نظر منتشر شده
۹۹
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 489379
منتقدان مخالف سرمایه‌گذاری خارجی نیستند به شرطی که...
بیژن مقدم /14تیر96
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۱۴ تير ۱۳۹۶ ساعت ۱۳:۱۳


روز دوشنبه قرارداد وزارت نفت با شرکت توتال فرانسه برای توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی امضاء شد. زنگنه، وزیر نفت امضای نخستین قرارداد ۵ میلیارد دلاری را از دستاوردهای برجام  و نخستین قرارداد در قالب ipc دانست.

1- قضاوت درباره محتوای قرارداد امکان‌پذیر نیست چرا که دولت نسخه نهایی آن را محرمانه تلقی کرده و در اختیار کارشناسان قرار نداده ‌است تا کسی بتواند درباره آن اظهار نظر دقیقی صورت دهد. با توجه به ایراداتی که ماه‌ها قبل توسط منتقدان به این قرارداد وارد شد، قرار بود در سطوح بالا موضوع بررسی و ایرادات آن رفع شود که معلوم نیست چه مقدار از مشکلات قبلی رفع شده است.

2-  برخی دولتمردان تلاش کردند تا منتقدان را مخالف سرمایه‌گذاری خارجی در ایران معرفی کنند در‌حالی‌که چنین القایی واقعیت نداشته و ندارد.

- منتقدان مخالف سرمایه‌گذاری خارجی نیستند بلکه معتقدند در جایی که امکان سپردن کارها به متخصصان و سرمایه‌گذاران داخلی است، نباید به قراردادهای خارجی دخیل بست. از سوی دیگر در میان کشورهای دنیا باید به دنبال کسانی بود که یا در سختی‌ها همراه جمهوری اسلامی بوده‌اند یا حداقل کمتر دشمنی ورزیده‌اند. از این رو پهن کردن فرش قرمز زیر پای فرانسویانی که در دوران تحریم و حتی مذاکرات 1+5 بدترین نوع دشمنی‌ها را با ایران بروز دادند، توجیهی ندارد. 

انعقاد قراردادهای خودرو‌سازی با فرانسویان که همواره پناهگاه تروریست‌های ضد ایران نظیر منافقین بوده و هست، در‌حالی‌که شرکت‌های با کلاس بالاتر در جهان حضور دارند، محل سؤال است نه اصل سرمایه‌گذاری خارجی.

- منتقدان با قراردادهای خارجی مخالف  نیستند به شرطی که به اندک بهانه‌ای و گوشه چشم «کدخدا» کار را بر زمین نگذارند و طلبکارانه بروند و ما بمانیم با قراردادی بلاتکلیف.

- منتقدان با قراردادهای خارجی مخالف نیستند به شرطی که علاوه‌بر تضمین‌های محکم برای انجام کار در هر شرایطی، حاضر به انتقال تکنولوژی به داخل و متخصصان ایران باشند نه اینکه به رسم استعمارگران بیایند و بدوشند و بروند. هرچند بخشی از متخصصان داخلی صنعت نفت معتقدند توانایی انجام بسیاری از این کارها در کشور وجود دارد.

- منتقدان قراردادهای خارجی مخالف سرمایه‌گذاری خارجی نیستند به شرط آنکه طرف ایرانی با مردم شفاف و صادقانه برخورد و حداقل به شعار «‌دانستن حق مردم است» عمل کند.

- منتقدان، مخالف قراردادهای خارجی نیستند به شرط آنکه چنین قراردادهایی به سلطه نینجامد و آنان را بر حقوق و منافع ملی ما مسلط نگرداند.

- منتقدان، مخالف قراردادهای خارجی نیستند به شرطی که دولت حاضر باشد همان تسهیلات و فرصت‌هایی را که برای آنان مهیا می‌کند، برای شرکت‌های توانمند داخلی هم فراهم سازد. اگر در قراردادی با طرف خارجی دولت و بانک مرکزی پرداخت تعهدات مالی را تضمین می‌کنند، با شرکت‌های ایرانی نیز همین رفتار را داشته باشد نه اینکه به‌دلیل عدم پرداخت تعهدات، شرکت داخلی را به مرز ورشکستگی بکشانند و بعد طلبکارانه مدعی شوند که دیدید شرکت‌های داخلی نه پول برای سرمایه‌گذاری دارند و نه به تعهداتشان به موقع عمل می‌کنند!



 
 
کلمات کلیدی : قراردادنفتی+قراردادهای جدید نفتی+ توتال+شرکت ملی نفت+نامه توکلی به جهانگیری+توکلی+وزارت نفت + شرکت توتال فرانسه + فاز ۱۱ پارس جنوبی +ipc
 
Romania
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۱۳:۳۳:۵۶
تا وقتی سرمایه خارجی در مملکت نیاد مملکت پیشرفت نمیکنه (4459693) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۱۶:۱۲:۲۱
بهتر بود فاز 11 پارس جنوبی از طریق مناقصه عمومی به پیمانکار واگذار می‌شد، اما وزارت نفت، با ترک تشریفات، امتیازهای ویژه‌ای را به توتال داد که در مصاحبه پاتریک پویان، مدیرعامل شرکت توتال با خبرگزاری رویترز، قبل از انعقاد این قرارداد نیز به آن اشاره شده است. (4459961) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۱۹:۰۷:۴۸
کاش در داخل اونقدر توانایی داشتیم که خودمون انجام بدیم . ولی الان نداریم .

