نظر منتشر شده
۲۳
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 353137
بهبود وضعیت زندگی مردم و پیاده سازی اقتصاد مقاومتی بدون افزایش شفافیت اطلاعات اقتصادی، امکانپذیر نیست!
سعید محمودی، 25 اردیبهشت 95
تاریخ انتشار : شنبه ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۵ ساعت ۱۰:۵۴
چکیده: تصور اینکه برخی از مسئولین واقعاً به دنبال حل مشکلات اقتصادی مردم و پیاده سازی اقتصاد مقاومتی در کشور باشند ولی نسبت به وضعیت نامطلوب شفافیت اطلاعات اقتصادی در کشور، اینقدر بی‌تفاوت و ساکت باشند، امری بسیار مشکل است.

***
آیا افزایش شفافیت اطلاعات در حوزه اقتصادی، صرفاً یکی از لوازم اصلی مبارزه با مفاسد اقتصادی و ایجاد فضایی سالم برای فعالیت‌های اقتصادی در کشور است یا اینکه افزایش شفافیت اطلاعات اقتصادی دستاوردهای بزرگ‌تری برای بهبود وضعیت زندگی روزمره مردم به همراه دارد؟ این یکی از سؤالات مهمی است که هنوز پاسخ آن را بخش زیادی از عامه مردم کشورمان و حتی تعداد قابل توجهی از مسئولین نظام نمی‌دانند! همین ندانستن هم موجب شده است تا نگاه غالب در حاکمیت و مردم به موضوع شفافیت اطلاعات اقتصادی، نگاه به کالایی لوکس باشد که در بسیاری از کشورهای جهان کاربرد دارد ولی استفاده از آن برای اداره بهینه کشورمان خیلی هم ضروری و فوری نیست!

موارد زیر برخی از آفات و عوارض غلبه این نگاه اشتباه در بین مردم و بخصوص مسئولان است:
الف- برخی از برنامه‌های مهم حاکمیت برای اداره بهتر امور کشور مثل حذف یارانه نقدی پردرآمدها مورد تأیید و حمایت از عامه مردم هست، به بهانه‌های عجیبی مانند محرمانه بودن حساب‌های بانکی مردم و غیر اخلاقی بودن سرکشی به آن‌ها، سال‌ها قفل شود.

ب- بسیاری از سامانه‌های اطلاعات اقتصادی کشور که بعضاً به شهادت مراکز پژوهشی معتبر مانند مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، دستاوردهایی ده‌ها میلیارد دلاری برای اقتصاد کشور به همراه داشته‌اند، در حاشیه امن به سر نبرند و دولت‌ها یا حتی برخی نهادهای حاکمیتی دیگر عمدتاً به تحریک افراد و گروه‌هایی در داخل یا بیرون آن نهاد که منافعشان در شفاف شدن آن بخش خاص از فضای اقتصادی کشور نیست، این سامانه‌ها را به حاشیه ببرند و حتی بعضی از آن‌ها را رسماً حذف کنند. معمولاً دولت‌ها این کار را به بهانه‌هایی مانند تغییر کردن برخی شرایط (مثلاً نوسانات قیمت جهانی برخی کالاها) و همراه با بزرگنمایی برخی اشکالات جزئی این سامانه‌ها یا هزینه‌های بهره‌برداری از آن‌ها و بدون نگرانی از واکنش جدی افکار عمومی و حتی تذکر نهادهای نظارتی انجام می‌دهند. به عنوان مثال، می‌توان نگاهی به وضعیت برخی سامانه‌های اطلاعاتی مانند طرح شبنم، سامانه (کارت) هوشمند سوخت و کد رهگیری املاک در سال‌های اخیر انداخت.

ج- برخی اقدامات ارزشمند دولت‌‌ها یا سایر نهادهای حاکمیتی در راستای افزایش شفافیت اطلاعات در برخی از حوزه‌های اقتصادی کشور از سوی رسانه‌ها و افکار عمومی مورد تقدیر قرار نمی‌گیرند و این نگرانی را بوجود می‌آورند که احتمال دارد این سامانه‌های جدید در دولت بعدی به همان سرنوشتی دچار شوند که دولت فعلی بر سر برخی سامانه‌های اطلاعات اقتصادی مهم که نامشان ذکر شد، آورد! به عنوان مثال، می‌توان به اصلاح شیوه توزیع گازوئیل در بخش حمل و نقل کشور با اجرای طرح تخصیص آن بر مبنای پیمایش (بارنامه و GPS)، مصوبه ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادی برای تشکیل ۹ سامانه شفافیت‌زا با هدف حذف فساد سیستماتیک از شبکه بانکی (سامانه‌های نهاب، سپام، صیاد، چکاوک و ...) و ابلاغیه سازمان امور مالیاتی برای سرکشی به حساب‌های بانکی مردم با هدف رسیدگی به تراکنش‌های بانکی مشکوک در سال‌های اخیر اشاره کرد.

