نظر منتشر شده
۱۶
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 485665
پروفسور کردوانی:مالچ پاشی برای بیابان زدایی غیر کارشناسی است/ بگذارید دریاچه ارومیه بمیرد!
بخش اجتماعی الف؛ 1 تیر 96
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۱ تير ۱۳۹۶ ساعت ۱۳:۴۳
پروفسور پرویز کردوانی چهره ممتاز علم جغرافیای ایران معتقد است احیای دریاچه ارومیه امکان پذیر نیست، این دریاچه مثل انسانی است که سرطان پیشرفته و درگیرشونده با اعضای مختلف دارد، به باور او چاه‌های کشاورزی،‌ الگوی غلط کشت و مصرف بالای آب سفره‌های زیرزمینی این دریاچه را به نابودی کشانده است.

پرویز کردوانی، استاد دانشگاه و چهره ماندگار جغرافیای ایران از جمله شخصیت‌های شناخته شده علمی کشورمان است، او سینه‌ای پر از درد برای دریاچه ارومیه دارد و البته حرف‌هایش هم به همین اندازه مهم و جنجالی هستند.

این استاد دانشگاه در گفتگو با جام‌جم آنلاین گفت: 2 سال پیش تاکید کردم هرکه به این دریاچه آب ببندد کار غیر کارشناسی کرده است؛ الان هم می‌گویم هر کس برای بیابان زدایی مالچ نفتی بپاشد، این کار غیرکارشناسی است؛ شما این‌ها را بنویسید من را به دادگاه بکشند! جرات ندارند؛ کتابی 700 صفحه‌ای دارم با عنوان طرح‌های (تخیلی بزرگ) برای ایران بزرگ؛ روس‌ها قرار بود که خلیج فارس را به دریای مازندران وصل کنند، گفتم نکنید! چیزی است که من 30 سال پیش جلویش را گرفتم؛ سال‌ها پیش در کتابم در مورد خشکسالی هشدار دادم، راه حل‌هایش را هم برشمردم.

کردوانی تاکید کرد: امکان ندارد دریاچه ارومیه احیا شود. سرازیر کردن آب به سمت دریاچه ارومیه غیرکارشناسی است. دریاچه ارومیه به دلیل توسعه غلط کشاورزی به وضعیت کنونی دچار شد. منبع آب دریاچه ارومیه سه چیز است. نخست بارندگی، دوم آب‌های سطحی و سوم آب‌ها و سفره‌های زیر زمینی. کشاورزان آنقدر چاه زدند که سطح آب سفره‌های زیرزمینی کاهش یافت و طبق قانون ظروف مرتبطه آب دریاچه ارومیه پایین رفت.

برادر رئیس جمهور چه گفت؟
چهره ماندگار جغرافیا ادامه داد: وقتی آقای قاضی پور از نمایندگان استان آذربایجان غربی به من نامه نوشت و خواست که برای دریاچه ارومیه فکری کنم، من به این استان سفر کردم. رفتم از ملکان و بناب شروع کردم تا به ارومیه رسیدم در ارومیه نشستم گریه کردم. گفتم نمیشود، امکان پذیر نیست! دریاچه احیا نمی‌شود. مسئولان الان هم نمی‌گویند چرا با وجود روانه شدن این حجم از آب به سمت دریاچه ارومیه باز هم سطح آب دریاچه مدام پایین می‌رود. علت همان قانون ظروف مرتبطه است. الان تعداد 700 روستا در این منطقه آبشان شور شده است تمامشان در حال مهاجرت هستند. نماینده‌های مجلس هم صدایشان درآمده است. برادر رئیس جمهور روز عاشورا با من تلفنی تماس گرفت و گفت: به من گفته اند که پروفسور کردوانی می‌گوید باید دریاچه ارومیه خشک شود. گفتم بله باید خشک شود! بگذارید مثالی بزنم دریاچه مانند کسی است که سرطان گرفته و سرطان آن هم از نوع متاستاز است. یعنی پیش رونده است و معده و روده و کبد را درگیر کرده حالا آقای کلانتری(دبیر ستاد احیای دریاچه ارومیه) می‌گوید اگر کردوانی گفته است دریاچه ارومیه مریض شده یعنی ما ولش کنیم؟ نه پس بروید خرجش کنید! خب بابا نکنید! حالا این پروژه احیای دریاچه ارومیه 7 میلیارد بودجه می‌خواست..خبر دارید که؟ دولت اعتبارشان را قطع کرد چون فهمید احیای دریاچه دیگر امکان ندارد.

