
Romania
۱۳۹۵-۰۷-۱۲ ۲۳:۰۵:۴۳
چرا بدون سند حرف میزنید؟؟! از همین دانشگاه آزاد نخبه هایی بیرون اومدند که یا رفته و در خارج ادامه تحصیل در سطح بالا دادند یا حداقل در دوره های روزانه ارشد و بعد دکترا دولتی پذیرفته شدند. خیلی ها هم جذب بازار کار شدند. (3961414) (alef-11)
 
مسعود ش
Romania
۱۳۹۵-۰۷-۱۲ ۲۳:۲۱:۴۰
با تشکر از دکتر آتش سوداء
وضعیت کنونی دانشگاه آزاد اسلامی متاسفانه حاصل تفکری بوده است که بر موجودیت این دانشگاه در سالهای قبل تاخته است. این دانشگاه تنها نهاد مردمی کشور است که از محل پرداخت های مستقیم مردم اداره شده و توسعه یافته است و امروز هم شاهد رشد علمی و باروری آن و پاسخگویی آن به نیازهای تحصیلی جوانان هستیم. حتی یک ریال از درآمدهای هنگفت نفتی حتی برای کمک به این سیستم هم وارد آن نشده است. پس امروز با رقابت کوبنده دانشگاههای وابسته به وزارت علوم در جذب بی حساب و کتاب دانشجو(بغیر از تعدادی دانشگاه قدیمی و در بعضی رشته ها) شما چه انتظاری از دانشگاه آزاد اسلامی دارید؟! که برای بقای خود تلاش نکند و از سرمایه مالی خود استفاده بهینه نکند؟؟!
هر روز شاهد رشد فزاینده موسسات دانشگاهی غیرانتفاعی هستیم که حتی از هیات علمی متخصص هم برخوردار نیستند چه رسد به امکانات دانشگاهی!؟ و در شهرستانها این مسئله شدیدتر است. بنابراین بجای تاختن به دانشگاهی که لیاقت علمی و آموزشی خود را اثبات نموده است بهتر است کمی هم واقع بین بوده و نگاهی به مدارک بی کیفیت و عملکرد ضعیف بنگاههای اقتصادی زودبازده با مهر تایید وزارت علوم هم داشته باشیم و بعد پا در عرصه قضاوت بگذاریم. (3961435) (alef-11)
 
سیما
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۱۳ ۱۹:۰۶:۳۳
با سلام؛
برای گوینده این سخن متاسفم که بدون مدرک مطالب را بیان کرده است. دختر من با مدرک کارشناسی دانشگاه آزاد در یکی از بهترین دانشگاههای آمریکا یعنی یو سی دیویس پذیرش گرفت و دوره های تحصیلی خود را به پایان رساند و اکنون به کشور بازگشته و مشغول خدمت به مرز و بوم خود می باشد. (3962712) (alef-11)
 
مددزاده
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۱۲ ۱۶:۵۹:۴۰
احسنت بر شما (3960923) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۱۲ ۱۷:۲۶:۵۸
متاسفانه بروز قارچ گونه بسیاری از موسسات بدون داشتن امکانات و عضو هیات علمی، مسیر نامناسبی را روبروی آموزش عالی به وجود آورده است، هر چند که به دانشگاه آزاد نیز در برخی واحدها نقدهایی وارد است، لیکن دانشگاه آزاد به لحاظ سابقه و حجم اعضا هیات علمی و فضایی آموزشی در جایگاه قابل توجهی قرار دارد که شایسته نگاه منصفانه به آن می باشد (3960970) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۱۲ ۲۲:۳۴:۲۵
دانشگاه دولتی که رو به سمت پذیرش دانشجو با شهریه می رود سیاست کاملا استباهی است که در این چند سال اتفاق افتاده (3961386) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۱۳ ۱۶:۲۸:۰۸
جناب آقای دکتر آتش سودا، بسیار عالی نوشتید و امیدوارم این راه را ادامه دهید که به نفع کل کشور و صنعت آموزش عالی و پژوهش است.
صنعت آموزش عالی و پژوهش در ایران هم در بخش خصوصی (دانشگاه آزاد و دانشگاه غیر انتفاعی) و هم در بخش دولتی فعال است، اما بخش دولتی با اینکه ناکارآمدتر از بخش خصوصی است به لطف بهره از پول نفت این ناکارآمدی را پوشانده است. موارد زیر را در اینکه باید مکانیسم ها دولتی عوض شود تا این صنعت کارآمد شود را خدمت شما عرض میکنم.