با همین دلایل بیشتر از 10 سال هست که حق برداشت خودمون رو دادیم به قطر و نزدیک به 60 میلیارد دلار ضرر کردیم .

الان هم برداشت نکنیم بیشتر ضرر میکنیم .

درضمن در شرایط کشور ما که به تازگی از تحریم و درگیری و تشنج رهایی یافته و تونسته اون دیوار بی اعتمادی دنیا رو بشکنه این قرارداد یعنی اعلام عمومی به دنیا که ما در وضعیت نرمال هستیم .

خود این قرارداد یعنی نوعی تضمین و خریدن رای یک کشور در شورای امنیت . همه میدونیم که صاحبان این شرکت های بزرگ مستقیما با سران حکومت ها در ارتباط هستنند و اجازه نمیدن که منافعشون به خطر بیوفته . پس ما الان عملا با شریک شدن با شرکت های فرانسوی رای اونا رو خریدم ، همون کاری که با روسیه کردیم و کار درستی هم هست . کشورهای دیگه عاشق چشم و ابروی ما نیستن ، باید منافع ببرن تا منافع هم برسونند .

درضمن این شراکت از هر لحاظ مفیده . میتونه باعث انتقال تجربیات و دانش فنی بشه ، راه رو برای توسعه سایر صنایع فراهم میکنه ، بعد از 10 سال هم ما به حق برداشت خودمون از این میدان میرسیم و قطر همشو یکجا نمیخوره . (4460242) (alef-2)
 
سیمایی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۲۲:۴۸:۵۹
احسنت تحلیل منطقی بود. (4460523) (alef-11)
 
کارشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۱۶:۱۶:۵۱
بیش از 3 دهه است که شرکت توتال در توسعه بخش قطری میدان مشترک گازی پارس‌جنوبی با استفاده از مدل قراردادی مشارکت در تولید که به مراتب جذاب‌تر از مدل IPC است، حضور دارد و شریک آن کشور است.

بنابراین منطقی است که این شرکت فرانسوی از اطلاعات کسب شده در طرف ایران، برای افزایش تولید گاز در سمت قطر استفاده کند تا اهداف مشترک توتال با این کشور محقق شود و سهم ایران از گاز این میدان مشترک را کاهش دهد.

شرکت توتال در پارس‌جنوبی کارنامه خوبی ندارد زیرا اولا توافقنامه‌ای بین ایران و توتال برای توسعه فاز 11 پارس‌جنوبی که در سال 79 امضا شده بود با بهانه‌گیری‌های مداوم این شرکت فرانسوی در موضوعاتی مانند رقم قرارداد هیچ‌گاه تبدیل به قرارداد نشد و توسعه این فاز پارس‌جنوبی 8 سال به تاخیر افتاد زیرا توتال در سال 87، به بهانه ریسک بسیار زیاد سرمایه‌گذاری در ایران، از صنعت نفت و گاز کشورمان خارج شد.

ثانیا انتقادهای مهمی درباره عملکرد فنی توتال در توسعه فازهای 2 و 3 پارس‌جنوبی مطرح است و این شرکت متهم است که به صورت آگاهانه و عمدی، پارس‌جنوبی را به شیوه‌ای توسعه داده است که اولا ایران از لایه‌های غیرمشترک با قطر به جای لایه‌های مشترک با این کشور برداشت کند و ثانیا فازهای مرزی توسعه پیدا نکند و ایران به سمت توسعه بخش‌های مرکزی پارس‌جنوبی حرکت کند. تاکنون مدیران این شرکت فرانسوی پاسخی به این انتقادها نداده‌اند. (4459971) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۱۶:۱۹:۰۲
بهر قیمتی؟ (4459976) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۱۷:۴۲:۵۶
چه قیمتی دادیم مگه؟
یکم تحقیر شدیم، یکم سرمایه ملیمان رفته، یکم رشوه دادیم، یکم به مردم دروغ گفتیم، و یکم اطلاعتمون به قطر درز کرده، یکم به صنایع فرانسه کمک کردیم و... (4460142) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۱۶:۲۱:۲۲
قرارداد محرمانه است شما از کجا میفهمی سرمایه خارجی آمده یا سرمایه داخلی رفته؟ (4459981) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۱۶:۲۸:۰۷
توسعه با رشد پیدا کردن انسانها و باورهایشان است وگرنه الان عربستان توسعه یافته ترین کشور بود. (4459994) (alef-2)
 
