نظر منتشر شده
۱۳۱
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 455192
پاسخ وزارت اقتصاد به نامه محمود احمدی‌نژاد درباره وضعیت اقتصادی ایران در دولت یازدهم و دولت نهم و دهم
بخش اقتصادی الف،‌ ۲۸ اسفند ۹۵
تاریخ انتشار : شنبه ۲۸ اسفند ۱۳۹۵ ساعت ۱۲:۰۷
وزارت امور اقتصادی و دارایی به ادعاهای مطرح شده از سوی رئیس جمهوری پیشین ایران پاسخ داد.

در روزهای منتهی به بهار سال ۱۳۹۶ و در آستانه انتخابات ریاست جمهوری دوازدهم، رئیس جمهور سابق ایران ادعاهایی را درباره وضعیت اقتصادی ایران در دولت یازدهم و دولت نهم و دهم مطرح کرده است که معاونت اقتصادی وزارت امور اقتصاد و دارایی در گزارشی به این ادعا پاسخ گفته است.

در متن گزارش وزارت اقتصاد، آمده است: بررسی و تحلیل متغیرهای پولی، اعتباری و مالی به عنوان متغیرهای میانی که در نهایت رفتار متغیرهای کلیدی اقتصاد ملی را سامان می‌دهند، از درجه اهمیت بسزایی برخوردار است. لیکن در اصول اولیه گزارش‌نویسی تأکید می‌شود که بررسی عملکرد متغیرهای اقتصادی، نیازمند بهره‌گیری از تحلیل‌های تکنیکال و رویکردهای ساختارگرایانه با تحقق پیش‌فرض داینامیکی و وارد کردن عامل زمان برای درک بهتر شرایط پیرامونی است.

با تحقق چنین رویکردی است که می‌توان به تحلیلی منطقی و قابل قبول دست یافت. بدیهی است اتخاذ رویکرد مبتنی بر داده‌های گلچین شده و روایت قلب شده از واقعیت جهت القای شرایط مطلوب اقتصادی به عامه، فاقد وجاهت منطقی بوده و امری است که متأسفانه به کرّات و بویژه در مقاطع انتخاباتی از سوی برخی از سیاسیون به بوته نقد گذاشته می‌شود. جنس تحلیل موجود در بیانه رییس جمهور سابق نیز هم‌پوشانی وسیعی با رویکرد پوپولیستی موصوف شده دارد. بگونه‌ای که در بیانیه‌های مذکور، تحلیل‌های ناقصی در خصوص عملکرد اقلام منابع و مصارف خزانه‌داری، بدهی‌های دولت و کالاهای اساسی در مقاطع زمانی انتخاب شده‌ای پرداخته شده است.

در بخش دیگری از این گزارش درباره بیانیه اول احمدی نژاد آمده است: ۱. در بخشی از این بیانیه (بند ۲) چنین عنوان شده که در تاریخ ۱۳ مرداد ۱۳۹۲ یعنی زمان آغاز به کار دولت فعلی، بیش از یک هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان (۱۶۰۰۰ میلیارد ریال) در حسابهای جاری خزانه و معادل همین مقدار در سایر حسابها و حساب فروش شرکتها وجود داشته است. در این ارتباط لازم به ذکر است مطابق با اطلاعات دریافتی از خزانه‌داری کل کشور، مجموع وصولی‌های خزانه تا تاریخ ۱۲ مرداد ماه سال ۱۳۹۲ معادل ۳۷۱۰۰۰ میلیارد ریال بوده است که از این میزان معادل ۲۱۱۰۰۰ میلیارد ریال از محل درآمدهای عمومی، ۱۰۷۰۰۰ میلیارد ریال از محل واگذاری داراییهای سرمایه‌ای (درآمدهای نفتی) و ۵۳۰۰۰ میلیارد ریال نیز از محل واگذاری داراییهای مالی وصول گردیده است.

این در حالی است که اعتبارات مورد نیاز جهت پوشش اعتبارات هزینه‌ای، سرمایه‌ای و مالی در دوره مذکور در مجموع معادل ۷۸۴۰۰۰ میلیارد ریال می‌باشد که از این میزان می‌بایست معادل ۴۷۸۰۰۰ میلیارد ریال بابت اعتبارات اجتناب‌ناپذیر هزینه‌ای، ۲۱۰۰۰۰ میلیارد ریال برای طرح‌های عمرانی و مابقی معادل ۹۶۰۰۰ میلیارد ریال جهت تسویه تعهدات مالی دولت پرداخت می‌گردید، لیکن به جهت کمبود منابع در مقطع فوق، تراز خالص بودجه عمومی دولت در این دوره با ۴۱۳۰۰۰ میلیارد ریال کسری مواجه بوده است.

جهت تأمین بخشی از نیازهای مالی بودجه، دولت ناچار به استفاده از تن‌خواه‌گردان خزانه شد و پرداخت بخش عمده دیگری از اعتبارات به ماه‌های بعد موکول گردیده است که این امر بالطبع روند اجرای وظایف حاکمیتی دولت به‌ویژه در ارتباط با طرحهای عمرانی در نیمه اول سال را با چالش مواجه کرد.

در ادامه این گزارش تصریح شده است که یکی از مباحث مطرح شده در متن اولین بیانیه (بند ۳)، عملکرد مطلوب تخصیص منابع و فعال بودن طرح‌های عمرانی در سال ۹۱ (سال مورد تصدی دولت دهم) بوده است. در این ارتباط، بررسی عملکرد نظام مالی دولت مطابق با حسابهای خزانه‌داری کل کشور، حاکی از آن است که علیرغم سهم ۴۰ درصدی درآمدهای نفتی در کل منابع عمومی دولت، تنها ۳۶ درصد از درآمدهای نفتی به اعتبارات طرح‌های عمرانی اختصاص یافته است و مابقی برای تأمین اعتبارات هزینهای پرداخت گردیده است.

مضافاً آنکه اعتبارات عمرانی نسبت به سال ۱۳۹۰، از رشد منفی ۴۵ درصد برخوردار شده است. نکته حائز اهمیت دیگر در ارتباط با عملکرد طرح‌های عمرانی آن است که در سال ۱۳۹۱ و دوره تصدی سال‌های قبل از آن به دلیل تخصیصهای ضعیف و علیرغم برخورداری دولت از درآمدهای بی‌سابقه نفتی، مطابق با گزارش‌های سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی (گزارش نظارتی پروژه‌های عمرانی استانی سال ۱۳۹۱) و گزارش مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی (تعیین تکلیف طرح‌های عمرانی نیمه تمام در سال ۱۳۹۲) تعداد ۲۸۷۷ طرح عمرانی نیمه‌تمام ملی و ۲۷۳۶۲ پروژه استانی به دولت یازدهم تحمیل شده است.

لازم به ذکر است طی هشت ساله مذکور (۹۱- ۱۳۸۴) به طور متوسط هر سال سهم دولت از درآمدهای نفتی (بدون احتساب سهم صندوق توسعه ملی، سهم وزارت نفت و همچنین حساب ذخیره ارزی) معادل ۴۳ میلیارد دلار بوده است که این رقم تقریباً ۳ برابر متوسط عملکرد درآمدهای نفتی سهم دولت در دوره (۸۳- ۱۳۷۶) بوده و ۸۷ درصد بیشتر از درآمدهای نفتی وصولی (به‌طور متوسط سالانه معادل ۲۳ میلیارد دلار) دولت طی سالهای ۹۴- ۱۳۹۲ است.

