توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 355876
بی‌اخلاقی در فضای مجازی چرا؟!
تاریخ انتشار : سه شنبه ۴ خرداد ۱۳۹۵ ساعت ۰۸:۵۷
نگاهی گذرا به پرونده‌های موجود در دادسرای جرایم رایانه‌ای کشور ما را با عمق فاجعه‌ای که این روزها جامعه ما بدان مبتلا شده را نشان می‌دهد. فاجعه بی‌اخلاقی، سوءاستفاده از عکس‌ها و مطالب خصوصی و محرمانه و افشای اسرار دیگران در فضای مجازی این روزها به معضلی بزرگ تبدیل شده است. حال آنکه همزمان با رواج شبکه‌های مجازی در کشور آمار تخلفات اینترنتی نیز افزایش یافته است.

متأسفانه در این میان هنرمندان، ورزشکاران و شخصیت‌های مهم سیاسی و اجتماعی در صدر قربانیان این‌گونه جرایم قرار دارند. چرا که هر روز شاهد انتشار عکس‌های خصوصی و خانوادگی و گاهی غیرواقعی و دستکاری شده از این اشخاص در شبکه‌های مجازی هستیم. همین چند روز قبل تهمینه میلانی – کارگردان سینما – در آیین جشن عکاسان سینمای ایران به حاضران در جلسه گفت: مراقب عکس‌های‌تان باشید من یک سال است برای این موضوع به دادگاه می‌روم.

در این باره قاضی عصمت‌الله جابری – بازپرس دادسرای جرایم رایانه‌ای – به خبرنگار «ایران» گفت: متأسفانه وضعیت تأسف‌بار است. چرا که هر روزه شاهد تشکیل پرونده‌هایی در این دادسرا هستیم که شاکی‌ها قربانی سوءاستفاده و بی‌اخلاقی کسانی شده‌اند که جز غرض‌ورزی و اختلالات روانی انگیزه‌ای برای ارتکاب این جرایم ندارند.

وی می‌گوید چند روز قبل زن جوانی به دادسرا مراجعه کرد و گفت: «همسرم برای مأموریت به شهر دیگری رفته بود و از من خواست برایش چند عکس از خودم بفرستم اما امروز متوجه شدم او با انتشار عکس‌هایم در فضای مجازی قصد دارد مرا بدنام جلوه دهد و با این کار از پرداخت مهریه‌ام طفره رود. به خدا باورکردنی نیست که به قصد طلاق دادن من و فرار از پرداخت مهریه حاضر شده با آبروی من بازی کند.»

قاضی جابری در ادامه اظهار داشت: متأسفانه دختران و پسران جوان در دوران نامزدی و دوستی و زمانی که رابطه عاطفی خوبی با یکدیگر دارند اقدام به رد و بدل کردن عکس‌هایی می‌کنند که پس از جدایی و بروز اختلاف همین عکس‌ها به اهرم فشاری برای تهدید، سوءاستفاده مالی و اخلاقی تبدیل می‌شود و آبرویشان را می‌برد. وی به کاربران اینترنتی و شبکه‌‌های مجازی هشدار جدی داد به هیچ عنوان از نام واقعی و عکس‌های خود در پروفایلشان استفاده نکنند و تحت هیچ شرایطی عکس‌هایی که احتمال می‌رود بشود از آنها سوءاستفاده کرد را برای دوستان و حتی همسران خود از طریق این شبکه‌ها ارسال نکنند. چرا که احتمال زیاد دارد افراد با دسترسی به این عکس‌ها و اطلاعات آنها را در کانال‌های مستهجن و غیراخلاقی پخش کنند و تا شاکی بخواهد بی‌گناهی‌اش را ثابت کند آبرو و حیثیتش زیر سؤال رفته است!