مهمترین علل مرگ دریاچه
از کردوانی پرسیدم مهم‌ترین علت یا دلایل مرگ دریاچه ارومیه چیست که پاسخ داد: علت اصلی خشک شدن دریاچه چاه‌های کشاورزی بود. کشاورزان زیاد چاه زدند. نمایندگان مجلس می‌گفتند توسعه! توسعه! فکر می‌کردند هر چه بیشتر چاه بزنی افتخار است. هرچه بیشتر کارخانه درست کنی افتخار است. خب این‌ها آب می‌خواهد! می‌گفتند توسعه دهیم، نمی‌گفتند درست استفاده کنیم.

دریاچه خشک شده ارومیه ریزگرد نخواهد داشت
برخی مسئولان نسبت به پیامدهای خشکسالی این دریاچه از جمله طوفان‌های نمکی و ریزگردها ابراز نگرانی کرده‌اند، اما کردوانی نگاه دیگری دارد و به جام‌جم آنلاین گفت: نمک دریاچه ارومیه از نوع کریستال- بلور نمک است و ریزگرد ندارد؛ اما مردم نیز نباید با خودرو روی سطح دریاچه تردد کنند از طرفی اگر شما روی خاک آب بریزید که دیگر ریزگردی از آن بلند نمی‌شود، پس در دریاچه ارومیه که شاهد هستیم 9 ماه از سال در آن منطقه بارندگی است دیگر ریزگردی وجود نخواهد داشت. در عین حال باید بگویم اما ریزگردی هم اگر باشد از اطراف دریاچه است. بنده مدارکی دارم که اطراف دریاچه ارومیه را قُرُق کرده اند و مراتع را از مردم گرفته و هزاران دام را بیرون رانده‌اند. 14 هزار هکتار نیز جنگل کاری شده است. فقط بخاطر ریزگرد اطراف دریاچه و البته به غلط زیرا این اقدامات در سمت ارومیه اتفاق افتاده در صورتی باد از آن سمت است.

راه های بهره وری از دریاچه خشک شده
اما مرگ دریاچه ارومیه با وجود آن که خبر بسیار بد و تاسف انگیزی برای هر ایرانی است اما باز هم می‌تواند برکاتی به همراه داشته باشد و از آن استفاده بهینه داشت، نکته‌ای که کردوانی درباره آن این گونه توضیح داد: دریاچه ارومیه را باید خشک کنند، چون هر چقدر هم آب بریزند از طریق ارتباط با سفره‌های زیر زمینی از دریاچه خارج می‌شود و تنها شوری آب چاه‌ها را بدنبال دارد. الان نمک کشور از شهرهایی چون گرمسار، سمنان، بستک در استان هرمزگان، خور و بیابانک، دریاچه مهارلو و... تامین می‌شود و در خوزستان هم از آب دریا نمک می‌گیرند. ملاحظه کنید! ما این همه به نمک احتیاج داریم، این نمک، نمک با کیفیتی است، حتی برای خمیردندان قابل استفاده است.