همچنین گزارش‌های خزانه‌داری حاکی از آن است که طی دوره ۹۱-۱۳۸۴، صرفاً ۴۴ درصد درآمدهای نفت به طرح‌های عمرانی اختصاص یافته و متوسط رشد اعتبارات طرح‌های عمرانی ۲۲ درصد بوده است. این در حالی است که در سالهای ۹۴- ۱۳۹۲ علی‌رغم کاهش درآمدهای نفت اعتبارات مذکور به‌طور متوسط از رشدی معادل ۲۵ درصد برخوردار گردیده است. انتظار بر این بود در دوره‌ای که ارتقای درآمدهای نفت وجود داشت، زیرساخت‌های اقتصادی کشور ازجمله تأمین بودجه طرح‌های عمرانی به‌ویژه طرح‌های نیمه‌تمام از پیشرفت قابل ملاحظه‌ای برخوردار شد، درحالی‌که نه تنها این مهم محقق نشد بلکه بار مالی قابل توجهی از طریق انتقال طرح‌های عمرانی فاقد توجیه اقتصادی و بعضاً در قالب بدهی‌های سرسام‌آور به پیمانکاران، به دولت بعدی منتقل شد.

شایان ذکر است بخش عمدهای از تنگناها و نارسایی‌های ایجاد شده به شرح مذکور ناشی از انحلال سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور در سال ۱۳۸۷ است. انحلال تنها نهاد برنامه‌ریزی و بودجه‌ریزی کشور و همچنین ادغام سازمانهای مدیریت و برنامه‌ریزی استانی در استانداری‌ها، اگرچه با هدف رفع بروکراسی‌های اداری و تسریع و تسهیل در نظام تخصیص اعتبارات مدنظر قرار گرفت، لیکن اتخاذ رویکرد مذکور در شرایطی که درآمدهای نفتی دولت از بالاترین عملکرد در تاریخ صادرات نفت ایران برخوردار بوده است، زمینه بروز عدم شفافیت، عدم نظارت و بالطبع تشدید بی‌انضباطی‌های مالی و بودجه‌ای دولت را در دوره مذکور فراهم کرد که ماحصل آن رشد روزافزون هزینه‌های جاری دولت (به‌طور متوسط معادل ۱۹ درصد طی دوره)، شروع طرح‌های عمرانی فاقد توجیه اقتصادی، رشد پایین اقتصادی (به‌طور متوسط معادل سه درصد طی دوره) و تورم بالا (به‌طور متوسط معادل ۱۷ درصد طی دوره) بوده است.   

در بخش دیگری از این گزارش آمده است: در بند (۴) بیانیه اول، به این نکته اشاره شده است که دولت فعلی در سال ۱۳۹۲ مجموعاً ۱۴۷۵۰۰ میلیارد تومان درآمد داشته است که توسط خزانه برای هزینه دستگاه‌های اجرایی اختصاص یافته است و این رقم نسبت به سال ۱۳۹۱ بیش از ۴۰ درصد رشد داشته است و به بهانه کمبود درآمد بسیاری از پروژه‌های عمرانی تعطیل شده است.

در این ارتباط ذکر دو نکته حائز اهمیت است؛ نخست آنکه رشد ۴۰ درصدی منابع عمومی دولت در سال ۱۳۹۲ حاکی از کاهش وابستگی به نفت و توانمندی دولت در وصول منابع پایدار مالی از جمله منابع مالیاتی و رویکرد دولت در گسترش پایه‌های مالیاتی و جلوگیری از فرار مالیاتی در راستای تحقق اهداف برنامه پنجم توسعه و سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی جهت کاهش آسیب‌پذیری اقتصاد در مواجهه با کاهش درآمدهای نفتی بوده است. به نحوی که بخش قابل توجهی از رشد اشاره شده مربوط به افزایش ۲۵ درصدی منابع مالیاتی و همچنین افزایش ۱۲۲ درصدی وصولی منابع از محل واگذاری سهام شرکت‌های دولتی در راستای اجرای سیاست‌های کلی اصل (۴۴) قانون اساسی و کاهش فعالیت‌های تصدی‌گری دولت نسبت به سال ۱۳۹۱ است.

نکته حائز اهمیت دیگر آنکه عملکرد اعتبارات طرح‌های عمرانی در سال شروع دولت فعلی (۱۳۹۲) علی‌رغم تشدید تنگناهای ناشی از تحریم‌های مالی و نفتی بین‌المللی و همچنین تسری اثرات رکود اقتصادی سال ۱۳۹۱ (رشد منفی ۶.۸ درصدی اقتصاد کشور در این سال) به سال ۱۳۹۲، بیش از ۴۸ درصد رشد داشته است و اظهار این مطلب که به بهانه کمبود درآمد بسیاری از پروژه‌ها تعطیل شده قابل توجیه نیست.

در ادامه مطرح شده است: به‌طور کلی و با عنایت به موارد مذکور باید اذعان کرد به جهت شرایط خاص حاکم بر بازار جهانی نفت خام، نظام مالیه دولت در سالهای مربوط به فعالیت دولتهای نهم و دهم از ویژگی‌های متمایزی نسبت به دولتهای قبل و بعد از خود برخوردار بوده است؛ به نحوی که این امر باعث شده دولت در دوره هشت ساله مذکور از بی‌سابقه ترین درآمدهای ارزی حاصل از صادرات نفت خام و میعانات گازی بهره‌مند گردد، مضافاً اینکه کشور با تنگناهای ناشی از تحریم‌های مالی و نفتی بین‌المللی نیز مواجه نبود.

موضوعی که می‌توانست در صورت برخورداری از نظام تدبیر، در جهت رشد و شکوفایی اقتصادی مورد استفاده قرار بگیرد. لیکن ظرفیت حاصل شده در این دوره به جهت انحلال نظام برنامه‌ریزی و بودجه‌ریزی کشور (سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی سابق) و اجرای طرح‌های بدون پشتوانه کارشناسی همچون اعطای تسهیلات بدون برنامه برای طرحهای زودبازده اقتصادی، طرح مسکن مهر، ناکارآمدی طرح هدفمندی یارانه‌ها و ... موجب تحمیل بار مالی فراوان بر عهده دولت یازدهم از منظر ایفای تعهدات ایجاد گردیده در دولت‌های نهم و دهم شد. این در شرایطی است که دولت یازدهم در آستانه شروع به کار خود در سال ۱۳۹۲ با شدیدترین تحریم‌های بین‌المللی و در ادامه با کاهش درآمدهای نفتی مواجه بوده است.

بخش دیگری از این گزارش به ادعاها مطرح شده از سوی احمدی نژاد در بیانیه دوم پرداخته و تصریح شده است: بر اساس بیانیه دوم رئیس‌جمهور سابق چنین عنوان گردیده است که دولت یازدهم در آستانه مذاکرات هسته‌ای اعلام نموده است که در روز تحویل دولت انبارهای کالاهای اساسی به‌ویژه گندم خالی بوده و در برخی مناطق فقط برای سه روز و دیگر کالاها حداکثر یک هفته ذخیره وجود داشته این در حالی است که بنا بر آمار رسمی سازمان غله در هفته قبل از ۱۳ مرداد ۱۳۹۲ بیش از ۳۲۰۰ هزار تن گندم در سیلوهای وزارت بازرگانی موجود بوده و دولت دهم برای افزایش امنیت تأمین انواع کالاهای اساسی، در زمان تحویل دولت حداقل نیاز شش ماه کشور را خریداری و بخش مهمی از آن را ذخیره کرده بود. در این خصوص مواردی به شرح ذیل میبایست مدنظر قرار گیرد:

۱ - بررسی میزان ذخایر کالاهای اساسی در مرداد ماه سال ۱۳۹۲ که هم‌زمان با استقرار دولت یازدهم می‌باشد، گویای آن است که میزان ذخیره دولتی گندم در تاریخ ۱۹/۵/۱۳۹۲ در حدود ۳۵۸۳.۴ هزار تن، نسبت ذخیره به مصرف ماهانه این محصول استراتژیک در حدود ۳.۹ واحد و میزان کفایت به روز آن در حدود ۱۱۷ روز بوده است.

