نظر منتشر شده
۲۱
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 206806
دکتر یوسف مولایی در گفتگو با الف:
دنیا حق فعالیت صلح آمیز ما را به رسمیت شناخته و تحریم ها به طور کامل برداشته خواهد شد
بخش داخلی الف، 9 آذر 92
تاریخ انتشار : شنبه ۹ آذر ۱۳۹۲ ساعت ۱۶:۰۲
دور جدید مذاکرت هسته‌ای ایران و کشورهای ۱+۵ که از ۲۹ آبان در ژنو آغاز شده بود با توافق طرفین و امضای توافقنامه «گام اول» به پایان رسید.

این توافق بعد از یک دهه اختلاف بر سر برنامه های هسته ای صلح آمیز ایران و اصرار تهران بر لزوم به رسمیت شناخته شدن حقوق هسته ای حاصل شده است. در این دور از مذاکرات، گفت و گوهای فشرده ای بین نمایندگان کشورهای درگیر در پرونده هسته ای ایران در جریان بود و در نهایت با اعلام خبر توافق بین طرفین به پایان رسید. برای ارزیابی این توافقنامه و بررسی تحولات آینده با دکتر یوسف مولایی، استاد دانشگاه تهران، گفت و گویی انجام داده ایم که در ادامه می آید.

شما به طور کلی دستاورد توافقنامه ژنو را برای ایران چگونه ارزیابی می کنید؟
من در یک کلمه دستاورد توافقنامه را مثبت ارزیابی می کنم.

نقش دیپلماسی و مذاکرات متعدد تیم ایرانی را در رسیدن به توافق چگونه تحلیل می کنید؟
هر سندی که تنطیم می شود برآیند مذاکرات مفصل و ساعت های طولانی است که وقت گذاشته شده تا یک سندی تنظیم بشود. مسلماً در این موضوع نیز مذاکرات زیادی صورت گرفته است که ما از کم و کیف آن اطلاع و آگاهی نداریم ولی به طور اصولی می شود گفت که تنظیم چنین سندی به صورت تصادفی و یا به وسیله یک یا دو جلسه نبوده است و جلسات فراوانی برگزار شده و مذاکرات سختی داشته اند. طرفین در مرحله اول احتمالا فاصله زیادی داشته اند و قطعا هر طرفی مطالبات حداکثری را بیان کرده تا بتدریج در یک فاصله زمانی، کم کم انعطاف هایی نشان داده شد و برای هر دو طرف این انعطاف ها مثبت و منطقی بوده است و نتیجه آن سندی شده که ملاحظه می کنید.

به نظر شما اینکه داده و ستانده این موافقتنامه را در دو کفه ترازو گذاشته می شود و سپس به سنجش موفقیت یا عدم موفقیت تیم هسته ای می پردازند تا چه حد می تواند درست باشد؟
این نوع بررسی و ارزیابی به نفع منافع ملی نمی باشد. اصلاً وارد این فاز که شما بخواهید این توافقنامه را ارزیابی ترازویی و وزنی کنید که چه چیزی به ما داده شده و در مقابل چه چیزی ستانده شده درست نیست و جای این بحث در حال حاضر نمی باشد.

ما به طور کلی باید بگوییم که یک مسیر مثبتی باز شده و این مسیر باید در انتهای راه خودش ارزیابی بشود که این اقدام به عنوان یک گام مثبت از یک روند کلی که نتیجه اش ان شاالله مثبت باشد ارزیابی بکنیم و از تفسیر این توافقنامه بر مبنای ارزیابی که برد و باخت صرف و برد و باخت مسابقات ورزشی است دوری کنیم. فقط باید گفت که این پایه ای که گذاشته شده یک پایه لازمی بوده است و ان شاالله در آینده ساختمان و بنای موفقی بر مبنای این پایه گذاشته خواهد شد.