امیری
Romania
۱۳۹۶-۰۴-۱۵ ۱۵:۱۸:۵۴
در اینجا موضوع توسعه اقتصادی است،و قطعا در بحث نفت و پتروشیمی عربستان از ایران توسعه یافته تر است. (4461328) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۵ ۱۷:۰۵:۰۳
یقینا در توسعه اقتصادی هم عربستان از ایران عقب تره، لغت توسعه ذاتا یک امر چند وجهی است. (4461422) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۵ ۱۷:۰۶:۴۹
عربستان نصف ایران هم مهندس نفت ندارد وتمام نیروهای صنعت نفتش خارجی اند کجای این توسعه یافتگی است. (4461423) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۵ ۲۰:۰۰:۲۱
عربستان بهترين مهندسين تربيت كرد و امروز عرب ها خودشون با تحصيلات بالا و اطلاعات عمومى بالا با همكارى با بهترين مهندسين جهان در حال پيشرفت هست اند اكر اهل مسافرت هستيد بد نيست از شركت ها عربى بازديد كنيد (4461529) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۱۶:۳۰:۲۹
کشورهای حوزه خلیج فارس صدبرابر این رقم ها با با امثال توتال قراداد بستن خیلی توسعه یافته اند؟ خودشان عرضه هیچ کاری ندارند. عقب افتاده زیر نقاب مدرنیته (4460003) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۱۶:۳۳:۲۰
پیشرفت از تلاش و کار شبانه روزی بدست میاد نه فساد و رانت خواری و امید به بیگانه (4460007) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۲۳:۵۸:۰۶
38 سال داری شعار میدی تهش داری پراید تولید میکنی ! باید شرکت های چند ملیتی در بورس تشکیل بشه (4460594) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۵ ۱۷:۰۰:۳۹
پراید نتیجه چنین قراردادهایی با شرکتهای فرانسوی است. (4461417) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۹ ۱۷:۴۶:۳۱
پراید گیوه ساخت کرهاست (4467394) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۵ ۱۷:۰۱:۳۰
آنان که 38 سال شعار دادند به آن هم عمل میکنند، موشکها را ندیدی؟ (4461419) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۵ ۱۷:۰۲:۱۷
عزیزم آنهایی که اهل شعار و وعده و عمل نکردند کسانی دیگرند. (4461421) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۵ ۱۵:۴۵:۳۲
اقا چطوره بدیم به همین زنجانی اون خوب بلده چیکار کنه دلواپسا هم انقدر ناراحت نمیشدن ،،،، بیاد دوران تحریم، درست نمیگم?? (4461353) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۱۶:۳۵:۲۰
هرسال یک فراداد جدید با کشورهای خارجی تا خودرو سازی رشد کنه ، سرمایه بیاد تکنولوژی بیاد، نتیجش چی شد؟ این از اون هم بدتره، زیر نقاب محرمانه بودن معلوم نیست چه خبره؟ (4460009) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۱۶:۳۷:۰۷
مثل صنعت خودروسازیمان که پی در پی با رنو و پژو و ... قرارداد بستید، ما را تبدیل به مونتاژکاران محصولات چند دهه قبل آنها کردید. (4460011) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۱۶:۳۸:۱۱
آره دیگه صنعت خودرو سازی و هواپیماسازی فرانسه را از ورشکستگی نجات دادیم، حالا به باقی صنایعشان رسیدیم (4460013) (alef-2)
 
United Kingdom
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۱۷:۲۸:۴۴
شما با مفهوم "ورشکسته" بودن آشنایی داری که به ایرباس میگی ورشکسته؟ (4460114) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۱۷:۰۸:۴۵
سرمایه گذاری با رشوه یا بی رشوه ؟که سابقه توتال در این بخش خیلی خراب است .

توتال با پرداخت رشوه به مقامات ایرانی موفق شده است پروژه توسعه فازهای 2 و 3 پارس‌جنوبی در دولت اصلاحات و در اواسط دهه 70 را به‌دست بیاورد. این موضوع رسانه‌ای شده است و حتی این شرکت فرانسوی ضمن پذیرش این اتهام، به پرداخت جریمه 400 میلیون دلاری محکوم شده است. در نامه احمد توکلی، نماینده سابق مجلس و رئیس هیات‌مدیره سازمان دیده‌بان شفافیت و عدالت به سران 3 ‌قوه در تاریخ 16 مردادماه 95 درباره این موضوع آمده است: «سیاهی کارنامه توتال با توجه به حقایق مربوط به پرداخت رشوه به یک مقام ایرانی بیشتر ثابت می‌شود.

شرکت‌هایی که در بورس آمریکا سهام عرضه می‌کنند، تابع مقررات ضدفساد آن کشورند. شرکت فرانسوی توتال به‌خاطر پرداخت رشوه به یک مقام ایرانی، در آمریکا به پرداخت نزدیک به 400 میلیون دلار جریمه محکوم شد. وزارت دادگستری آمریکا طی بیانیه‌ای در تاریخ 29 مه ‌2013 (8 خرداد 1392) اعلام کرد شرکت فرانسوی نفت و گاز توتال برای حل و فصل موضوع پرداخت رشوه به یک مقام ‌دولت ایران، با پرداخت بیش از 398 میلیون دلار جریمه موافقت کرده است.

طبق این بیانیه، شرکت توتال بین سال‌های 1995 تا 2004 میلادی (1373 تا 1383) از طریق واسطه‌هایش، به مقام ایرانی حدود 60 میلیون دلار رشوه پرداخت کرده تا قرارداد توسعه چند میدان نفت و گاز را به دست آورد.

توتال همچنین 44 میلیون دلار رشوه به همان مقام ایرانی که رئیس یک شرکت مهندسی دولتی بود، پرداخته است.