یکی از دلایل بالا بودن موجودی گندم در آن مقطع، هم‌زمانی آن با فصل برداشت و اوج برداشت در داخل کشور بوده است، بدیهی است که عملکرد آن باید عدد بالایی نشان دهد. این در حالی است که در چهار ماه قبل موجودی آن کمتر از دو میلیون تن بوده به‌طوری که در تاریخ ۳۱/۱/۱۳۹۲ میزان موجودی گندم در حدود ۱.۸ میلیون تن گزارش شده است.

همچنین نسبت ذخیره به مصرف ماهانه برنج، روغن خام و شکر در تاریخ ۲۲/۵/۱۳۹۲ به ترتیب در حدود ۰.۵۵، ۱۶.۸ و ۰.۶۹ واحد بوده و میزان کفایت به روز این اقلام نیز به ترتیب معادل ۱۷، ۵۰ و ۲۱ روز بوده که کمتر از دوره سه ماهه تکلیفی ستاد تدابیر ویژه اقتصادی بوده است.

در خصوص ذخایر گوشت قرمز، گوشت مرغ و نهاده‌های دامی نیز در تاریخ ۲۶/۵/۱۳۹۵ وضع به‌مراتب بدتر بوده به‌طوری که میزان کفایت به روز ذخایر گوشت قرمز کمتر از ۲ روز، گوشت مرغ در حدود ۹ روز، جو ۲۸ روز، ذرت ۲۵ روز و کنجاله سویا ۳۱ روز بوده که همانند سایر کالاهای اساسی (به‌استثنای گندم) کمتر از دوره ۳ ماهه تکلیفی ستاد تدابیر ویژه اقتصادی  است.

در ادامه آمده است: در ارتباط با اقدامات انجام گرفته توسط دولت دهم در افزایش امنیت تأمین انواع کالاهای اساسی در شرایط تحریم و خریداری و ذخیره‌سازی کالاهای اساسی برای تأمین نیازهای کشور حداقل برای دوره شش‌ماهه نیز شایان توجه است که در شش‌ماهه اول سال ۱۳۹۲ میزان خرید توافقی کالاهای اساسی توسط دولت از خارج در خصوص گندم، برنج، گوشت قرمز، جو، ذرت و کنجاله سویا کمتر از ۳ ماه نیاز مصرفی و در خصوص شکر و روغن خام بین ۳ تا ۴ ماه نیاز مصرفی کشور بوده که بخش قابل توجهی از آن در شش‌ ماهه اول سال ۱۳۹۲وارد کشور شده و بخشی نیز احتمالاً منجر به خرید قطعی نگردید. از این جهت در شش‌ماهه اول سال ۱۳۹۲میزان خریدهای خارجی کالاهای اساسی توسط دولت کمتر از ۶ ماه نیاز مصرفی کشور بوده است.

بخشی از این گزارش به تبیین چالش ها و تنگناهایی که در زمینه واردات کالاهای اساسی دولت یازدهم در آغاز به کار خود با آن مواجه بود، پرداخته و تصریح کرده است:
با توجه به تشدید تحریم‌های نفتی در فوریه ۲۰۱۳ میلادی (برابر با بهمن ۱۳۹۱) و بلوکه شدن درآمدهای نفتی ایران در کشورهای خریدار نفت، عملاً تأمین منابع مالی خریدهای خارجی در شش‌ماهه اول سال ۱۳۹۲ با محدودیت‌های اجرائی و عملیاتی بیشتری مواجه شده بود، به طوری که طی این دوره، روش‌های تعیین شده جهت تأمین مالی مقادیر خریداری شده شامل؛ نقدی، تهاتر، گشایش اعتبار اسنادی و حواله بوده است و گشایش اعتبار اسنادی سهم کمتری نسبت به روش‌های نقدی و تهاتر داشته است.

این در حالی است که در شش‌ماهه اول سال ۱۳۹۱ به جهت امکان گشایش اعتبار اسنادی (LC) روش تأمین مالی مقادیر خریداری ‌شده از سهولت بیشتری برخوردار بوده و چالش اساسی در زمینه تأمین مالی نیازهای اساسی کشور (با توجه به درآمدهای ارزی سرشار کشور در سالهای ۹۱- ۱۳۸۴ ) بویژه در اوایل سال ۱۳۹۱ وجود نداشته است.

تحریم‌های ایالات ‌متحده آمریکا در فوریه ۲۰۱۳ میلادی مبنی بر منع تسویه بدهی‌های کشورهای خریدار نفت ایران جز از طریق فروش کالاهای آن کشور و به دنبال آن بلوکه شدن درآمدهای نفتی ایران در کشورهای خریدار نفت و محدود شدن مبادلات تجاری ایران با فروشندگان اصلی کالاهای اساسی که معامله نفتی با ایران نداشتند، محدود شدن تعداد شرکت‌های فروشنده کالاهای اساسی به کشور به دلیل اختلالات دائمی در فرآیند تسویه مطالبات آن شرکت‌ها، هم‌پیوندی ضعیف بسیاری از فروشندگان داخلی کالاهای اساسی با زنجیره تولید و تجارت که تمایل به مشارکت در امر واردات کالاها داشتند.

تأمین مالی تورمی خرید خارجی کالاهای اساسی، پررنگ شدن نقش دولت در فرآیند تأمین، افزایش هزینه‌های تبعی خرید، نکول فروشندگان، تراکم کالا در بنادر، عطش خرید و ذخیره‌سازی کالاهای اساسی توسط شهروندان و افزایش رفتارهای فرصت‌طلبانه از مهم‌ترین چالش‌های مربوط به تنظیم بازار کالاهای اساسی کشور در شش ماه اول سال ۱۳۹۲ و همچنین در اواخر سال ۱۳۹۱ بوده است.

بخش دیگری از این گزارش به ادعاهای مطرح شده از سوی احمدی نژاد در بیانیه سوم وی که درباره بدهی های بانکی دولت سخن گفته بود پرداخته و بیان کرده است: در اولین بخش از متن بیانیه سوم، خالص بدهی‌های (مانده بدهی‌ها و سپرده‌های بخش دولتی به بانک مرکزی) بخش دولتی (شامل دولت و شرکت‌های دولتی) به بانک مرکزی در مرداد ماه سال ۱۳۹۲ (پایان دولت قبل) و آخر آذر ۱۳۹۵ (دولت فعلی) مورد مقایسه قرار گرفته است و در پایان چنین نتیجه‌گیری شده که بدهی دولت به بانک مرکزی بیش از ۱۴۵۰ درصد رشد داشته است و یا بدهی دولت فعلی به بانک مرکزی در مقایسه با دولت قبل ۱۵.۵ برابر شده است.

در این ارتباط چند نکته به شرح ذیل می‌بایست مدنظر قرار بگیرد:

نخست آنکه مبنای محاسبات در ابتدای بیانیه مربوط به بدهی بخش دولتی است، لیکن در انتهای بخش اول بیانیه و در تفسیر میزان رشد ۱۴۵۰ درصدی، صرفاً بدهی دولت (و نه شرکت‌های دولتی) مبنای عمل قرار گرفته است که این مقایسه فاقد توجیه کارشناسی است.