این همه ابهام و تعلل حاکمیت و بخصوص دولت در تقویت و گسترش سامانه‌های اطلاعات اقتصادی کشور در شرایطی است که هر حکومتی برای دستیابی به اقتصادی باثبات، کارآمد و پویا باید توانایی رصد، برنامه‌ریزی و اجرای برنامه‌های حوزه اقتصادی را داشته باشد و این امر نیز بدون شفافیت فضای اقتصادی کشور قابل اجرا نیست. اگر ساده‌تر و خلاصه‌تر بگوییم، توانایی حکومت‌ها برای اداره بهینه امور کشورها وابسته به میزان دانایی آن‌ها از جریانات حاکم بر کشور است. به عنوان مثال، اگر کشور در راستای پیاده‌سازی اقتصاد مقاومتی به دنبال «درون‌زایی» است؛ باید به دنبال استقلال درآمد جاری دولت از نفت باشد و این امر نیز جز از طرق اتکا به درآمدهای مالیاتی امکانپذیر نیست، موضوعی که در بند ۱۷ سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی مورد تاکید قرار گرفته است. از طرفی، کسب درآمدهای مالیاتی منوط به ارتقای کیفیت فضای کسب‌وکار و انگیزه‌های تولید است که یکی از اصلی‌ترین لوازم آن، افزایش شفافیت جریانات اقتصادی است در بند ۱۹ سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی نیز مورد توجه قرار گرفته است. از طرف دیگر هم وقتی دولت به شدت وابسته به درآمد تک تک افراد جامعه و مالیات ستانی باشد، دولت‌ها جهت حداکثرسازی و مهم‌تر از آن تداومِ درآمدهای خود، نیاز به درجه بالایی از آگاهی نسبت به فضای کسب وکار بخش خصوصی پیدا می‌کنند و این امر صرفاً از طریق اخذ اطلاعات و رصد دقیق جریانات اقتصادی میسر می‌شود. همین نکات باعث شده‌اند که دولت‌ها در بسیاری از کشورهای جهان به خصوص کشورهای توسعه یافته به شدت به دنبال ایجاد و گسترش سامانه‌های جامع اطلاعات اقتصادی باشند و مردم نیز با این اراده دولت‌ها که منافع اقتصادی پررنگی در زندگی روزمره آن‌ها دارد، همراهی داشته باشند.

در هر صورت، حکایت شفافیت، حکایت اتاق نامنظم و تاریکی است که اگر صاحب اتاق بخواهد اتاق را مرتب کند اولین کار او روشن کردن چراغ‌ها است؛ زیرا حتی در صورت تلاش برای منظم کردن اتاق، تحقق نظم در فضای تاریک قابل اثبات، قابل شناسایی و سنجش نیست. حکومت‌ها برای تدبیر امور در حوزه‌های مختلف از جمله اقتصاد، نیازمند دریافت اطلاعاتی دقیق و شفاف از روند اتفاقات موجود در جامعه هستند. به عبارت بهتر، حکومت‌ها پای «توانایی» خود را به قدر گلیم «دانایی» خود دراز می‌کنند و ارزش این دانایی وابسته به میزان دقت و شفافیت آن است؛ بنابراین مبارزه جدی با مفاسد اقتصادی بخصوص قاچاق کالا و سوخت و تحقق رویای کاهش وابستگی اقتصاد کشور به درآمدهای نفتی بدون تلاش برای افزایش شفافیت اطلاعات اقتصادی کشور، امکانپذیر نیست. وضوح و شفافیت بالای این موضوع است که برخورد سرد و بی‌تفاوت برخی مسئولین نظام نسبت به وضعیت نامطلوب سامانه‌های اطلاعات اقتصادی کشور، پذیرش دغدغه واقعی آن‌ها درباره پیاده‌سازی کلیدواژه سخنرانی‌های روزانه خود یعنی «اقتصاد مقاومتی» را تا حدود زیادی مشکل می‌کند!
 