با توجه به اینکه این توافق به عنوان گام اولیه مطرح است شما توافقنامه نهایی را چگونه ارزیابی می کنید؟
در پایان این راه آن چیزی که من می توانم تصورکنم و بر این اساس دارم اظهار خوش بینی می کنم این است که این مسیر به اینجا ختم خواهد شد که ایران حق فعالیت صلح آمیز هسته ای را دارد و دنیا هم این حق را به رسمیت می شناسد و در این زمینه با ایران همکاری خواهد کرد. مکانیسم شفاف سازی و اعتماد سازی از نظر نظارت، رصد کردن و مانیتورینگ فعالیت های هسته ای ایران هم در این چند ماه تدوین می شود و از طرف دیگر هم وقتی مکانیسم شفاف سازی، اعتماد سازی و نظارت مورد قبول واقع شد دیگر محلی برای نزاع وجود ندارد بنابراین تحریم ها هم در پایان راه برداشته خواهد شد. یعنی در واقع این پایه و فونداسیونی که بنیان گذاشته شده است ظرفیت یک همچنین پیش بینی و ساختمانی را که تصور می کنم دارد، حال اینکه در عمل چه اتفاقاتی بیفتد وارد آن بحث نمی شویم چون نمی توانیم بگوییم در آینده چه اتفاقاتی خواهد افتاد ولی می توان گفت که مثلا شما یک مبنا و فوندانسیونی گذاشتید که می خواهید روی آن ده یا بیست طبقه بنا کنید و این توافقنامه هم از نظر پایه و استحکام خوب است و می شود بر مبنای آن یک ساختمان قوی بنا نهاد حالا اگر یک زمانی مشکلاتی پیش آمد یا اصلا تصمیم عوض شد و نخواستند ساختمان بسازیم یا مصالح کم آوردیم، آن بحث آینده است.

برخی بر این عقیده اند که مهمترین و سخت ترین گام همین مرحله و گام اول بوده است. در مقابل عده ای دیگر بر این نظر هستند که در گام بعد مذاکره کنندگان جمهوری اسلامی ایران با چالش های جدی تری مواجه خواهند شد. نظرشما در این باره چیست؟
هر مرحله از مذاکره سختی ها و دشواری ها و چالش های خاص خودش را دارد اما این اتفاقی که افتاده به عنوان توافقنامه یا بهتر است بگوئیم یک برنامه عمل مشترک که درست تر است، در این مرحله مثبت است اما اینکه در مراحل بعدی ما مشکلاتی خواهیم داشت قطعا این گونه است و مذاکره ساده ای نیست اما به نظر من گام اول از همه سخت تر بود و در حال حاضر گام اول برداشته شده است و در مقام مقایسه گام های بعدی با هر پیچیدگی که داشته باشند نسبت به گام اول ساده تر طی خواهند شد.

این توافقنامه در مجموع چه تاثیری می تواند بر تغییر مناسبات و معادلات منطقه داشته باشد؟
مسلماً این فضایی که ایجاد شده و فعلا نشانه های حداقلی از آن ظاهر شده است تاثیراتی خواهد داشت ولی هنوز این نشانه ها این قدر پررنگ نشده که شما بتوانید اظهار خوش بینی زیادی نسبت به تمام مسائل منطقه داشته باشید ولی این توافقنامه در صورتی که به نتیجه نهایی منجر بشود می تواند تاثیر مثبتی بر حل و فصل مسائل منطقه ای داشته باشد و یا حداقل می توان گفت که تاثیر منفی نخواهد داشت.

سوالی دیگری که مطرح می شود این است که قطعنامه های سازمان ملل بر مبنای منع غنی سازی وضع شده و حالا که حق غنی سازی ایران پذیرفته شده می توان گفت که پایه های تحریم سست شده است. نظر شما در این باره چیست؟
این موضوع خیلی پیچیده است و من واقعا نمی توانم جواب مشخصی در این باره بدهم. فقظ می توان گفت که به لحاظ حقوقی اعتبار قطعنامه های شورای امنیت بر تعهدات دیگر دولت ها اولویت دارد یعنی در واقع در صورت تعارض بین قطعنامه ها و تعهدات کشورها این قطعنامه ها است که در حقوق بین الملل اولویت دارد. اما اینکه شکافی در تحریم ها ایجاد خواهد شد چندان مبنای علمی برایش وجود ندارد اما اگر همین روند این گونه پیش برود مطمئناً یک جایی مشکلات شکلی حل و فصل خواهد شد. اینکه این تفاهم نامه مطمئنا به لحاظ شکلی در تعارض با قطعنامه قرار نگیرد. در این زمینه هم کاری ندارد اعضای دائم شورای امنیت می توانند قطعنامه ای را تصویب بکنند و همه قطعنامه های پیشین را بلا اثر اعلام کنند.
 