 نکته دیگر آن است که اطلاعات بدهی‌ها در مقاطع ماهانه مشخص طی سال مورد مقایسه قرار گرفته است که بالطبع این حجم از بدهی‌ها، شامل اعتبارات مربوط به تنخواه‌گردان خزانه که پایان سال تسویه می شود، نیز می‌باشد. لازم به ذکر است طبق ماده ۲۴ قانون محاسبات عمومی، دولت مجاز است برای رفع احتیاجات نقدی خزانه (حداکثر به میزان سه درصد بودجه عمومی) از حساب تنخواه‌گردان بانک مرکزی در همان سال استفاده و تا پایان سال تسویه کند، لذا تغییرات بدهی‌ها در طی سال عمدتاً ناشی از تغییرات این حساب است.

بررسی‌های انجام‌گرفته حاکی از آن است که بخش عمده بدهی دولت به بانک مرکزی مربوط به استفاده دولت از منابع بانک مرکزی در قالب حساب تنخواه‌گردان است و مبنا قرار دادن تغییرات بدهی دولت در ماه‌های میانی سال (به جهت تسویه بدهی‌های مربوط به تنخواه‌گردان بانک مرکزی تا پایان سال)، نمی‌تواند ملاکی برای ارزیابی رفتار مالی دولت در این خصوص تلقی شود. طبق آمار بانک مرکزی میزان بدهی دولت به بانک مرکزی در پایان اسفند ۱۳۹۲ معادل ۱۵۹ هزار میلیارد ریال بوده که این رقم در پایان آبان ۱۳۹۵ معادل ۲۵۴.۲ هزار میلیارد ریالاست (بدون احتساب رقم تنخواه‌گردان بانک مرکزی) و حدود ۵۹ درصد رشد داشته است.

این در حالی است که بخش دیگری از دلایل افزایش میزان بدهی‌های دولت در دوره مذکور عمدتاً ناشی از اسناد به تعهد دولت همچون سفته‌های پشتوانه، اوراق بهادار و اسناد خزانه است که این جزء فاقد آثار پولی و تزریق پول پرقدرت بانک مرکزی است. در توضیح این مورد باید اذعان کرد اسناد به تعهد دولت، اسناد و سفته‌های دولتی است که بابت مطالبات بانک مرکزی از دولت از طرف وزارت امور اقتصادی و دارایی به وثیقه جواهرات ملی تعهد شده و به موجب ماده (۸) قانون پولی و بانکی کشور (مصوب سال ۱۳۵۱) به عنوان پشتوانه اسکناس‌های منتشره منظور گردیده است.

ضمن اینکه بخشی از سفته‌های پشتوانه به دلیل حق عضویت ایران در سازمان‌های بین‌المللی نظیر صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی است. لازم به ذکر است اسناد به تعهد دولت در مرداد سال ۱۳۹۲ و همچنین آبان ۱۳۹۵ به ترتیب معادل ۲۴.۲ و ۱۲۷.۲ هزار میلیارد ریال بوده است که با کسر این ارقام از مجموع بدهی‌ها در مواعد مذکور، بدهی‌های دولت به بانک مرکزی نه تنها با افزایش مواجه نمی‌گردد، بلکه با تعدیلات انجام گرفته به شرح مذکور از ۱۳۵ هزار میلیارد ریال در اسفند (۱۳۹۲با ۶ درصد کاهش) به ۱۲۷ هزار میلیارد ریال در آبان ۱۳۹۵ کاهش یافته است.

لذا ادعای افزایش ۱۴۵۰ درصدی بدهی‌های دولت به بانک مرکزی با توجه به ایرادات و اشکالات مبنای محاسبات بدهی‌ها به شرح فوق، بسیار اغراق‌آمیز و دور از واقعیت و در راستای تشویش اذهان عمومی مورد استناد قرار گرفته است.

 -۲‌در بخش دیگری از بیانیه، چنین عنوان گردیده که بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی طی دوره ۹۵-۱۳۹۲ حدود ۲ برابر شده است. در این خصوص لازم به توضیح است که طبق آمار بانک مرکزی میزان اصل بدهی بانک‌ها و مؤسسات اعتباری به بانک مرکزی در اسفندماه ۱۳۹۲ حدود ۷۹۹ هزار میلیارد ریال بوده که این رقم در مهرماه ۱۳۹۵ به ۹۷۵ هزار میلیارد ریال افزایش داشته که حاکی از رشد ۲۲ درصدی است و افزایش ۲ برابری بدهی بانک‌ها طی سال‌های اخیر غیر واقعی و واجد تأمل است.

نکته حائز اهمیت آن است که میزان اصل و کارمزد بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی در تاریخ ۳۰/۱۰/۱۳۹۵ بالغ بر ۱۳۶۵ هزار میلیارد ریال است که بخشی از آن ناشی از کارمزد و جرائم تعویق بدهی‌های قبلی بانک‌ها به جهت اجرای سیاست‌های نادرست دولت گذشته و تحمیل تعهدات دولت بر عهده بانک‌های دولتی به موجب مصوبات سفرهای استانی رئیس‌جمهور و وزرای سابق و نامه‌ها و توصیه‌های مقامات وقت می‌باشد که در حال حاضر بانک‌ها را با معضلات و مفسده‌های متعددی مواجه کرده است.

همچنین در بخش دیگری از این گزارش تصریح شده است: بر اساس آمارهای بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، بالاترین رقم ثبت ‌شده برای متغیر بدهی‌های خارجی از سال ۱۳۷۲ تاکنون مربوط به سال ۱۳۸۶ است که این میزان از بدهی‌های خارجی حتی از میزان بدهی‌های خارجی سال‌های جنگ و دوران بازسازی پس از جنگ که با قیمت‌های اندک و نازل نفت خام و درنتیجه درآمدهای ارزی محدود همراه شده بود نیز بیشتر است.

نکته دیگر آنکه با وجود بالاترین قیمت‌های تاریخی نفت خام و بی‌سابقه‌ترین سطح درآمدهای ارزی در تاریخ کشور، بدهی‌های خارجی از سال ۱۳۸۸ لغایت ۱۳۸۹ مجدداً روند صعودی به خود گرفت؛ اما در سال ۱۳۹۰ به بعد این بار نه از ناحیه تدبیر و درایت مسئولان که به ‌دلیل اعمال تحریم‌های بین‌المللی علی‌الخصوص تحریم‌های مالی و بانکی و محدودیت‌ در اخذ وام و اعتبارات خارجی، موجب کاهش بدهی‌های خارجی کشور گردید؛ به‌گونه‌ای که بر اساس آمار بانک مرکزی، میزان بدهی‌های خارجی کشور در سال ۱۳۹۱ به کمتر از نصف سال ۱۳۹۰ کاهش یافته است. چه‌بسا در صورت عدم وضع تحریم‌های مالی و بانکی و وجود امکان استقراض بیشتر از خارج، در کنار نرخ تورم، رشد اقتصادی منفی، رکود تورمی و ... شاهد ثبت رکورد تاریخی منفی دیگری بودیم.

-۴‌در قسمت اخیر بیانیه دوم چنین ادعا شده است که بدهی‌های گسترده‌ای طی دو سال اخیر تحت عنوان اوراق بدهی توسط دولت فعلی ایجاده شده است. در این خصوص لازم به توضیح است که انتشار اوراق بدهی طی دو سال اخیر به منظور بازپرداخت بدهی‌های به ارث رسیده از دولت گذشته به بخش غیر دولتی به‌ویژه پیمانکاران و مشاوران طرح‌های عمرانی است و خلق بدهی جدید تلقی نمی‌گردد. به عبارت دیگر دولت یازدهم با اهتمام به ساماندهی و مدیریت بدهی‌های دولت اقدام به انتشار اوراق بدهی کرده تا با مولدسازی بدهی‌های دولت، بستر لازم برای ارتقای نقدینگی بنگاه‌های اقتصادی و به‌تبع آن بهبود رونق اقتصادی را فراهم آورد.