این بخشی از کارنامه منفی و غیرقابل دفاع توتال است (4460074) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۵ ۰۰:۳۶:۵۰
با امدن شرکت های پیشرفته خارجی و تکنولوژی روز منافع جماعتی به خطر افتاده (4460632) (alef-11)
 
saeed
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۵ ۰۶:۴۱:۲۷
بله ! ایران رو دو دستی تقدیمشون کنیم برای پیشرفت کافیه ؟ (4460727) (alef-11)
 
Romania
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۱۳:۳۴:۲۸
سنگ اندازی نکنید با ورود شرکت های خارجی اشتغال ایجاد میشود (4459695) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۱۶:۲۰:۲۶
با این حساب باید از قرارداد رویترز و نفت جنوب و تنباکو و... هم خیلی خوشحال میشدیم (4459978) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۱۶:۲۲:۵۶
کار خوبیه کارخونه های خودمانرا تعطیل کردیم سرمایه ملی را مفت بدهیم و آن وقت جوانانمان بشوند کارگر مهندسین خارجی و حقوق بگیر آنها، این که شد صد سال پیش (4459983) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۱۶:۳۱:۱۱
هرکی حرف زد متهم به سنگ اندازی میشه و امان از خودکامگی (4460005) (alef-2)
 
United States
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۲۲:۰۵:۰۳
شما اگه توان داشتید در زمان تحریما کاری میکردید اینهمه میدان نفت گاز بسم الله کجاید شما؟ (4460440) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۱۶:۳۲:۱۹
ریشه اشتغال داخلی را بخشکانید و نهال بیگانه را آب بدهید و محصولش را گدایی کنید. (4460006) (alef-2)
 
Germany
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۲۲:۱۴:۲۷
كدام اشتغال? (4460450) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۵ ۰۱:۱۸:۳۲
نه کارخانجات باسابقه تعطیل شده را میگوید (4460649) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۵ ۰۱:۲۸:۴۰
کارخانها تعطیل شدند چون جنس خوبی تولید نمی کردند چون تکنولوژی تولید روز را ندارند ، باید با شرکت های بزرگ دنیا شریک شد و جنس خوب تولید کرد نه اشغال (4460652) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۵ ۱۶:۴۷:۲۴
دقیقا مثل صنعت پیشرفته خودروسازیمون؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟/ (4461402) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۲۳:۵۳:۵۸
تولید پراید رو میگی ؟ (4460588) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۵ ۰۱:۳۰:۲۱
پراید نتیجه وابستگی به بیگانگانه (4460653) (alef-11)
 
سید محمد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۱۳:۳۵:۰۳
همه این شرایط و حتی شرایطی که تو کیهان آمده، درست
اما بفرمایید با این شرایط چقدر سرمایه گذاری در ایران شده است؟
چقدر توانستیم که از میادین مشترک که حداقل نصفش حق ماست بهره برداری کنیم
بله شرایط ایده آل، بسیار خوب است، اما به شرطی که طرف های دیگر همسایه صبر کنند تا ما به شرایط ایده آل و حق خود برسیم
آیا نباید بعد از 40 سال واقع بینانه فکر کنیم تا سرمایه های این ملت غارت نشود (4459698) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۱۶:۲۸:۲۵
آمار نقدينگي الان برابر توليد ناخالص ملي شده. چي ميگي عزيزجان؟
همين نقدينگي رو چرا به سمت سرمايه گذاري هدايت نمي كنند؟
خارجي ها فقط دنبال منافع شان هستند، اين نوشته ميگه ما هم محكم حواسمان به منافع مان باشد. (4459995) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۱۷:۴۸:۴۴
هنوز نمی فهمی چرا عزیز جان. چون خارجیه سود سرمایش ۴٪ باشه کلاشو میندازه هوا. ایرانیه میبره بانک میزاره سود ۲۰٪ بگیره و هیچ وقت سرمایه گذاری توی تولید و صنعت نمی کنه. (4460149) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۱۸:۳۶:۰۹
این شرکت متهم است که به صورت آگاهانه و عمدی، پارس‌جنوبی را به شیوه‌ای توسعه داده است که اولا ایران از لایه‌های غیرمشترک با قطر به جای لایه‌های مشترک با این کشور برداشت کند و ثانیا فازهای مرزی توسعه پیدا نکند و ایران به سمت توسعه بخش‌های مرکزی پارس‌جنوبی حرکت کند. تاکنون مدیران این شرکت فرانسوی پاسخی به این انتقادها نداده‌اند. (4460220) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۱۹:۱۹:۵۴
بیش از 3 دهه است که شرکت توتال در توسعه بخش قطری میدان مشترک گازی پارس‌جنوبی با استفاده از مدل قراردادی مشارکت در تولید که به مراتب جذاب‌تر از مدل IPC است، حضور دارد و شریک آن کشور است.

بنابراین منطقی است که این شرکت فرانسوی از اطلاعات کسب شده در طرف ایران، برای افزایش تولید گاز در سمت قطر استفاده کند تا اهداف مشترک توتال با این کشور محقق شود و سهم ایران از گاز این میدان مشترک را کاهش دهد. (4460258) (alef-2)
 
United States
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۲۲:۰۵:۵۹
ما زمان شاه بیش از 6 ملیون بیشکه استخراج داشتیم الان بعد 40 سال 2.5 ملیون (4460441) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۱۴:۰۵:۲۶
یه قرارداد امضا شده خوراک چند هفته حرف و حدیث رسانه های منتقد دولت فراهم شد. (4459757) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۱۶:۲۴:۳۴
ببخشید یادمان نبود قراره 4 سال لال بمانیم و فحش بخوریم. (4459986) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۱۶:۲۸:۵۵
امان از لجاجت و تعصب. شما اصلاً متن رو خوندي كه ببيني موضوعش چيه؟ (4459998) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۱۴:۱۳:۲۴
با توجه به شرایط فعلی ما خیلی از شرط ها قابل انجام نیست. زمانی که به یک چشم بهمزدن 800 میلیارد را خرج میکردیم میبایستی برای این روزها ذخایری را در نظر میگرفتیم. (4459777) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۱۶:۲۵:۳۱
فقط میخواهید یک حرفی در دفاع زده باشید کار به منافع ملی ندارید. (4459988) (alef-2)
 