۱۳۹۲-۰۹-۰۹ ۱۶:۱۴:۰۷
بنده همینجا از طرف رای دهندگان به دکتر روحانی عزیز از ایشان وتیم مذاکره کننده هسته ای کشور کمال تشکر خودم را ابراز میکنم وتوجه ایشان را به "کمیته بازگشت"که یکی از رسانه ها خبر از تشکیلش را داده جلب میکنم.ومیخوام از همینجا بگم دکتر روحانی عزیز ودکتر ظریف عزیز خیلی دوستتان داریم.خداوندپشت وپناهتان (1810208) (alef-1)
 
۱۳۹۲-۰۹-۰۹ ۲۳:۰۰:۴۹
شما زیاد از حد خوش باورید.

آینده همه چیز را معلوم می کند. (1810817) (alef-6)
 
حامد
۱۳۹۲-۰۹-۱۰ ۰۸:۰۰:۱۴
دوست عزيز بنده هم از تيم هسته اي كمال قدرداني را داريم ... اما اين توافق نامه برايم اعتماد ساز نيست. بنده بيانيه تهران را خيلي خيلي بهتر و شرافتمندانه تر و كامل تر دانسته و اي كاش در سال 89 عده اي تندرو در داخل سنگ لاي چرخ تيم هسته اي نمي گذاشتند و توافق حاصل ميشد.
در بند اول آن بيانيه حق همه كشور ها از جمله ايران در استفاده صلح آميز از انرژي هسته اي برسميت شناخته شده بود.
جمهوري اسلامي ايران محموله 1200 كيلوگرمي اورانيوم كمتر غني شده -LEU- خود را تحويل دهد و در مقابل به ميزان متداول يك دهم، يعني 120 كيلوگرم اورانيوم با غناي 20 درصد براي استفاده در راكتور اتمي تهران دريافت كند. (1811105) (alef-13)
 
مشکین نقاب
۱۳۹۲-۰۹-۱۰ ۰۸:۱۳:۴۵
هرکـس به طریقی دل ما میشکند / بیگانه جدا ، دوست جدا میشکند

بیگانه اگر میشکند حرفی نیست / من در عجبم دوست چرا میشکند . . . (1811124) (alef-13)
 
مانلی
۱۳۹۲-۰۹-۰۹ ۱۶:۲۰:۴۵
واقع بین باشیم.

به مردم نگویید که دنیا در برابر ایران عقب نشینی کرد.

مردم خودشون میبینند و میفهمند.

و اونهایی که مردم را نادان میپندارند خود نادانند. (1810222) (alef-1)
 
ارش
۱۳۹۲-۰۹-۰۹ ۱۸:۰۵:۲۶
نظرات دکتر مولا یی کارشناسی است و تا حد زیادی قابل اعتماد می باشد. (1810390) (alef-1)
 
صابونچی
۱۳۹۲-۰۹-۰۹ ۲۳:۳۵:۴۲
از کدام نظر کارشناسی سخن می گویید هنوز در گام نخست هستیم و این گونه تحلیل ها به قول ما بروجردی ها در بلند مدت موجب شاد پشیمانی مردم می شود (1810866) (alef-6)
 
قربانزاده
۱۳۹۲-۰۹-۰۹ ۱۸:۲۱:۴۲
آنهایی که از این توافق انتقاد میکنند بدانند که اگر این توافقات قبل از رفتن پرونده به شورای امنیت حاصل میشدند امتیازاتی که می توانستیم با مدیریت شخصی همانند آقای ظریف از آنها بگیریم خیلی بهتر و بالاتر از موقعیت کنونی بود و اگر این توافق سال گذشته در مسکو حاصل میشد که هنوز تحریم ها به این شکل وضع نشده بودند میتوانستیم در ازای توافق با آنها موارد بزرگتر و تعهدات رسمی از آنها بگیریم مثلا در احداث نیروگاه های اتمی و معادلات منطقه ای یا سرمایه گذاری های نفتی و امثالهم که به نوعی تضمین امنیت ایران عزیز در آینده و سودهای اقتصادی بود نه الآن که با سختی بسیار و با مهارت تیم دیپلماسی راضی به لغو تحریم ها شویم وبدانید که اگر این توافق به سال بعد موکول می شد شاید با چشم بسته و بدون هیچ چشمداشتی ما را با تعهدات بسیار سنگین تر به امضای توافقنامه ای بدتر از ترکمنچای راضی میکردند حالا بایستی تمام توان خود را برای امضای توافق نهایی بکار بندیم که آن بسیار سخت تر خواهد بود و در این مدت شش ماه تمام تلاش دولت بایستی در جهت بهبود روابط با کشورهای منطقه از جمله عربستان و مسئله فلسطین و نیز حل مسئله سوریه باشد تا آنهایی که در این مسیر سنگ اندازی می کنند حداقل احساس کنند که ایران هیچ خطری برای آنها نخواهد بود و منافع آنان در منطقه محفوظ خواهد بود وحتی ایران در کنار آنان است و این کار بسیار سختی است و یک بسیج دیپلماسی با شرکت همه نیروها در داخل کشور را می طلبد یک صدای واحد و یک هدف واحد برای تغییر اساسی در روابط سیاسی در داخل و خارج از کشور بعبارتی حماسه سیاسی بزرگتر .
آیا این امر می تواند صورت عملی به خود بگیرد و تا چه حد ؟ (1810416) (alef-1)
 