-۵‌ در خصوص رشد خالص دارایی‌های خارجی بانک مرکزی و ادعای برخورداری دولت یازدهم از منابع ارزی بجا مانده از عملکرد دولت دهم در آغاز خدمت، لازم به ذکر است که تحمیل تحریم‌های نظام سلطه از سال ۱۳۹۰ و بروز پیامدهای منفی آن بر کاهش درآمدهای ارزی از یک سو و از سوی دیگر عدم دسترسی به منابع اندک تحقق یافته عملاً شرایطی را رقم زد که به رغم ثبت دارایی‌های خارجی در ترازنامه بانک مرکزی، عملاً امکان بهره‌برداری از منابع مذکور وجود نداشت.

مؤید این ادعا آن است که طی سال‌های ۹۲-۱۳۹۱ همزمان با انتشار عدم تعادل در بازار ارز، عدم برخورداری بانک مرکزی دولت دهم از منابع ارزی کافی، زمینه کاهش عرضه ارزهای خارجی در بازار و در ادامه تحمیل افت کم نظیر ارزش پول ملی را موجب شد. بدیهی است در صورت برخورداری و دسترسی دولت دهم از منابع ارزی کافی، عملکرد بانک مرکزی دولت وقت تا حدودی از وضعیت نامناسب حاکم بر آن فاصله می‌گرفت.

   در ادامه به جهت شفافیت بیشتر شرایط حاکم بر وضعیت بدهی‌ها طی سال‌های ۹۱- ۱۳۸۴ نکات ذیل قابل توجه است:

بر اساس آمارهای بانک مرکزی میزان بدهی دولت به سیستم بانکی در سال ۱۳۸۴ معادل ۲۳۵۶۰۷.۷ میلیارد ریال بوده که این رقم در سال ۱۳۹۱ به ۹۱۰۳۵۴.۴ میلیارد ریال افزایش یافته ‌است که این امر به معنای رشد تقریباً ۴ برابری بدهی دولت به سیستم بانکی طی سال‌های مذکور می‌باشد. لازم به ذکر است افزایش بدهی دولت به شبکه بانکی بدون اجرای هیچ‌گونه استراتژی و برنامه مدونی برای بازپرداخت آن، علاوه بر کاهش توان نظام بانکی در تأمین منابع مالی سالم اقتصادی، به جهت ایجاد اختلال در جریان منابع و مصارف بانک‌ها، به افزایش اضافه برداشت بانک‌ها از منابع بانک مرکزی و آثار نامطلوب از جمله پایداری تورم در دوره مذکور منجر گردیده است.

از سوی دیگر عدم بازپرداخت به موقع بدهی‌های دولت به اشخاص حقیقی و حقوقی همچون پیمانکاران و نهادهای عمومی غیر دولتی (از جمله صندوق‌های بیمه‌ای) منجر به بروز موانع و مشکلاتی در فضای کسب و کار کشور گردید، مضافاً آنکه تشدید کسری تراز مالی سازمان‌های حمایتی را به دنبال داشته است. مشکل اساسی اینجاست که این حجم از بدهی‌ها همراه با جرائم آن به دولت فعلی منتقل گردیده است و حالا این دولت علی‌رغم کمبود منابع مالی، توانسته با ارائه اصلاحیه بودجه سال ۱۳۹۵، اقدامات مشخصی را برای کاهش بخشی از معضل مذکور عملیاتی کند.

در دوره دولت‌های نهم و دهم به موازات اجرای قانون هدفمندسازی یارانه‌ها علی‌رغم بهبود منابع نفت، انتظار می‌رفت که عملاً دولت از دست‌اندازی به منابع بانک مرکزی پرهیز نماید، لیکن در عمل به واسطه اعمال سیاست‌های ناسازگار، استقراض از منابع بانک مرکزی به کرّات صورت پذیرفت که تأمین بخشی از منابع طرح هدفمندسازی یارانه‌ها (حدود ۵۷۰۰۰ میلیارد ریال) از جمله این دست‌اندازی‌ها به منابع بانک مرکزی می‌باشد.

این در شرایطی است که دولت فعلی با آغاز به کار خود از مرداد ماه سال ۱۳۹۲ و با وجود شکل‌گیری توقعات و انتظارات جامعه از دریافت‌های نقدی منابع هدفمندی یارانه‌ها و به‌رغم تضییقات و محددیت‌های مالی ناشی از کاهش درآمدهای نفتی و آثار تبعی تحریم‌های بین-المللی، در راستای ارتقای انضباط مالی، از تکرار رویه غلط دولت گذشته در دست‌اندازی به منابع بانک مرکزی برای تأمین کسری منابع هدفمندی یارانه‌ها اجتناب ورزید.

 همچنین بررسی وضعیت بدهی‌های بانکی دولت در ابعاد اقتصاد کلان کشور طی دوره دولت نهم و دهم با استفاده از شاخص‌های مربوطه نیز نشان می‌دهد که نسبت بدهی‌های دولت به تولید ناخالص داخلی به عنوان یکی از شاخص‌های مهم ارزیابی وضعیت بدهی‌های عمومی، از ۷ درصد در سال ۱۳۸۴ به ۱۰ درصد در سال ۱۳۹۱ افزایش داشته است. همچنین نسبت بدهی‌های (غیرتجمیعی) بانکی دولت به کسری بودجه نیز طی سال‌های مورد نظر روند افزایشی قابل ملاحظه‌ای داشته است، به‌نحوی که از ۱۷ درصد در سال ۱۳۸۵ به ۳۵۳ درصد در سال ۱۳۸۹ و در نهایت به ۴۶۲ درصد در سال ۱۳۹۱ افزایش یافته است.

این امر عمدتاً ناشی از اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها در سال ۱۳۸۹و ایجاد بدهی‌های ضمنی در قالب احکام قوانین بودجه سنواتی و یا تحمیل برخی تعهدات بر عهده دولت به جهت تغییر شرایط اقتصادی و یا اعمال برخی سیاست‌های اقتصادی و اجتماعی، خارج از فرآیند قوانین بودجه سنواتی می‌باشد، این در حالی است که خزانه دولت در مواعد مذکور از وفور درآمدهای نفت لبریز شده بود.

مدیریت بدهی‌های دولت در دوره تصدی دولت نهم و دهم به جهت فقدان سیاستگذاری اثربخش و همچنین مشکلات ساختاری مربوط به اتکای نظام تأمین مالی دولت به منابع نفتی از یکسو و ناکارایی هزینه‌های دولت از سوی دیگر، از سامان و کارایی لازم برخوردار نبوده است.

علاوه بر این فقدان اراده لازم برای بازپرداخت و تسویه بدهی‌ها و همچنین تشدید فشار بر شبکه بانکی در قالب طرح‌های زودبازده اقتصادی، طرح مسکن مهر با توجه به انحلال سازمان برنامه و بودجه کشور، زمینه برای انباشت حجم قابل توجه بدهی‌ها و تعهدات عمومی و تحمیل آن به دولت‌های بعدی را به دنبال داشته است.

نکته قابل توجه آنکه انباشت بدهی‌ها در دوره مذکور در شرایطی اتفاق افتاده که به سبب فضای حاکم بر بازار جهانی نفت خام در آن سال‌ها، دولت از بالاترین درآمدهای نفتی برخوردار بوده و با محدودیت‌های بین‌المللی در زمینه صادرات نفت خام و نقل و انتقالات ارزی مواجه نبوده است، در سایه این درآمدها دولت می‌توانست به تسویه و پایدارسازی بدهی‌ها اقدام کند، متأسفانه این اقدام صورت نگرفت و تا حال حاضر فضای کسب و کار کشور آسیب‌های ناشی از آن را به دوش می‌کشد.