کلمات کلیدی : شفافیت اطلاعات+شفافیت اقتصادی
 
حسین
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۲۵ ۱۱:۰۹:۱۱
سئوال مهم:

با توجه به اهمیت موضوع «شفافیت اطلاعات اقتصادی»، سئوال این است که متولی این امر در کشور کدام سازمان باید باشد؟ (3704151) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۲۵ ۱۵:۱۸:۱۰
شفافیت اقتصادی
عدالت اجتماعی
مبارزه با فساد اقتصادی
بیشتر شعار تبلیغاتی. و خوراک رسانه است
در واقعیت حقوق کارگر 700 هزار و حقوق مدیران نظام 90 میلیون است
چو صد گفتار, نیم کردار نیست (3704661) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۲۵ ۱۵:۵۶:۲۳
اتفاقا سئوال درستیه ولی انگار کسی براش جواب نداره (3704727) (alef-11)
 
United States
۱۳۹۵-۰۲-۲۵ ۱۱:۲۱:۵۶
وقتی هم دولت ما پول نفت را نابود کرد در بودجه جاریش قطعا در این رکود مالیاتهای دریافتی را هم نابود میکنه با این شباهت که همونطور که منابع نفتی هدر شد منابع مالیاتی یعنی بخش حصوصی را هم نابود میکنه
دولت ما بزرگ پرهزینه است و بزرگترین گرانفروش است و خدماتش را گران ارایه میدهد و کل بودجه کشور را می بلعد
تا اینسیستم اداری دولت اصلاح نشود هیچ گشایشی رخ نمیدهد (3704177) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۲۵ ۱۱:۴۱:۱۶
با حقوق 85 میلیونی روئسا و مدیران دولتی ما اقتصاد مقاومتی صرفا در حد یک حرف باقی میماند (3704213) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۲۵ ۱۱:۴۳:۱۲
آیا منظور اقتصاد مقاومتی حقوق 1 میلیونی مردم و 85 میلیونی مسئولان است ؟ (3704218) (alef-3)
 
Romania
۱۳۹۵-۰۲-۲۵ ۱۱:۴۶:۳۲
روز گذشته در یکی از برنامه های شبکه خبر رئیس سازمان تعزیرات حکومتی ازعان کرد که مافیای قدرت و ثروت چنان در بخش های نظارتی و اجرایی کشور نفوذ کرده اند که انجام هر اقدامی یا برخوردی یا غیر ممکن شده یا به سختی قابل انجام هست. برداشت بنده از این صحبت ها این است که به نظر باید با فساد سیستماتیک همزیستی کرد و به صورت مسالمت آمیز با این شرایط کنار امد. (3704229) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۲۵ ۱۱:۴۷:۲۷
اقتصاد مقاوتی را باید از فیش حقوقی مسیولان اعاز کرد (3704231) (alef-11)
 
حسن کچل
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۲۵ ۱۱:۴۹:۱۸
کارمند یک اداره 2 میلیون میگیره و دیگری 80 میلیون
این است اقتصاد مقاومتی ؟ (3704240) (alef-13)
 
Romania
۱۳۹۵-۰۲-۲۵ ۱۱:۵۰:۲۷
جناب اقای توکلی یک ضرب المثل چینی میگه اگر جایی بی نظمی مطلق حاکم شد برقراری نظم باعث بی نظمی بیشتر میشود. متاسفانه در فضای فعلی کشور ما گفتن این حرف ها یعنی آب در هاون کوبیدن است. متاسفانه مسئله اقتصاد و معشیت مردم بطور کامل رها شده است. (3704247) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۲۵ ۱۱:۵۰:۴۳
انگیزه اجرای اقتصاد مقاومتی در برخی مدیران دولتی وجود ندارد (3704249) (alef-11)
 
United States
۱۳۹۵-۰۲-۲۵ ۱۱:۵۳:۱۴
تنها راه بهبود شرایط اقتصادی مردم ریشه کنی فساد است آن هم فقط با آزادی بیان و آزادی رسانه‌ها میسر است. پس بدانید هرکس با مطبوعات برخورد می‌کند فسادی را پنهان می‌کند (3704264) (alef-13)
 
Romania
۱۳۹۵-۰۲-۲۵ ۱۱:۵۴:۱۶
شفاف سازی برای برخی دستگاه های دولتی و متاسفانه برخی دیگر از نهادهای حاکمیتی حکم سم و افت را دارد. پس مطمئن باشید مانع از تحقق ان میشوند. (3704269) (alef-11)
 
