نظر منتشر شده
۸
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 210720
فریاد بر سر خدا و امامان در فیلم های تلویزیون
بخش تعاملی الف - زین العابدین زینالپور فتاحی - فوق لیسانس فقه و مبانی حقوق اسلامی
اشاره: مطلبی که می خوانید از سری یادداشت های بینندگان الف است و انتشار آن الزاما به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست. بینندگان الف می توانند با ارسال یادداشت خود، مطلب ذیل را تایید یا نقد کنند.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۵ دی ۱۳۹۲ ساعت ۰۷:۲۰
سکانس فریاد های بلند خانم بازیگر در سریال در حال پخش «بی قرار» بر سر امام رضا (ع) موجب تحیر و تعجب و تاسف شد. مکرراً امثال این صحنه را در فیلم های متعدد سینمایی و تلویزیونی مشاهده کرده ایم. متاسفانه نظارت کنندگان بر این فیلم ها به هر علتی که بر نگارنده نامعلوم است از کنار آن عبور کرده اند. اگر بر این مسائل اشراف ندارند چگونه ناظری هستند؟ اگر اشراف دارند و می گذرند به چه مجوزی می گذرند؟

بیان مطلب این است که موضوع نیایش در فیلم ها و تقاضا و دعا و درخواست از خدواند متعال و یا ائمه اطهار (ع) که واسطه های فیض بر مردمند اصول، آداب و روش های تعریف شده ای دارد که می بایست طبق بیان آیات و روایات و منطبق بر آنها اجرا گردد. در آیه ۲۰۵ سوره اعراف در قرآن کریم آمده است: وَاذْكُر رَّبَّكَ فِي نَفْسِكَ تَضَرُّعًا وَخِيفَةً وَدُونَ الْجَهْرِ مِنَ الْقَوْلِ بِالْغُدُوِّ وَالآصَالِ وَلاَ تَكُن مِّنَ الْغَافِلِينَ. یعنی:« و در دل خويش پروردگارت را بامدادان و شامگاهان با تضرع و ترس بى‏صداى بلند ياد كن و از غافلان مباش». در حدیثی می خوانیم که پیامبر(ص) در یکی از غزوه ها بودند. هنگامی که سپاهیان به کنار دره ای رسیدند، فریاد خود را به «لا اله الا الله» و «الله اکبر» بلند کردند. پیامبر(ص) فرمودند:

ای مردم، اندکی با آرامش دعا کنید. شما شخص کر و غائبی را نمی خوانید، شما کسی را می خوانید که شنوا و نزدیک و با شما است. مجمع البیان، ج چهارم، ۴۲۹، ص تفسیر نمونه، ج ۶، ص ۲۱۰

حال با ذکر این دو نمونه از زبان قرآن و حدیث به آسانی می توان دریافت که دعا کردن و عرض خواسته ها در محضر خداوند که شنوا و بینا و دانای به حال بندگان است باید با آرامش و بدون داد و بیداد و فریاد زدن باشد. چه معنی دارد که ما بازیگر را وادار کنیم که بر سر خدا و امامان ما فریاد بزند که ای خدا ای امام رضا چرا اینطوری کردی ؟! چرا اونطوری نمی کنی؟! فریاد با جسارت و پرروئی و طلباکارانه آن هم از طرف غالب کارکترهایی که چندان رفتار و کردار مناسبی نداشته و ندارند و اگر گفته شود که در آستانه تحول مذهبی اند ! باز نمی تواند مجوزی برای این کار باشد.

آیا به تصویر کشیدن ارتباط با خدا با چنین اوصافی در فیلم ها چنین القا نمی کند که راه درست ارتباط با خدا همین بوده و برای این که زودتر خدا حرف شما را بشنود باید بر سر او فریاد زد؟! این یک انحراف است. شخصیت های فیلم های ما می توانند در سکانس های خوب و وزین مودبانه بر سر سجاده یا در گوشه ای از حرم بشنینند و اشک بریزند و آرام و به نحوی که مخاطب هم بشنود درخواستهای خود را مطرح کنند و حاجات خود را طلب نمایند.

نه آنکه بر سر خدا فریاد بزنند. در سریال بی قرار که در حال پخش است صحنه فریاد زدن خانم بازیگر بر سر امام رضا (ع) مو بر بدن آدم راست می کرد و تاسف و عرق شرم بر صورت می نشاند. امید است دست اندکاران و فیلم نامه نویسان و ناظران فیلم ها خصوصاً صدا و سیما بیشتر بر این مسائل توجه نموده و از تکرار چنین انحرافاتی به شدت ممانعت به عمل آورند.
 