1- بنا بر اصل 44 قانون اساسی، دولت نباید به رقیبی برای بخش خصوصی تبدیل شود، این در حالی است که دولت در بخش آموزش عالی و پژوهش مثل یک رقیب عمل می کند و مزاحم رشد و پیشرفت واحدهای خصوصی (دانشگاه آزاد و غیر انتفاعی ها) در صنعت آموزش شده است.

2- مدیریت دولتی به استناد علم اقتصاد کاملا ناکارآمد است و دانشگاه دولتی بزرگ به غیر از در اختیار داشتن زمین و ساختمانهای رایگان سالانه حدود 200 میلیارد تومان از نفت بودجه جاری می گیرند. سوال این است که آیا ارزش افزوده این دانشگاه ها در هر سال به اندازه این 200 میلیارد است؟

3- در حال حاضر نحوه پذیرش در دانشگاه های دولتی، نوعی رانت برای این دانشگاه ها ایجاد کرده است. یعنی هر استاد دانشگاه دولتی به نوعی رانت خواری کوچکی دارد. دولت به عنوان نماینده مردم کشور، هر ساله بودجه ای را برای تحصیل رایگان جوانان ایران در نظر می گیرد. دولت باید بیاید آزمون سنجش را نه برای تخصیص دانشجو به دانشگاه های دولتی، بلکه برای تخصیص بورسیه تحصیلی به دانشجو برگزار کند و دانشجو مجاز باشد که برود از هر دانشگاهی در کشور (دانشگاه آزاد، غیر انتفاعی، دولتی) پذیرش بگیرد و هزینه تحصیل خود را از طریق بورسیه دولتی بپردازد. در حال حاضر دولت یک نوع رانت برای دانشگاه های زیر مجموعه خود در نظر گرفته است و مردم را مجبور می کند که اگر بخواهند از بورسیه تحصیلی استفاده کنند، مجبور باشند که بروند در دانشگاه های دولتی ثبت نام کنند. این امر بر خلاف سیاست خصوصی سازی است و بودجه عمومی را نباید انحصاری کرد.

4- اگر دولت به جای آنکه به دانشگاه های خود سالانه 200 میلیارد تومان بودجه جاری بدهد این پول را به عنوان بورسیه تحصیلی به خود دانشجویان بدهد که خودشان بروند رشته و دانشگاه خود را انتخاب کنند، فضای رقابتی اقتصادی شکل می گیرد که سبب رشد و پیشرفت صنعت آموزش عالی و پژوهش در ایران می شود و چه بسا بسیاری از دانشگاه های دولتی کشور به علت مدیریت ناکارآمد ورشکسته شوند. در حال حاضر دانشجویان زیادی مثلا در رشته هایی چون ریاضی محض و فیزیک در دانشگاه های دولتی بدون علاقه به رشته خود درس می خوانند که در صورتیکه دولت بورسیه تحصیلی را در اختیار خود آنها می گذاشت آنها رشته خود را ترک می کردند و یک رشته مهندسی را در دانشگاه آزاد یا غیر انتفاعی ها می خواندند، و اساتید این رشته ها باید تعدیل می شدند.

5- دولت باید در پرداخت بودجه پژوهشی و پروژه های پژوهشی بین دانشگاه مناقصه برگزار کند و دولت که نماینده عموم مردم است حق ندارد پول نفت را به طور انحصاری به دانشگاه های زیر مجموعه خود اهدا کند و این امر خلاف خصوصی سازی و کارآمدی است.