Romania
۱۳۹۵-۰۲-۲۵ ۱۱:۵۵:۵۸
ای بابا دلتون خوش... شفاف سازی!!!!! (3704276) (alef-11)
 
هداونو
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۲۵ ۱۲:۰۴:۳۱
آیا در اقتصاد مقاومتی مردم باید در مضیقه اقتصادی باشن که آقایون حقوق 80 میلیونی بگیرن ؟ (3704294) (alef-11)
 
میلاد حمیدی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۲۵ ۱۲:۰۷:۱۶
اول باید به مردم گفته بشود که اقتصاد مقاومتی یعنی چه و چه مولفه هایی دارد. مردم نمی دانند این اصطلاح یعنی چه. سپس باید مسئولان به مردم کمک کنند تا مردم مطالبه کنند. راهکار مطالبه و تحت فشار گذاشتن دولت هم باید قانونی و به مردم آموزش داده شود. (3704299) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۲۵ ۱۲:۲۵:۱۶
اين چه جور اقتصاد مقاومتي هست كه برخي شركتها هنوز مالبات نميدن و انتطار داريد بقيه شركتها بتون با اين تبعيض با اونها رقابت كنن؟! (3704327) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۲۵ ۱۲:۳۷:۵۱
هر کس به دنبال شفافیت اقتصادی و اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل است باید کار را از خود آغاز کند. (3704346) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۲۵ ۱۳:۵۲:۰۷
وقتی متاسفانه خیلی از مردم، همین افرادی که معلوم نیست چگونه ثروتمند شده اند را تمجید میکنند که نمونه اش در همین عکس خودروهای لوکسی که در سایت گذاشته اید و کامنتهای زیر آن مشخص است، نشان دهنده این است که خیلیها حامی شفافیت اقتصادی نیستند و اگر بتوانند خودشان هم اختلاس و کار خلاف قانون و اخلاق خواهند کرد تا به ثروت نجومی بدون زحمت برسند و الان چون فرصتش نیست کار همفکران تازه به دوران رسیده اشان را در نمایش خودروهای لوکس میلیاردی، حمایت میکنند. (3704485) (alef-11)
 
Russian Federation
۱۳۹۵-۰۲-۲۵ ۱۳:۵۹:۴۸
اولا اقتصاد مقاومتی با این صنعت فرسوده و ماشین آلات از رده خارج به هیچ عنوان امکان پذیر نیست.
ثانیا با این وضعیت مدیریت هیچوقت هیچی درست نمیشه،باید تمام مدیران چه خوب و چه بد( برای اینکه کاملا بازسازی شوند و مدیر نالایق و یا سنگ انداز باقی نمونه ،ناچارا همه را باید عوض کرد.) همه باید عوض شوند ،اینها تو این ۴۰ سال بعد از انقلاب قابلیتهاشون را نشان دادند،دیگه فرصت سوزی نباید کرد.
ثالثا هیچ امیدی نیست،بیخیال شدن بهترین راه حل است. (3704510) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۲۵ ۱۶:۱۱:۴۹
تا حقوق ماهیانه و سالیانه ( با تمام هدایا و پاداش ها و ..) تمام مسئولین از بالاترین فرد تا پایین ترین فرد نهاد های دولتی شفاف نگردد. و همه نتوانند آنرا رصد کنند امید سامان یافتن محال است . در آمریکا حقوق ماهیانه و درآمد های رئیس جمهور را همه می توانند جستجو کنند چرا در اینجا مقدور نیست ؟ (3704754) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۲۵ ۱۶:۳۸:۵۲
تا وقتی به حساب مدیران در پایان کار رسیدگی نشود هیچ چیز اصلاح نمی شود .
وقتی مدیران و مسئولین با مراسم معارفه و دست زدن میآیند و با مراسن تودیع و دست زدن به پستی دیگر میروند و هیچ بازخواستی نیست و نگران اعمال و کردارشان نیستند چه شفافیتی !
در این حال همه جرات مدیر شدن دارند ولی اگر نظارت دقیق باشد هر کسی جرات نمی کند بدون علم آن را قبول کند .( برای انتخابات ریاست جمهوری این همه متقاضی مختلف ! چرا ؟ چون کاری نداره !و ... نشد هم نشد ) (3704787) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۲۶ ۲۰:۳۸:۲۳
آقا وضع را خرابتر نکنید بهبود نخواستیم. (3706838) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.