در سال‌های ۹۱-۱۳۸۴ با تغییر رویکرد سلطه‌گرایانه دولت، اعمال استقراض غیرمستقیم بخش دولتی از منابع بانک مرکزی به شکل بی‌سابقه‌ای رقم خورد. مکانیزم شکل‌گیری این رویکرد زیان‌بار مبتنی بر تأمین مالی طرح‌ها و پروژه‌های اقتصادی و عمرانی از منابع تجهیزی بانک‌ها و نوعاً با کارکرد مقبولیت سیاسی بود.

برای نمونه در طرح مسکن مهر، بانک عامل این پروژه (بانک مسکن) جهت انجام تکالیف دستوری دولت در زمینه تأمین مالی سنگین این پروژه گریزی جز استقراض مستقیم از منابع بانک مرکزی و تأمین مالی طرح‌های توسعه‌ای غیرکارشناسی دولت وقت نداشت.

طرح‌هایی که علی‌القاعده می‌بایستی منابع مالی مورد نیاز آن در قالب بودجه‌های سنواتی تدارک دیده می‌شد. اشاعه اینگونه سیاست‌ها که مبتنی بر نهادینه شدن درجات بالای سلطه مالی دولت در بازار اعتبارات بود عملاً زمینه شکنندگی نظام بانکی در مقابل شوک‌های بیرونی نظیر تحریم‌های اقتصادی نظام سلطه را موجب گردید.

ماحصل شرایط صدرالذکر رشد بی‌سابقه اضافه برداشت‌های نظام بانکی از منابع بانک مرکزی در سال‌های ۹۱-۱۳۸۴ بود. بدهی‌هایی که بخش قابل توجهی از آن محصول تحمیل تکالیف دولت، برداشت‌های شبانه و خلاف معیارهای نظارتی و یا هزینه ایجاد بسترهای فسادآلود در نظام بانکی بود. بدیهی است عدم بازپرداخت بدهی‌های بانک‌ها به بانک مرکزی، زمینه احتساب جریمه سود را برای سنوات آتی در بر داشت.

 نبود نظام مدون و یکپارچه برای ثبت و پایش حجم بدهی‌های دولت و فقدان نظام پاسخگویی طی دوره دولت‌های نهم و دهم موجب گردید که تصویر روشن و قابل استنادی از ابعاد مختلف بدهی‌ها بویژه بدهی‌های دولت در دوره مذکور در دسترس نباشد و علی‌رغم وضعیت بغرنج در این حوزه، متأسفانه تلاش و اقدام مثمر ثمری در راستای ساماندهی حجم بدهی‌های عمومی طی دوره مذکور انجام نشده است. به نحوی که در این دوره هیچ‌گونه گزارش رسمی از کل بدهی‌های دولت منتشر نشده و تنها آمار قابل استناد آمار منتشره بانک مرکزی در خصوص حجم بدهی دولت و شرکت‌های دولتی به نظام بانکی کشور است و از سایر اقلام سبد بدهی به‌ویژه بدهی دولت به پیمانکاران و مشاوران طرح‌های عمرانی و بدهی قابل توجه دولت به سازمان‌های حمایتی و صندوق‌های بازنشستگی و بدهی به مؤسسات عمومی غیردولتی، آمار مستندی در دسترس نیست.

این در حالی است که ساماندهی بدهی‌های عمومی از جمله رویکردهای اصلی دولت یازدهم به شمار می‌رود و در این ارتباط ضمن ایجاد مرکز مدیریت بدهی‌ها و دارایی‌های مالی عمومی در ساختار وزارت امور اقتصادی و دارایی، اقدامات گسترده‌ای در خصوص احصاء و ثبت بدهی‌های دولت و بازپرداخت و تسویه و گزارش‌دهی بدهی‌ها انجام شده است. بطوریکه تا این تاریخ در ۵ مرحله گزارش رسمی از حجم بدهی‌های احصاء شده و از حجم مطالبات دولت به مسئولین ارائه شده است و برای درج در لایحه بودجه سال ۱۳۹۶ نیز گزارش مبسوطی از بدهی‌ها ضمیمه شده است.

طی سال‌های ۹۱-۱۳۸۴، ثبت بدهی‌ها در نظام مالی دستگاه‌های دولتی فاقد سیستم‌های حسابداری منطبق با استانداردهای متداول بین‌المللی بوده است و با توجه به اینکه نظام حسابداری دستگاه‌های اجرایی بخش دولتی تا پایان سال ۱۳۹۳ بر مبنای نقدی تعدیل شده بوده، ثبت و گزارش ارقام بدهی‌های دستگاه‌های اجرایی و کل دولت صورت نگرفته بود. لذا با تلاش و همت دولت یازدهم و با ایجاد نظام حسابداری تعهدی مبتنی بر استانداردهای حسابداری بخش عمومی در کلیه دستگاه‌های اجرایی از ابتدای سال ۱۳۹۴ به تدریج بسترهای لازم برای تبادل اطلاعات حسابداری تعهدی به ویژه آمار و اطلاعات بدهی‌ها و مطالبات دولت فراهم شده است.بدین ترتیب پایه‌های اصلی اجرای استانداردهای بین‌المللی حسابداری در بخش عمومی کشور توسط دولت فعلی انجام شده که تداوم آن توسط دولت‌های بعدی نیز باعث شفافیت و پاسخگویی بهتر در بخش عمومی خواهد شد
۱۳۹۶/۰۵/۲۱ ۱۳:۳۹
 
۱۳۹۶/۰۱/۲۷ ۰۹:۴۱
 
۱۳۹۶/۰۱/۱۴ ۰۸:۰۴
 
۱۳۹۵/۱۲/۲۹ ۱۷:۲۳
 
۱۳۹۵/۱۲/۱۴ ۱۸:۱۸
 
۱۳۹۵/۱۲/۱۱ ۰۹:۱۴
 
۱۳۹۵/۰۹/۱۹ ۱۲:۳۳
 
۱۳۹۵/۰۶/۰۳ ۱۴:۲۱
 
۱۳۹۵/۰۵/۳۰ ۰۸:۳۹
 
۱۳۹۴/۰۳/۲۳ ۱۲:۰۷
 
 
کلمات کلیدی : احمدی نژاد+دولت دهم+دولت احمدی نژاد+بیانیه تشریحی
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۲:۱۵:۱۳
نباید احمدی را جدی گرفت
ادعاهای ایشان نیاز به جواب ندارد.
ایشان صرفا حرف میزنه و ادعا میکنه بدون هیچ مدرک (4209085) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۴:۴۰:۰۳
دولت در این نامه عملاً حرف احمدی‌نژاد را تأیید کرده و البته پشت‌بندش اما و اگر آورده که در اصل حرف تفاوتی ایجاد نمی‌کند. (4209346) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۲۱:۵۹:۴۷
آقا خزانه نیمه پر بوده .

اینجوری هر دو طرف راضی میشن (4209860) (alef-11)
 
محمد
Iraq
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۴:۴۷:۵۰
به جای اینکه کار کنند
فقط سیاسی بازی .
از چی دفاع می کنید وضع مردم در هر دو دولت افتضاح بوده
حالا یکی افتضاح تر یکی افتضاح خالی
چه فرقی می کنه ...
آمار چی می دید ؟

الف چاپ کن تروخدا ! حرف مردمه (4209356) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۵:۱۲:۴۲
مدارک ایشون همیشه در جیبش بوده و هیچوقت داز جیبش در نمیاد (4209399) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۹ ۰۰:۰۹:۲۴
حالا که از جیبش در آورد، بیراه نمی گوید، پس چرا از جواب درست درمون عاجزند ، ۱۰ صفحه عریضه می نویسند (4209955) (alef-11)
 
Germany
۱۳۹۵-۱۲-۲۹ ۰۸:۱۹:۱۴
خیلی بی سوادی (4210079) (alef-11)
 
سلام
United States
۱۳۹۵-۱۲-۲۹ ۰۰:۰۷:۲۷
.... هم‌زمان با استقرار دولت یازدهم .... میزان ذخیره دولتی گندم در تاریخ ۱۹/۵/۱۳۹۲ .... میزان کفایت به روز آن در حدود ۱۱۷ روز بوده است.