United States
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۲۲:۰۷:۴۸
شما بگو کجا رفت که رشدمون منفی 6 درصد شد (4460443) (alef-11)
 
حميد
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۱۴:۲۵:۳۵
سلام جناب اقاي توكلي

كشور قانون دارد يا ندارد؟

اگر قانون باشه بايد جاي براي نظارت بر قراردادها باشد مثل مجلس يا سازمان

بازرسي يا هر جاي ديگه اگر تاييد كردند كه درسته پس بايد اجرا بشود و اگر نه بايد

متوقف بشود.

واگر قانون تو كشور نداريم كه واي به حال ما (4459789) (alef-11)
 
Netherlands
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۱۴:۳۹:۴۱
«منتقدان مخالف سرمایه‌گذاری خارجی نیستند بلکه معتقدند در جایی که امکان سپردن کارها به متخصصان و سرمایه‌گذاران داخلی است، نباید به قراردادهای خارجی دخیل بست.»
برادر من سرمایه گذاری خارجی چه ارتباطی به متخصصان و سرمایه گذاران داخلی دارد. دولت می گوید صد میلیارد دلار سرمایه گذاری لازم دارد. همین قرارداد توتال جمعاً به 5 میلیارد دلار می رسد. کدام سرمایه گذار داخلی توان چنین سرمایه گذاری را دارد؟ اگر بود که جلو می آمدند و انجام می دادند و دولت نیز نیازی به خارجیان نداشت. همه چیز در بودجه خلاصه می شود. نه دولت و نه سرمایه گذاران داخلی توان همه نیازهای سرمایه گذاری کشور را ندارند. بدیهی است سرمایه گذاری خارجی حتی در صورتی که توان داخلی باشد مفید است. بیشترین سرمایه گذاری خارجی در ثروتمندترین کشورها بعمل می آید. امریکا و انگلیس و فرانسه بیشتر از همه سرمایه خارجی جذب می کنند. ولی چون روی سخن شما بر این است که باید درهارا بست، تنها پاسخ این است که در داخل پول به حد کافی نیست و یا باید سرمایه خارجی جذب کرد یا روشی مانند کره شمالی را پیش گرفت. ایراد خاصی به فرانسه یا کره شمالی نیست. آنها تکلیف خودرا روشن کرده و راه خودرا می روند. بدترین حالت این است که تکلیف روشن نباشد. در این حالت که تقریبا وضع فعلی ماست همیشه ضرر می کنیم. (4459816) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۱۴:۵۷:۰۵
هیچکی حق انتقاد نداره چون محکوم میشه به سنگ اندازی در کار دولت....روز 29 اسفند روز ملی شدن صنعت نفته و روز 12تیر روز میلی شدن صنعت نفت (4459848) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۱۴:۵۸:۰۷
شرکت های توانمند داخلی ؟ کدوم شرکت داخلی در حد توتال هست ؟ (4459852) (alef-2)
 
سجاد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۱۸:۳۵:۳۹
بله عزیزم هیچ کدوم توانایی توتال در فسخ یکطرفه قرارداد و رفتن از ایران ندارند!!! (4460219) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۱۸:۵۶:۳۴
چرا به مناقصه نذاشتن؟؟؟؟

چی به توتال دادن که یهو اومده و ..... (4460234) (alef-2)
 
Russian Federation
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۱۵:۰۱:۴۸
از داشتن مجلس اینچنینی متاسفم
_______________________________________________________________________________
مجلسی که در کوچکترین مسائل دولت ها قد علم میکرد و تا حد حیرت انگیز و مشمئز کننده ای در امور غیر ضرور دخالت میکرد !! اکنون شآن خود را تا حد کارمند ی دولت تنزل داده و در مواردی که باید به استیضاح و عزل و رسواگری بپردازد ، راه سکوت را بر میگزیند و یا حداکثر ؛ به صدور کارت زرد فوتبالی و تقدیم فرصت بیشتر به متخلفین اکتفا میکند !!!!!
(4459860) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۱۵:۰۲:۲۴
بخش عمده ای از مشکلات ما همین کلی گویی ها است. یعنی چی شرکت های داخلی توان انجام این کار را دارند؟ میشه بگی کدوم شرکت و یا کنسرسیوم داخلی توان سرمایه گذاری 5 میلیارد دلاری رو در شرایط فعلی داره؟ یا کدوم شرکت توان استخراج از میادینی که دوره اولیه خود(که برداشت از اون منابع تو اون زمان آسونه) رو گذروندن داره؟ ضمن اینکه این قرار داد برای ما میتونه منافع جانبی زیادی داشته باشه. مثلا توتال برای انتفال پول به ایران مجبوره بانک های بزرگی رو مجبور به همکاری با ایران کنه.
بعدشم می فرمایید که با شرکت هایی کار کنیم که در زمان تحریم از ایران نرن. بزرگوار میشه اسمه یک شرکت بین المللی رو بگید که یک هزارم توتال باشه و در زمان تحریم از ایران نرفته باشه. البته منظورم شرکت هایی که در دوبی یا مالزی توسط دوستان وطنی به عنوان شرکت بین المللی ثبت شده ولی همه فعالیتش در ایرانه نیست. خب عزیز همه شرکت ها در زمان تحریم ها از کشور تحریم شده میرن. پس اگر اینطوره کلا باید قید همکاری با هر شرکتی رو بزنیم. (4459862) (alef-11)
 