حميد
۱۳۹۲-۰۹-۰۹ ۱۸:۴۸:۵۰
چرا بعضي ها اصرار دارند در داخل به مردم تفهيم كنند كه توافق نامه ژنو حق ايران در غني سازي را برسميت شناخته است ... غرب بارها اعلام كرده كه در توافق نامه چنين چيزي نيامده است!!! در قضيه مكالمه تلفني روحاني با اوباما هم شاهد اين رفتار بوديم!!! آقايان اصرار داشتند بر اينكه اوباما تماس گرفته است و آنها ميگفتند كه روحاني اول تماس گرفته!!! اصرار از ما انكار از غرب ... داستان چيست ؟ آيا دانستن حق مردم نيست؟ (1810464) (alef-1)
 
پرستو
۱۳۹۲-۰۹-۰۹ ۱۹:۵۱:۰۵
این بسیار سطحی نگری است اگر فکر کنیم که همه چیز تمام شده است اگر در کشور خودمان بسیاری تندروها هستند که به دنبال منزوی کردن ایران هستند در امریکا هم تندروهایی وجود دارند که به دنبال حمایت از رژیم صهیونیستی و تغییر رژیم در ایران هستند بنابراین تازه مبارزه ما شروع شده است (1810569) (alef-1)
 
حميد
۱۳۹۲-۰۹-۱۰ ۰۷:۲۱:۵۴
دوست عزيز اگر منظورتان از تندروها همان كساني هستند كه امسال 13 آبان به ياد را در تاريخ ثبت كردند بدانيد شعار مرگ بر آمريكا حرف دل مظلومان است . ما به تيم مذاكره كننده اعتماد داريم و انتقاد هم داريم ، انتقادمان هم در اين حد است كه شما كه زباني داريد مي گوييد حق ايران به رسميت شناخته شده خوب اين واژه رسميت كجاي توافق نامه است و چرا غرب و آمريكا به اين حق، زباني و كتبي اذعان ندارد؟ دوست عزيز آيا اعتماد نداشتن به آمريكا تندروي است ؟ آيا ايستادن در مقابل زياده خواهي طرف هاي مذاكره كننده تندروي است؟ آيا ايستادن در برابر فتنه هاي داخلي و خارجي تندروي است؟ دوست عزيز ساده انگاري اينست كه تصور كنيم جان كري و اوباما حق طلبند و ديگر سياستمداران آمريكا تندرو!!! (1811062) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۹-۰۹ ۲۰:۰۶:۲۲
این آقا را بهتر معرفی کنید هرکس استاد دانشگاه تهران باشد که نباید وارد هر حوزه ای شود (1810592) (alef-1)
 
۱۳۹۲-۰۹-۱۰ ۰۰:۵۷:۳۱
این آقا از استادان بنام حقوق بین الملل بوده و زاده اذربایجان و ارومیه می باشد (1810950) (alef-6)
 
حميد
۱۳۹۲-۰۹-۱۰ ۲۳:۳۸:۳۴
ايشان استاد حقوق بين الملل هستند
مع الوصف اگر شما تشخيص ميديد كه خب ديگه ايشون اظهار نظر نكنن (1813028) (alef-13)
 
جوال دوز
۱۳۹۲-۰۹-۰۹ ۲۲:۰۹:۱۱
بله حالا که رسید به مقایسه امتیازات داده شده در مقابل امتیازات گرفته شده، شد ضد منافع ملی ! اگر جای این بحث الان نیست پس کی هست. نکنه بعد از ۶ ماه که معلوم شده هر چی داشتیم دادیم و دیگه نوبت به زیاده خواهی های دیگر هست باید بحث بشه.