همانطور که می‌دانید برای استخراج از چاه‌های نفت هم به نمک نیاز داریم. پس نمک دریاچه را برای مصارف مختلفی می‌توانند استفاده کنند. بعد از این‌که نمک را جمع کردند می‌توانند شروع به کاشت گیاه کنند با توجه به بارندگی خوبی که در 9 ماه از سال در منطقه وجود دارد ظرف 3 سال با یک پارک گیاهی روبرو خواهیم بود. یک زمان شهرهای اطراف دریاچه در تابستان خیلی خنک بود اما الان که نمک روی سطح زمین وجود دارد، چون نمک کانی است، در زمستان‌ها سرما و در تابستان‌ها گرما ساکنان شهرها را آزار می‌دهد. من زمانی گفتم که اگر می‌خواهید دریاچه را احیا کنید اول نمک آن را جمع کنید. دریاچه ارومیه در گذشته 32 میلیارد متر مکعب آب داشته الان می‌خواهند 14 میلیارد متر مکعب آب را به دریاچه سرازیر کنند. در گذشته غلظت نمک دریاچه تا حدی بود که هیچ گونه موجودی جز آرتمیا نمی‌توانست آن را تحمل کند. با این 14 میلیارد متر مکعب آب تا حدی شور خواهد بود که آرتمیا هم در آن رشد نخواهد کرد.الان کلی چاه را در اطراف دریاچه ارومیه بسته اند تا بلکه دریاچه نجات پیدا کند. سوال من این است که شما که می‌گفتید هیچ گونه ارتباطی بین آب‌های زیر زمینی و دریاچه نیست پس چرا چاه‌ها را می‌بندید؟
 
کلمات کلیدی : پروفسور کردوانی+بیابان زدایی+ دریاچه ارومیه+ریزگرد
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۰۱ ۱۴:۲۷:۱۶
مردم ارومیه باعث این وضع شدند خودشان هم باید تبعات آن را تحمل کنند (4437858) (alef-3)
 
تبریزی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۰۱ ۲۱:۵۷:۰۶
مردم ارومیه طوریشون نمی شه. جهت وزش بادها از غرب به شرقه یعنی این مردم آذربایجان شرقی و اردبیل و استان های شمالی و جنوب شرقی دریاچه و حتی مردم تهرانه که قراره نمک نوش جان کنن. (4438265) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۰۱ ۱۴:۳۱:۳۱
زنده باشی استاد. (4437864) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۰۱ ۱۴:۴۰:۱۲
علی رغم احترامی که باید به بزرگان علم و دانش گذاشت. از منظر جهانی اکنون حرف ایشان نا درست و اشتباه است. هر تلاشی در راستای بهبود وصعیت محیط زیست قابل ستایش است. بگذارید تا خشک شود یک سخن نا معقول است. (4437873) (alef-11)
 
تبریزی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۰۱ ۱۵:۴۲:۱۶
یعنی همه کسایی که در مورد طوفان های نمکی و غیر قابل سکونت شدن مناطق وسیعی از ایران در صورت خشک شدن دریاچه نظر می دن اشتباه می کنن و فقط ایشون درست می گن؟ فیلم هایی که از قسمت های خشک شده دریاچه در سایت آپارات موجوده و گردبادهای کوچیک و بلند شدن ریزگردها رو روی سطح دریاچه نشون می ده به اندازه ای گویا هست که دیگه احتیاج به فرضیه پردازی نیست. ایشون بهتره توضیح بدن اصلا می دونن مساحت دریاچه ارومیه چقدره که به این راحتی می گن بذارید خشک بشه بعد نمکش رو جمع کنین؟! یه تخمینی ارائه بدن از اینکه دقیقا چند تن نمک در چنین مساحتی می تونه وجود داشته باشه و جمع کردن تمام اون چقدر عملیه؟ (4437966) (alef-11)
 
محمدامین حیات مقدم
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۰۱ ۱۵:۵۶:۲۷
ده سال است که این مشکل ریزگردها شروع شده است ولی تاکنون هیچ حرکت خاصی انجام نگرفته است. (4437981) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۰۱ ۱۶:۰۸:۴۳
پس چقدر خوب بودیم ما (4437999) (alef-3)
 