اگر بحث حمایت ازخصوصی سازی و کارآمدی در صنعت آموزش عالی و پژوهش در فضایی عقلانی مطرح شود، چون لازمه کارآمدی رقابت است دولت هم از این امر استقبال می کند. آنجا است که می توان متوجه شد که آیا مدیران و اساتید دانشگاه های دولتی بهره وری بیشتری دارند یا مدیران و اساتید دانشگاه های خصوصی، وگرنه تا زمانی که یک دانشگاه یک زمین و ساختمان رایگان داشته باشد و سالانه 200 میلیارد تومان بودجه جاری بگیرد، خوب هر نوع ناکارآمدی را با این پول می تواند پوشاند. (3962496) (alef-13)
 
عزت اله صداقت فر
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۱۴ ۰۱:۳۲:۰۳
دایم صحبت از کوچک شدن دولتها و واگذاری امور به مردم است و مانند همه جای دنیا قرارست دولتها فقط نقش نظارتی داشته باشند. حال که در بخش آموزش شاخصترین دانشگاه با سخت ترین شرایط مالی و بدون ریالی کمک از دولت (نفت) روی پای خود ایستاده، دشمنی تعدادی آنهم بر اساس موازین سیاسی بزرگترین آسیبها را به این نهاد غیر دولتی وارد کرده است. دانشگاههای دولتی که فقط و فقط به نفت وابسته اند چه گلی بر سر کشور ما زده اند؟! (3963162) (alef-11)
 
Kazakstan
۱۳۹۵-۰۷-۱۴ ۱۳:۲۹:۱۲
بسیار عالی بود. (3963734) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۲۲ ۲۱:۰۱:۴۰
من از مسایل اقتصادی مورد نظر نویسنده بی خبرم. هفته گذشته داور یک رساله دکتری در دانشگاه آزاد علوم و تحقیقات تهران پونک بودم. والله می خواستم وسط جلسه بروم. رییس دانشکده به عنوان داور در حال بحث کردن با داور دیگر در مورد مساله دیگر بود و ... و دانشجو برای خودش می گفت. سطح جلسه از دفاعیه یک پروزه کارشناسی در دانشگاه دولتی پایین تر بود و سفره پذیرایی که حداقل پانزده رقم شرینی و غذا داشت و .... (3971585) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۲۳ ۱۱:۱۱:۵۰
دوست عزیز، مشابه همین اتفاق برای من در دانشگاه امیر کبیر و دانشگاه صنعتی شریف افتاده است. دانشجو در دانشگاه صنعتی شریف کاملا از موضوع پرت بود، اما استاد عزیز گفت که یعنی شما می خواهید دوباره پیش دفاع او را رد کنید؟ بعد همه امضا قبولی کردیم اومدیم بیرون.
دیگر دانشجوی خوب سمت رشته های علوم و فناوری نمی رود و در نتیجه افراد با توانمندی های پایین در حال فارغ التحصیل شدن در مقطع دکتری از این دانشگاه ها هستند. من می توانم بگویم که مثلا 12 سال پیش فردی که الان در دانشگاه شریف جذب دوره دکتری می شود حتی نمی توانست از دوره دکتری دانشگاه آزاد با هزینه شخصی پذیرش بگیرد. (3972028) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۲۳ ۲۰:۱۱:۱۶
اره دیگه دانشجوی خوب برای دوره دکتری اقدام نمی کنه، چون تلف کردن وقته. به جای ۴ سال تحصیل وارد بازار کار میشه و کلی مهارت و دانش در بازار کار یاد میگیره که به صدتا دکتری خوندن می ارزه. (3972648) (alef-11)
 
مهدیه معتمدی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۲۵ ۱۲:۰۱:۵۳
چقدر خوب بود که همه فرهیختگان، سیاستگذاران و مجریان امر، بدون غرض و جبهه و جناح شخصی، با همدلی و در نظرگرفتن منافع عمومی، به دنبال راه حلی درست و کارامد و همه جانبه نگر برای رفع مسائل و اعتلای سیستم آموزش عالی کشورمان می بودیم. (3974654) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.