کی بود می گفت به اندازه سه روز ذخیره گندم داشتیم؟!!!
الان راستگو معلوم شد؟! (4209954) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۱-۰۱ ۱۰:۰۳:۳۴
گفته بود در بعضی استان ها سه روز (4212300) (alef-11)
 
معلوم شد!
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۳۰ ۰۹:۱۱:۱۹
سلام دوست عزیز
ما نخواهیم جدی بگیریمش اما حرفش را که درست درآمد را چکار کنیم؟
خزانه خالی نبوده!
انبارها خالی نبوده!
بدهی دولت افزایش یافته!
... (4211265) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۲:۲۴:۴۸
احمدی نژاد حتی به اون ۱۶ میلیارد صندوق ریاست جمهوری هم رحم نکرد ریخت به حساب دانشگاهش (4209100) (alef-13)
 
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۲:۲۴:۵۳
همون زمانی که در مناظره سال 88 توی دوربین نگاه می کرد و به مردم دروغ می گفت باید فکر این دروغ ها رو هم می کردید (4209102) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۸:۳۹:۰۹
دروغ را که امثال شما گفتید و مدعی تقلب شدید و تهران را به آشوب کشیدید. (4209683) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۲۱:۵۱:۳۲
تاریخ یک روز در مورد شما افشا گری خواهد کرد (4209854) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۲۳:۰۴:۴۶
خوبه واله هنوز هم حرف میزنید (4209909) (alef-11)
 
Germany
۱۳۹۵-۱۲-۲۹ ۱۸:۱۴:۱۹
در همین سایت اصولگرای آقای توکلی، دوست عزیز شما کمتر از 20% هم عقیده داری!! (4210667) (alef-13)
 
واقعیت!
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۳۰ ۰۹:۱۳:۲۷
سلام دوست یا شاید نرم افزار عزیز
این کلیدهای تأیید را همه می دانند که با نرم افزارها قابل ایجاد است و تنها توهم برخی که بعد از شکست می خواهند بگویند ما بیشتر بودیم را افزایش می دهد. (4211267) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۹ ۰۰:۱۰:۵۴
دروغگوها ،به جرم دروغگویی هنوز در حصرند. (4209958) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۲:۲۵:۰۷
پاسخ قانع کننده ای نبود فقط اولش تخریب کرده بقولی که مردم ظاهر مسائل رو می ببینند (4209103) (alef-3)
 
Germany
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۴:۲۴:۳۹
اصلا فهمیدی چی بود ماجرا؟ (4209319) (alef-13)
 
محمد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۴:۲۷:۱۵
از خواب غفلت بیدار شو (4209322) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۲:۲۸:۰۴
شما می گفتید دولت نهم و دهم تحریم بوده چطور شرایطش ا ز همه بهت بوده
مگه قرار نشد برجام گشایش مالی ایجاد کنند
کجا گشتیش ایجاد کرد
کتاب نوشتین نتونستید جواب پاراگرافی بدین قصه تعریف کردین (4209108) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۹:۰۸:۱۶
دیوان محاسبات، وابسته به مجلس، در طول دولت محمود احمدی‌نژاد، چندین گزارش را درباره واریز نشدن درآمد نفت به خزانه و دیگر تخلفات دولت در بودجه منتشر کرد. (4209710) (alef-11)
 
Austria
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۲:۲۸:۱۰
فقط درآمد دولت احمدی نژاد از فروش نفت بدون در نظر گرفتن سهم صندوق توسعه ملی و حساب ذخیره ارزی و سهم وزارت نفت، بطور میانگین سالی 43 میلیارد دلار بوده است... جناب احمدی نژاد بجای نامه نگاری و عریضه نویسی برای ترامپ، بیاید و جواب این درآمد را بدهد که واقعا چکار کرده است؟ (4209109) (alef-13)
 
Italy
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۲۳:۱۷:۴۴
شما که میگی دولت زمان احمدی نژاد تحریم بوده و نمیتونست پول نفت رو بگیره
به همین دلیل هم دولت روحانی فرشته نجات شد و برجام را پذیرفت.
اگر دولت قبل تحریم بوده و نمیتونست از پول فروش نفت استفاده کنه پس این حرفها چیه؟
اگر میشد از فروش نفت استفاده کرد پس بهانه پذیرش برجام به چه معناست؟ (4209923) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۱-۰۱ ۱۰:۰۵:۳۷
اعمال شدید تحریم ها از سال 90 91 بوده یعنی آخر کار دولت قبل (4212304) (alef-11)
 
یک اقتصاددان
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۲:۴۰:۱۲
دولت روحانی به مراتب بهتر و بهتر از دولت قبلی عمل کرده است. در واقع دولت قبلی در حوزه اقتصاد فقط بدهی و فساد برای کشور به بار اورده بود. (4209126) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۹ ۰۵:۱۲:۳۰
اره هشت هزار میلیارد؟؟؟؟؟؟ (4210033) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۱-۰۱ ۱۰:۰۶:۲۷
شما یکبار گوش کردی که هشت هزار میلیارد از کی شروع شده؟ (4212305) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۲:۴۲:۵۶
تو تمام دنيا، مسيولين به خاطر يك دروغ از كار استعفا ميدن، اما محمود احمدي نژاد در حاليكه فيلم صحبتهاي ايشون راجع به هاله نور با آيت الله جواد آملي تو كل كشور پخش شده بود، در يكي از مناظره ها به صراحت اين مطلب رو تكذيب كرد. (4209133) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۲:۵۰:۰۳
قشنگ مشخص هست که دارید میپیچونید. اوضاع اقتصادی وخیم ایران نیازی به نامه احمدی ندارد، همه مردم قشر متوسط و مستضعف شاهد اوضاع وخیم اقتصادی هستند. (4209152) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۲:۵۷:۱۹
به فرض محال اگر حرف شما درست باشد، چر این کم و کاستی ها باید در زمان به نتیجه رسیدن اولین مذاکره زده شود که نتیجه آن هم زیاده خواهی طرف مقابل باشد؟ حالا هی بیاین آمار سازی کنین تا این گندی رو که زدین بپوشونین. (4209172) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۹:۱۰:۳۷
وزارت اقتصاد در پاسخ به نامه سوم آقای احمدی‌نژاد نیز اعلام کرد که در زمان تحویل دولت به آقای احمدی‌نژاد، بدهی دولت به سیستم بانکی ۲۰ هزار میلیارد تومان بوده، اما در سال ۹۱ به ۹۲ هزار میلیارد تومان یعنی حدود چهار برابر افزایش یافته است.

در این گزارش دولت آقای احمدی‌نژاد متهم شده که برای پرداخت یارانه ها، به منابع بانک مرکزی «دست‌اندازی» و ۵۷۰۰ میلیارد تومان از این منابع برداشت کرده است.

به گفته وزارت اقتصاد، همچنین مواردی مانند مسکن مهر و سفرهای استانی دولت باعث «رشد بی‌سابقه اضافه برداشت‌های نظام بانکی از منابع بانک مرکزی» شد.