Germany
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۱۵:۱۹:۱۴
منتقدان از ایرادات قرار داد چیزی نگفتن
اینا که گفتی کلی گوییه
ایراد فنی بگو مردم روشن بسن (4459893) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۱۶:۰۹:۱۸
متاسفانه دولت با محرمانه کردن قراردادها مردم و کارشناسان را بی خبر گذاشته است (4459956) (alef-2)
 
بهرام
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۲۰:۴۰:۳۰
حالا اگر قرارداد را هم پخش کند اخر شما چیزی از ان سر در می اورید ؟ یک کلمه محرمانه را فهمیدید اگر قرار باشد دولت و کشور همه کارهای مملکت را اعیان کند چیزی از کشور باقی نمی ماند حتما مسئولان و نظام از ان با خبر هستند وکافی است شما نمی خواهد جوش بزنی (4460358) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۲۳:۴۹:۵۰
شما برو دم یه نمایشگاه ماشین بگو ماشینی که دیروز فروختی چند فروختی بهت نمیگه بعد توقع دارید جزئیات قرداد نفتی علنا اعلام کنند که برای قراردادهای بعدی قدرت چانه زنی نداشته باشن (4460584) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۵ ۱۶:۴۸:۴۲
عجب توجیهی؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ (4461406) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۵ ۱۶:۴۹:۳۵
حتی تو اینترنت هم ریز قراردادهای نفتی بسیاری کشور پیشرفته هست (4461408) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۵ ۱۶:۵۰:۳۱
به ما نمیخواد بگن به مجلس و کمیسیون های مربوطه بگن، مردم ایران همیشه نامحرم بودن. (4461409) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۱۶:۱۸:۰۱
وقتی قراردادها محرمانه و یواشکی امضا میشه، چطور کارشناسی کنند (4459974) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۱۶:۴۲:۴۸
محرمانه امضا میکنند که ایرادات فنی اش معلوم نشه . (4460019) (alef-2)
 
مهدي
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۱۵:۲۰:۲۸
شير مادرت حلالت مقدم عزيز. (4459894) (alef-11)
 
Norway
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۱۵:۲۹:۳۴
اولا اين كنسرسيوم متشكل از فراتسه و چين و ايران هست . ضمنا همون چين هم سال ٢٠١١ به بعد عملا خيلي همكاري نميكرد و يا اگر جنسي ميدادن با يه حاشيه سود بالا ، كيفيت پايين و هزاران منت بود . بنده از مديران پروژه مرتبط با صنايع نفت و گاز بودم و اتفاقا تحقيري كه چيني ها زمان تحريم ما رو كردن بقيه نداشتن . باقي از اول ميگفتن به خاطر تحريم نميتونيم بيايم ولي چيني ها با دست پس ميزدن ، با پا پيش ميكشيدن . هم پول رو ميگرفتن هم تحقير ميكردن هم انتقال تكنولوژي در كار نبود . شايد بشه گفت منصف ترين كشور زمان تحريمها كره اي ها بودن كه اونهام از جايي به بعد نتونستن ادامه بدن (4459910) (alef-11)
 
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۱۵:۵۶:۵۴
متاسفانه اکثر منتقدان سرمایه گذاری خارجی آگاهی لازم از وضعیت صنعتی ایران و سابقه کار اجرایی ندارند خدمتشان لازمست عرض کنم ایران علاوه بر نداشتن سرمایه و تکنولوژی روز دنیا متاسفانه مدیریت و پیمانکار مناسب برای پروژه ها ندارد همه آقایان می دانند تمامی پروژه ها با زمان و هزینه های اضافی به اتمام می رسد که در کل توجیح اقتصادی پروژه را زیر سوال می برد (4459941) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۱۶:۲۶:۴۵
شما زمان ملی شدن نفت کجا بودی؟ همونی نبودی که گفتی ایرانی نمیتونه لولهنگ بسازه؟ (4459990) (alef-2)
 