فرزاد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۰۱ ۱۸:۲۷:۱۳
با احترام به نظر ایشون ایشون استاد بزرگی هستن ولی فقط با نظریه بدون کار تحقیقاتی و برخورد نمیشه نسخه رای نابودی پیچید کار منابع آب فقط تحصیلات دانشگاهی نیاز نداره بخش مهمی از اون بودن در دل طبیعت دکتر کردوانب با دوتا بازدید نمیتونن حکم بدن در صورتی درست بود که ایشون وجب به وجب منطقه گشته بودن سالها در اون بهش زندگی کنن و بعد حکم به نابودی بدن خواهش میکنم مباحث مهمی که مرتبط با سرنوشت میلیون ها انسان بدون کار کارشناسی حتی اگه به گفته بدون تحقیقات بزرگان بود چاپ نکنید
علم دنیا نیاز به تحقیق داره نیاز به راهکار و خلاقیت داره بدون مستندات که نظریه نمیشه داد
نمونه بارز اشتباه اساتید دانشگاه در زد گتوند مشاهده کنید که اساتید بدون بازدیدهای میدانی وسیع نتونستن کوه های نمکی اونجا پیش بینی کنن در صورتی که فقط از محلی های اون منطقه میپرسیدن جواب این موضوع گرفته بودن سد گتوند این شرایط رو نداشت
لطفا چاپ کنید (4438119) (alef-11)
 
Italy
۱۳۹۶-۰۴-۰۱ ۱۹:۴۵:۲۸
این هم یکی دیگر از گل به خودی های دولت فخیمه نهم و دهم بود (4438178) (alef-11)
 
Romania
۱۳۹۶-۰۴-۰۱ ۲۰:۵۳:۵۸
الان مالچهای ارگانیک هم آمده که مضرات مالچهای قدیمی را ندارد و استفاده از آنها فقط کمی خلاقیت و دلسوزی می خواهد . (4438232) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۰۱ ۲۱:۳۷:۱۶
اقا این 30 هزار حلقه چاهی که اطراف دریاچه حفر کرده اید واقعا حیرت اوره چرا این کار را کردید که دریاچه خشک بشه؟ واقعا ادم متحیر میشه 60 تا سد هم اونجا احداث کرده اند برای کشاورزی (4438251) (alef-11)
 
Romania
۱۳۹۶-۰۴-۰۲ ۰۰:۲۳:۳۳
بختگان و مهارلو و کافتر و طشک و رود کر و چشمه های فارس هم به دلیل کشاورزی در سی و پنج سال گذشته خشک شدند
اینها همه نتیجه مدیریت آزمون و خطایی در کشور بوده و با اینکه نیت خیر در کار بوده اما چون از متخصصین و دانشمندان استفاده نشده مملکت دچار بحران زیست محیطی شده (4438359) (alef-11)
 
مهدی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۰۲ ۰۱:۱۷:۰۷
متاسفانه مدیریت واحد و کارشناسی در کشور وجود ندارد. (4438403) (alef-11)
 
Austria
۱۳۹۶-۰۴-۰۲ ۰۲:۱۹:۰۲
دریاچه ارومیه با میزان شوری بالای 25 درصد، بیش از 10 میلیارد تن نمک دارد، البته در خوشبینانه ترین حالت. اگر روزی 10000 تن از نمک دریاچه برداشت شود، در سال میشود سه میلیون و 650 هزار تن برداشت نمک! که در اینصورت تخلیه کل نمک دریاچه بیش از 2700 سال طول میکشد!!
امیدوارم مسوولان به حرفهای این آقا توجه نکنند. (4438469) (alef-11)
 
Romania
۱۳۹۶-۰۴-۰۲ ۰۳:۵۳:۱۸
کی گفته دریاچه را نمیتوان احیائ کرد؟ اگر آب سد ها را رها کنید و از چاه های
عمیق آن حوزه چند سال آب برداشت نشود، دریاچه زنده میشود از اولش هم بهتر و زنده تر. .. (4438514) (alef-11)
 
جواد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۰۲ ۰۸:۱۷:۵۷
با نظر یک استاد که یک بار دور دریاچه چرخیده و انراسرطانی تشخیص داده نمیشود استناد کرد چون پزشکان متخصص هم برای تشخیص قطعی سرطان از نظر همکاران استفاده میکنند باید یک تیم بین المللی به موضوع رسیدگی و نظر دهد نه یک شخص چون عمل به نتیجه تشخیص ان شخص اگر در تشخیص اشتباه کرده باشد فاجعه را عمیق و به بحرانی بین المللی تبدیل خواهد شد و ایشان فقط به ابراز نظر اکتفا کند و با قطعیت سعی در تحمیل نظر خود نباشد .. (4438595) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.