وی می‌گوید: مهم‌ترین نکته در استفاده از فضای مجازی این است که به هیچ کس اعتماد نکنید و عکس، اسم و مطالب محرمانه و شخصی‌تان را از طریق این شبکه‌ها رد و بدل نکنید. رئیس پلیس فتای استان فارس نیز به کاربران نسبت به خطرات استفاده از فضای مجازی هشدار داده و گفته است: افراد به دلایلی از قبیل میل به نوجویی و هیجان خواهی، میل به محبوبیت و خود شیفتگی، حفظ ارتباط با دیگران درعین تنهایی، برای فرار از محرک‌های تنش آور بیرونی، قابل احترام بودن با استفاده از پوشش هویت دوم، چشم و هم چشمی و... فارغ از اشراف کامل به محیط شبکه‌های اجتماعی به عضویت این شبکه‌ها در می‌آیند.

سرهنگ سیدموسی حسینی، نقض حریم خصوصی افراد در شبکه‌های اجتماعی را یکی از خطرات و آسیب‌های این فضا دانست و افزود: خطری که همه کاربران شبکه‌های اجتماعی را فارغ از سن، جنسیت، تحصیلات، طبقه اجتماعی و ملیت تهدید می‌کند نفوذ به حریم خصوصی آنها است. اگرچه کاربران با نام مستعار یا هویتی مجازی در این شبکه‌ها حضور یابند باز هم تفاوتی در نفوذ به حریم خصوصی آنها نخواهد داشت. سرهنگ حسینی گفت: برای حفظ حریم خصوصی در شبکه‌های اجتماعی، هر کاربر ابتدا باید خود حریم خصوصی خویش را رعایت کند، چنانچه کاربر برای حریم شخصی و خصوصی خود ارزش قائل نشود نباید توقع داشته باشد کاربران دیگر ارزشی برای حریم خصوصی وی قائل شوند.

وی خاطرنشان کرد: طبق گفته‌های سازندگان این نرم افزارها، خود به تمام اطلاعات افراد از جمله آدرس ایمیل، تماس‌های کاربران در اسکایپ و... دسترسی دارد که این امر موجب کمرنگ شدن مفهومی به نام حریم خصوصی در فضای مجازی شده است بنابراین اگر هر چیزی را که به ذهنتان می‌رسد در شبکه‌های اجتماعی با دیگر کاربران به اشتراک بگذارید باید بدانید که تنها به شبکه‌های اجتماعی کمک کرده‌اید که شما را راحت‌تر به دام بیندازند. رئیس پلیس فتای استان فارس از شهروندان خواست: در صورت روبه‌رو شدن با موارد مشکوک آن را از طریق سایت پلیس فتا به آدرس Cyberpolice. ir گزارش کنند.

عقده گشایی در فضای مجازی
فریبا همتی، روانشناس نیز در این باره به «ایران» گفت: متأسفانه برخی افراد که دچار مشکلات روحی و روانی، عقده‌های سرکوب شده دوران کودکی و نوجوانی و بیماری‌های ذهنی هستند شبکه‌های مجازی را فضای مناسبی برای این عقده‌گشایی و آزار رساندن به دیگران می‌بینند و متأسفانه برخی اعتمادهای نابه‌جا در روابط مجازی باعث می‌شود کاربران به دردسرهایی دچار شوند که عواقب آن تا مدت‌ها گریبانش را گرفته و چه بسا قابل جبران نباشد.بنابر این توصیه‌ام به کاربران شبکه‌های اجتماعی مجازی این است که به هیچ عنوان در این فضای ناشناخته و گسترده که امکان هرگونه سوءاستفاده‌ای وجود دارد اعتماد نکنند و حریم شخصی خودشان را با کسی تقسیم نکنند. حفظ حریم شخصی باعث می‌شود کمتر در معرض سوءاستفاده و تجاوز به حریم خصوصی قرار بگیرند.
منبع: روزنامه ایران
 
کلمات کلیدی : فضای مجازی، بی اخلاقی
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.