Netherlands
۱۳۹۶-۰۴-۱۵ ۰۲:۴۲:۵۷
مگه تونست بسازه؟ نفت ملی شد ولی وضعیت هیچ تفاوتی با قبل از ملی شدن نداشت. درآمد ایران از نفت ملی شده همان بود که عربستان بدون ملی شدن داشت. کمی مطالعه کنید. (4460686) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۵ ۱۶:۵۲:۰۶
بله ایرانی به خود متکی موشک ساخت
و ایرانی منتظر کمک غرب پراید میسازه (4461412) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۵ ۱۹:۵۰:۱۸
ساخت موشك با استخراج گاز زمين تا اسمان فرق دارد اقاى محترم (4461516) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۷ ۱۸:۳۳:۳۶
دوستانی که همیشه در بحث توان داخلی پای موشک را وسط میکشند به این نکته توجه کنند که ساخت موشک با ماشین یا هواپیما فرق داره.ما میتوانیم موشک بسازیم و هزینه آن اهمیتی ندارد یعنی اگر هزینه ساخت موشک بالا برود به دلیل منافع استراتژیک در کل بهرصرفه است ولی در صنعتی که باید قابل رقابت باسد مهم هزینه تمام شده است .شاید بتونیم اتومبیل در کلاس جهانی بسازیم ولی مثلا با سه برابر قیمت خودروسازان برتر جهان .پس فقط ساختن مهم نیست. (4464372) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۵ ۱۵:۵۵:۱۳
بازهم بهانه تراشی بازهم تخریب (4461362) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۱۵:۵۹:۱۸
احسنت و باریک الله به این نگارنده فهیم (4459944) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۱۵:۵۹:۴۶
درد دل ملت و تولیدکننده و مصرف کننده را گفتی (4459945) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۱۶:۰۰:۴۸
محرمانه بودن قرارداد نفتی چه معنی داره؟
پشت پرده این قراردادها چه خبره (4459946) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۱۶:۰۲:۱۶
دانستن حق مردمه و در قانون هم آمده، حقوق مردم را رعایت کنید نمیخواد منشور حقوق شهروندی جدید رونمایی کنید، همش کارهای فرمالیته و نمایشه (4459947) (alef-2)
 
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۱۶:۱۲:۴۷

1-سهمی که در رسانه ها از توتال مطرح میشود سهم در سرمایه گذاری است نه سهم برداشت پس نکته مثبت این است که ما سرمایه خارجی را به کشور می اوریم
2- نویسنده در حال القای این موضوع است که با سرمایه گذاری خارجی مخالف نیست در حالیکه در جایی گله دارند چرا به شرکت داخلی واگذار نشد که البته منظور قرارگاه خاتم است که در این بخش فعال است خوب در این صورت سرمایه گزاری خارجی هم وجود نداشت ضمن اینکه تجربه نشان داده که شرکت های داخلی نیز از امکانات خارجی استفاده کرده و در صورت تامین نشدن برخی از این امکانات سال ها پروژه ایی که هر روز تاخیر در آن ضرر است متوقف می شود. من در زمینه شفاف سازی با نظر نگارنده موافقم در صورتی که در تمامی پروژه ها باشد و مردم بدانند که فلان پروژه ایی که شرکت داخلی داشته چند برابر استاندارد جهانی هزینه تحمیل کرده و با چه درصدی از داخلی سازی انجام شده است
3- ژست موافقت با سرمایه گذاری خارجی نگیرید خیر برادر من شما و همفکرانتان اساسا با همه مشکل دارید خواه فرانسه باشد یا آلمان و انگلیس، آن یکی به منافقین پناه داده، دیگری به صدام بمب شیمیایی و بعدی استعمارگر پیر است. من نیز با اینکه این ها دنبال منافع خودشان هستند موافقم اما معتقدم می شود منافع مشترک داشت.
4- نکات زیادی در مورد قرارداد هست که معتقدم که شما می دانید و نمی خواهید منصف باشد و اگر نمی دانید با یک جستجوی ساده در دسترس است لذا بیان ان را لازم نمیدانم
5- فارغ از تمام نکاتی که از طرف موافقین و مخالفین این قراداد مطرح می شود باید گفت در هر مراوده ایی با خارج از کشور محدودیت های ما بسیار زیاد است که خود واضح است نتیجه سیاست های کلی جمهوری اسلامی است خواه این سیاست ها درست باشد یا غلط باید مسولیت آن را متوجه کل نظام دانست نه طیف خاصی. (4459964) (alef-2)
 
farhad
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۱۷:۵۳:۱۹
تحلیل بسیار عالی بود؟وخصوصا اون بخش سیاستهای کلی!!! (4460159) (alef-11)
 
Russian Federation
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۱۸:۱۳:۳۳
خوب هر که درصد سهامش بیشتر از ۵۰ باشد کنترل آن را در اختیار دارد و به همان نسبت برداشت وسود بیشتری هم خواهد داشت (4460192) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۲۳:۵۸:۱۱
وقتی شرکت توتال ۵۰ درصد سهام کنسرسیوم را دارد به این معنی است که ۵۰ درصد سرمایه و ۵۰ درصد سود قرار داد متعلق به توتال است نه ۵۰ درصد گاز استخراجی ولی برخی عامدانه در سخنانشان جای شرکت پترو پارس که یکی از شرکای کنسرسیوم مجری پروژه است را با دولت ایران که کارفرمای پروژه است جاب به جا می کنند و میگویند که سهم توتال ۵۰ درصد و ایران ۲۰ درصد است (4460595) (alef-11)
 
Russian Federation
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۱۸:۱۵:۵۰
مجلس گویی خواب است یا خودش را به خواب زده قرارداد فاجعه بار کرسنت زنگنه کافی نبود این یکی را هم به کارنامه اش اضافه کرد (4460195) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۱۶:۲۶:۳۵
توتال با یک میلیارد دلار سرمایه اولیه آمده کدام شرکت داخلی این مقدار پول دارد؟ (4459989) (alef-2)
 
کارشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۱۶:۳۱:۱۰
اولا مبلغ یک میلیارد دلار مربوط به کل کنسرسیوم است و طبعا آورده توتال برابر با 510 میلیون دلار است.

ثانیا اساسا ادامه تزریق آورده بعد از این مرحله مشروط است و اعلام این که قرارداردی 4.8 میلیاردی منعقد شده بیش از واقعی بودن، رسانه ای است.