اصولا مگر این مذاکره برای حفظ منافع ملی نبوده ؟ پس چطور نباید دید در مقابل داده ها چه چیز دستاورد داشتیم ؟

مگر همین آقایون دیپلمات و آقای ظریف نبودند که تأکید می کردند بالاخره در مذاکره هر دو طرف به دنبال گرفتن امتیاز بیشتر از طرف مقابل هستند و بر اون دستاورد هاشون تأکید می کردند ؟ این بدان معنی هست که خود دستگاه دیپلماسی خود به دنبال وزن دستاورد ها هست. البته بگذریم که آقایون از هول حلیم در دیگ افتادن.حالا شما می فرمایید نباید وزن کرد !

اگر فرض رو بذاریم بر این که مذاکره نوعی داد و ستد هست که در صحبتهای آقای ظریف این مضمون موج میزنه و در یک مذاکره ما هر چه داشتیم داده ایم و یک امتیاز گرفتیم و به قول شما این گام اول هست پس برای گام های بعدی و نهایی چه چیزی باید رو کنیم ؟

در نتیجه اتفاقا باید از داشته های مانده و داده های از دست رفته خود براورد داشته باشیم تا ببینیم بعدا چه چیز را می خواهیم بدهیم و به جای آن چیزی دریافت کنیم و این به هیچ وجه ضد منافع ملی نیست مگر اینکه آقایون دوست نداشته باشن مراسم وزن کشی برگزار بشه که خدای ناکرده معلوم کنه ما دیگر چیزی برای امتیاز دادن نداریم. (1810754) (alef-1)
 
۱۳۹۲-۰۹-۱۰ ۰۹:۴۰:۳۴
شما جوش نخور اجازه بده به گام نهایی برسیم و نتایج نهایی معلوم بشه بعد این طوری انتقاد کن از ظاهر مسائل که نمیشه قضاوت کرد (1811242) (alef-13)
 
هادی
۱۳۹۲-۰۹-۰۹ ۲۲:۱۰:۴۰
کسی که فقط یک بار و با دقت متن کامل توافقنامه را خوانده باشد، متوجه می شود صحبت های این آقا در مورد ادامه فعالیت های غنی سازی غیر نمایشی جمهوری اسلامی و رفع تمامی تحریم ها بیسشتر یک خوش بینی ساده لوحانه است تا یک تحلیل مبتنی بر واقعیت. خواهشاً با احساسات افکار عمومی بازی نکنید و با کارشناس های مجرب و واقع بین مصاحبه کنید.
وقتی هنوز یک هفته از توافق نگذشته است و اتحادیه اروپا تحریم های جدیدی با توجیهات توهین آمیز وضع می کند و همچنین غنی اسزی ما در همین 6 ماهه گام اول با محدودیت های شدیدی روبرو شده است و عملاً از حالت واقعی و غیر نمایشی خارج شده است، این تحلیل ها کاملاً مضحک به نظر می رسد. (1810756) (alef-1)
 
۱۳۹۲-۰۹-۰۹ ۲۲:۵۳:۳۷
از 17 تا شرکتی که دیروز اتحادیه اروپا تحریم کرد مشخصه!!!! (1810808) (alef-6)
 
۱۳۹۲-۰۹-۱۰ ۰۰:۳۰:۱۸
(دنیا حق فعالیت صلح آمیز ما را به رسمیت شناخته)
میشه دقیقا جایی که این موضوع رو اذعان کردن بزارین ماهم ببینیم! (1810930) (alef-6)
 
۱۳۹۲-۰۹-۱۰ ۱۱:۰۲:۳۲
اگر اینم نگن چی بگن؟بگن باج دادیم حق غنی سازی هم دادیم؟ (1811425) (alef-6)
 
مصطفی
۱۳۹۲-۰۹-۱۰ ۱۳:۲۹:۳۹
به این آقا بفرمایید دعوای ما با غرب سر غنی سازی است و الا حق استفاده را که از اول مشکل نداشتند. میگویند ما تولید می کنیم ،‌شما بخرید و استفاده کنید. قیمت را هم که ما تعیین می کنیم (1811717) (alef-6)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.