کلمات کلیدی : زین العابدین زینالپور فتاحی
 
۱۳۹۲-۱۰-۱۵ ۰۸:۲۳:۳۷
آیا هر روز و در همه برنامه ها این موضوع به این صورت نشان داده شده است و یا برایند نمایش صحنه دعا، در کمال آرامش و خضوع و خشوع بوده و یکبار هم طبق شرایط خاصی که برای کسی پیش آمده به صورت فریاد نشان داده شده؟

اگر همیشه فریاد بوده اشتباه است. ولی اگر یک بار بوده، مطابق با واقعیت است. (1888124) (alef-6)
 
عبدالله
۱۳۹۲-۱۰-۱۵ ۰۸:۲۶:۳۶
این نشان از بی معرفتی است ماهنوز آداب سخن گفتن با این بزرگواران را بلد نیستیم. البته ائمه اطهار (ع) چگونگی ارتباط با خداوند متعال را با ادعیه ای که از این بزرگواران به ما رسیده ، به ما آموختند. متأسفانه این هم نمونه ای از هزاران انحراف در آموزه های دینی ماست. (1888128) (alef-6)
 
احمدرضا
۱۳۹۲-۱۰-۱۵ ۱۴:۲۲:۰۸
این از کوته فکری و ندانستن صحبت ودرخواست از بزرگان است اینها باید مدتی راه ورسم درست صحبت کردن ورازو نیاز از خدا ومعصومین (ع)رایاد بگیرند بعد سراغ گارگردانی بروند (1889090) (alef-6)
 
۱۳۹۲-۱۰-۱۵ ۱۷:۲۶:۳۰
این همه بی اخلاقی و خرافه و دوری از عقل و منطق ، این مقدار توهین و افتراء، این دریا مصرف پرستی را ندیده اید و به خاطر آن چه که آمد به صدا در آمده اید؟
خدایا به تو پناه می بریم ... (1889614) (alef-6)
 
آشنا
۱۳۹۲-۱۰-۱۶ ۰۸:۱۹:۰۹
انتقاد به این موضوع به معنی نفی موضوعاتی که شما فرمودید نیست . شما هم می تونید در مورد آنچه که گفتید مطلب بزنید. (1890991) (alef-6)
 
رمضان محرم زاده
۱۳۹۲-۱۰-۱۶ ۰۹:۱۵:۳۳
حاج آقا عبادت شبان است که بازبان خود آنگونه خدا را می خواند ٰ،شخصیتهای فیلم رانمی دانم اگر از طرف شصیصیتهای اول به عبارتی افراد دارای فرهنگ وموقعیت اجتماعی بالاصورت گیرد اسفا برفرهنگ اسلامی وگرنه همان عبادت شبان است. (1891056) (alef-6)
 
محمدرضا حسين پوري
۱۳۹۲-۱۰-۱۶ ۰۹:۳۸:۱۳
با تشكر از حسن توجه نگارنده محترم
مثلي هست كه مي گويد فلاني سوراخ دعا را گم كرده ، ما زمان دعارا گم كرده ايم از صفت ارحم الراحيمني خدا چنين سوء استفاده مي كنيم كه با هر شخصيتي كه داشته باشيم بايد تا آخر گناه و غفلت پيش برويم و نهايتا در آخرين مرحله منجلاب هلاكت دست به دامان خدا ، ائمه ، عتبات عاليات ، كتابهاي خاك خورده دم طاقچه قران و مفاتيح الجنان و ... مي شويم البته اين رجوع خاضعانه في نفسه پسنديده است - كه برخاسته از فطرت خداجوي انسان است - اما اينكه ما دانسته و ندانسته اين مسير را در منش هاي فردي و توليدات فرهنگي خودمان ترويج نماييم جاي سوال دارد چه رسد به اينكه در چنين مقامي طلبكارانه بر سر شفيع خود و حتي رافع الحاجاتمان هم فرياد بكشيم بهر حال درخواست از ذات " انا اقرب من حبل الوريد " بيشتر نياز به تضرع دارد تا تن صدا.الهم اصلح امورنا. آمين يا رب العالمين (1891094) (alef-6)
 
سید حمیدرضا
۱۳۹۲-۱۰-۱۶ ۱۰:۲۴:۲۸
داستان موسی و شبان بهترین آموزه برای ارتباط با خداست .جایی که حضرت موسی ع نیز برای وصل دعوت میشود نه برای فصل .
بین انسانها تفاوت هایی هست ، یکی از آن تفاوت ها درجه اعتقاد و ایمان افراد به خدا ، انبیا و اولیای الهی و مقدسات و همچنین برای تحمل مشکلات نیز ظرفیت ها متفاوت است .
اینکه داستان فیلم ضعیف ،بی مایه و ابتدا و سرانجام معقول و منطقی نداشت ، و نتوانست جدایی مادر و فرزند و توبه و تنبه را بخوبی بیان کند بماند . انچه مهم است این است که در دنیای واقعی هم این فریادهای گلایه آمیز همیشه و در همه زمانها و در همه طبقات اجتماعی اعم از تهیدست ، مرفه ، عامی و امی و تحصیل کرده و دانشمند ، جبهه ایی و غیر جبهه ایی(نمونه فریاد کشیدن بر خدا در فیلم از کرخه تا راین کنار رودخانه راین از طرف فرمانده ء حزب الهی که میخواهد همرزم خود را از پناهندگی نجات دهد)
الغرض ارتباط با خدا و نبی اکرم ص و ائمه اطهار علیهم السلام با ارتباط با دیگران بسیار متفاوت است . جنس ارتباط خواستن و تمنا و تضرع است و چون توقع بالاست بعضی اوقات که مصلحت در عدم اجابت خواسته است ، شیطان هم بیکار نمی نشیند و ...... خدا به همه ما پیروی از آموزه های قرآن ، رسول الله ص و ائمه اطهار علیهم ایلام را عنایت فرمایید . خلاصه اینکه خیلی حساس نشید به ارتباط بندگان با خدا و نحوه توسلشون به اولیا الله ع
والسلام (1891212) (alef-6)