ثالثا در انتهای سال نود و پنج قراردادی برای فروش یکساله نفت خام با توتال بسته شده است که عملا تمام ریسکهای سرمایه گذاری توتال - از این رقم نسبتا کم 510 میلیون تا ارقام بزرگتر- را می پوشاند و توتال عملا یک ضمانت نقد نقد برای وقوع هر واقعه ای دارد. رابعا مجموع داده ها نشان می دهد که متاسفانه ایران ریسک اسنپ بک را به عهده گرفته است،

بر این اساس حتی فراتر از تضمین نقدی بند قبل، عملا مسئولیت جبران خسارات هر نوع بازگشت تحریم ها به هر دلیل با ایران است ودر این فرآیند حتی در صورت اعمال تحریم های بسیار شدیدتر از 90 و 91، ریسک تعهدات مرتبط با اسنپ بک ما را وادار می کند کاملا یک جانبه تمام تعهدات خود در برجام را اجرا کنیم.

خامسا اگر چه اسم تحریم های زمان محمد خاتمی ایسا بوده و اسم تحریم فعلی هم ایسا است. اما این کجا و آن کجا؟ از ان روز تا به حال ده ها لایه حقوقی به ایسا اضافه شده که به لحاظ جنس و نوع عمل کلا آن را تغییر ماهیت داده است.

سادسا این تصور که با برجام تحریم های ثانویه برداشته شده است و ما بین آمریکا و اروپا فاصله انداخته ایم شاید برای رای آوردن خوب باشد اما هیچ جایش به واقعیت نمی برد.

تمام تحریم های موجود هم ثانویه است- اس دی ان و یوترن دلار تنها دو نمونه از این تحریم هاست- هم اجرا و عدم اجرای آن نیاز به هیچ اجماع بین المللی ای ندارد. (4460004) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۲۲:۲۱:۲۷
اسم تحريم ها زمان اقاى دكتر خادم مردم اسمش چيست (4460478) (alef-11)
 
امیری
Romania
۱۳۹۶-۰۴-۱۵ ۱۵:۳۹:۵۰
مهمتر از این رقم پول،تجربه و تکنولژی توتال و امثال این شرکت است.متاسفانه موسسات و شرکتهای شاخص و پیمانکار در ایران،های تک نیستند.لذا در بخشهای مهمی ما همچنان وابسته هستیم و کارها چند برابر زمانبندی با خارجی ها طول خواهد کشید و نهایتا گرانتر تمام خواهد شد. (4461348) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۱۷:۲۲:۲۷
جهت اطلاع دوستان بخش مهمی از این قرارداد ساخت و نصب یک سکوی بیست هزارتنی تقویت فشار گاز هست و جهت اطلاع همچین سکویی تاکنون در هیج جای خلیج فار ساخته ونصب نشده و باز جهت اطلاع همان سکوی غرق شده به توسط دوستان شرکت صدرا در فاز 13 صرفا 1800 تن بود (4460103) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۲۰:۰۱:۵۵
من همیشه طرفدار اصلاح طلبان بوده و هستم اما نباید به هرکسی انتقاد کرد تاخت .
واقعا چرا باز باید با پژو همکاری کنیم وقتی فولکس واگن اعلام آمادگی کرده یا چرا با توتال قرارداد ببندیم وقتی شرکت هایی مثل شل هم هستن یا میتسوبیشی ژاپن (4460317) (alef-2)
 
Canada
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۲۲:۲۴:۲۴
چون اونا فعلا حاضر نیستند بیان (4460485) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۵ ۱۷:۰۹:۱۸
کی گفته حاضر نیستن بیان؟ (4461426) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۵ ۱۷:۰۹:۴۰
چون منافع عده ای در قرارداد با توتاله (4461427) (alef-11)
 
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۵ ۱۹:۲۷:۳۸
عزیزم این دولت با هر کدامش قرارداد ببنده کسانی که منافع شان بخطر می افتد و نمی توانند ببهانه دور زدن تحریم ها جیبشان را پر کنند یک اشکالی و واویلائی
می کنند. زمانی که دکل ها گم شدند اینها هیج کدامشان صداشون در نمی امد
الآن وامصیبتا سر می دهند (4461498) (alef-3)
 
Netherlands
۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۲۲:۵۲:۳۳
نویسنده محترم میتوانند یک نمونه از قرادا ایده ال که طی ۴۰ سال گذشته منعقد شده باشد را بعنوان مثال ذکر فرمایند؟ توان داخلی ته دیگ هم دیگه ازش نمونده، مونتاژ کالای چینی و هندی رده سوم که نشد تولید داخلی و انتقال تکنولوزی وطرفهای خارجی هم خیلی جاهای کم ریسکتر هم واسشون وجود داره، ما تو موضع ناز کردن نیستیم. الان مردم میترسن پولشون رو به بانک مملکت بسپارن بعد شما ۷۰۰ تا شرط ردبف میکنید واسه سرمایه ًگذار خارجی؟ همه چی شده شعار. (4460527) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۵ ۰۰:۳۵:۴۵
عمو با خرید هواپیما و در اختیار گرفتن حمل و نقل منطقه هزاران شغل ایجاد میشه بهتر جلوتر از بینی خود را هم ببنید ! ایجاد اشتغال فقط هواپیما سازی نیست خدمات هم هست ! چند میلیارد باید خرج کنی تا یک ایران 140 شکست خورده دیگه درست بشه ؟؟؟ (4460631) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.