در این گزارش همچنین بدون اشاره به عدد اعلام شده که بالاترین رقم بدهی‌های خارجی از سال ۷۲ تاکنون مربوط به سال ۸۶ بوده که این میزان از بدهی‌های خارجی، حتی از میزان بدهی‌های خارجی سال‌های جنگ و دوران بازسازی پس از جنگ بیشتر است. (4209713) (alef-11)
 
مهدی
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۲:۵۷:۵۶
بنام خدا. از مقام معظم رهبری خواهشمند ام آقای احمدی نژاد را به نحوی از بیان برخی صحبت ها منع کنند. پاسخ های داده شد ه به بیانیه های ایشان ظاهرا منطقی و قابل قبول است و احتمالا ادامه این گفتگو نتیجه ای جز بیان برخی حقایق ناگوار برای ملت و البته اطلاع رسانی به بیگانگان ( هر چند که شاید تا حدودی اطلاعات داشته باشند) نخواهد شد. اینکه بدانیم ذخیره کالاهای اساسی در کشور در مقطعی کمتر از دو - سه هفته بوده باید نگران کننده باشد هم برای مردم و هم مسئولین...
البته این به منزله این نیست که مردم ما درد شکم دارند، اما به هر حال اقتدار دولت و ملت در گرو تامین مایحتاج ضروری است. (4209176) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۲:۵۸:۰۷
احمدی نژاد دو صفحه واضح و روشن نوشته بود ، در دوصفحه،
واضح و روشن جواب دهید، این همه مقدمه چینی و پیچوندن مساله ندارد،
برای عدم صداقت دولت روحانی همین بس که، اعلام کرد ذخایر مواد غذایی کفاف ۳ روز تا یک هفته را میداد ، حالا اعتراف می کند کفاف ۱۱۷ روز را میداد،
۳ روز ، شد ۱۱۷ روز !!!!!!!!!
بهتر است وزارت اقتصاد به نامه های احمدی نژاد پاسخ ندهد برای اینکه آبروی دولت روحانی را بیش از این می برد. (4209177) (alef-13)
 
Kazakstan
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۲۰:۵۶:۲۴
حالا چون شما اقتصاد نمی دونید تا جوابیه رو بفهمید واضح نیست؟ این همه مسئله رو باز کرده اونوقت شما دنبال یک جواب پوپولیستی می گردی؟ (4209804) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۳۰ ۰۱:۲۳:۴۸
نه برادر من، هم اقتصاد بلدم ،هم اقتصاد ،خوندم، تصور می کنم، وزارت اقتصاد و جنابعالی، فرق اقتصاد خرد واقتصاد کلان را متوجه نباشید، همانطوری که جناب ...، اقتصاد مقاومتی را با سبد کالای ۳۰ هزار تومانی به افراد تحت پوشش بهزیستی و کمیته امداد اشتباه گرفته اند.

نامه وزارت اقتصاد به عریضه و انشاء بیشتر شبیه است، تا به پاسخ به چند سوال ساده. (4211144) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۳۰ ۰۱:۴۵:۳۲
چطور ، وقتی روحانی با صدای بلند فریاد می زد خرانه مملکت خالی است ، شعار پوپولیستی نبود؟؟!!
تحریم ها ترک برداشتند شعار پوپولیستی نبود؟؟!!!
دور هواپیمای ایرباس چرخیدن و شمع و دسته گل دادن به آن پوپولیستی نبود؟؟!!!
حالا فرار از جواب با یک کیلومتر عبارت ، حملی و شرطی و استفهامی و استدراکی و کنایه و مجاز و استعاره و .......... (4211155) (alef-11)
 
سينا
Canada
۱۳۹۵-۱۲-۲۹ ۰۷:۱۳:۵۴
مشكل اينه كه درك خودت و رئيس جمهور محبوبت از كالاي استراتژيك فقط محدود به " گندم" هست.
از نظر شما برنج، روغن، شكر،گوشت و ... كالاي استراتژيك نيست؟ (4210056) (alef-11)
 
علی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۳۰ ۰۸:۱۰:۱۶
تیم اقتصادی دولت بر پایه مولفه های صحیح اقتصاد و به دور از اقدامات باری به هر جهت گذشته عمل کرده و می کند. مگر می شود کشور را به روش کدخدایی اداره کرد؟! هنوز تورم 40 درصدی و بی ثباتی اقتصادی سال 91 از یادمان نرفته. سرمایه ها به سمت بورس بازی و خرید و فروش دلار و ...... رفته بود. (4211231) (alef-11)
 
میثم
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۲:۵۸:۳۴
کاش احمدی نژاد کاندیدا میشد تا در مناظره ها پرونده اش برای همیشه بسته میشد. (4209178) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۳:۴۲:۰۵
اتفاقا برعکس اگر مناظره انجام میشد، آرای این دولت به 5 درصد هم نمیرسید. مطمئن باش. (4209252) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۳:۴۲:۵۷
نوبخت که میگفت نمیخواهیم پاسخ دهیم، چی شد برای چند خط نوشته، ده صفحه پاسخ نوشته اید. چرا انقدر دروغ میگویید ؟؟؟؟/ (4209253) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۱-۰۱ ۱۰:۱۰:۳۴
چرا حرف ها رو ناقص میشنوید، نوبخت به عنوان سخنگوی کل دولت گفت به هر حرفی نباید که جواب بدیم، البته در مورد این موضوع وزارت اقتصاد توضیح میده که داد (4212309) (alef-11)
 
ریاضی
Russian Federation
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۳:۵۳:۲۸
احمدی نژاد با اینکه اینهمه علیه ش تبلیغات میشه، هنوز بین اقشار مرد محبوبیت خودش رو داره. (4209280) (alef-3)
 
حسین
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۴:۰۹:۰۶
یعنی الان تو با این پرچمت نماینده معلمان تهرانی هستی؟!!! (4209296) (alef-13)
 
amin
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۴:۵۲:۱۴
بدلیل عدم اگاهیه قربانت برم..نه دانستن علوم....فاجعه تورم و گرانی میراث ایشان است (4209365) (alef-13)
 
Romania
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۵:۲۶:۳۰
شما مثل اینکه واقعیت ها کم کاری ها اختلاس ها وسلیقه ای کارکردنش رو ندیده ای و فرار ازقاتون هایش را (4209413) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۴:۱۱:۲۱
لطفا وقت بارزش خود و دولت را صرف پاسخگویی به کسی نکنید که مشتاق فرافکنه (4209300) (alef-13)
 
Denmark
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۲۱:۰۹:۳۳
اتفاقا پرونده اش هشت سال دیگه باز میشد چون یارای مناظره با او را ندارید چون بارها درخواست مناظره کرده و کسی نبوده که جواب مثبت دهد. (4209814) (alef-11)
 
Italy
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۲۳:۲۰:۴۲
مناظره نیاز به کاندیداتوری احمدی نژاد نداره
اگه روحانی میتونه
احمدی نژاد چهار ساله که آماده مناظره هست. (4209925) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۳:۰۳:۴۱
شیش صفحه مطلب نوشته آخرش هم معلوم نیست چی به چیه !!!! جل الخالق (4209185) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۳:۵۱:۳۶
ديگه شما متوجه نشدي مشكل شماست (4209274) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۴:۳۳:۵۰
همینه که به احمدی نژاد رای میدی ...با شعارهای پوپولیستی بیشتر میتونی ارتباط برقرار کنی. (4209334) (alef-13)
 
Germany
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۴:۳۸:۱۱
باید عینک بزنیم (4209342) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۴:۲۳:۴۳
برای عوام باید مثل احمدی نژاد حرف زد (4209318) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۴:۴۰:۳۸
اگر دولتی‌ها توجیه قابل قبولی داشتند که این طور سرهم‌بندی نمی‌کردند و مطالب بی‌ربط را پشت هم نمی‌آوردند. (4209348) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۳:۰۴:۱۴
اگر راست میگویید با احمدی مناظره دهید تا مشخص شود واقعیت چیست (4209186) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۴:۱۹:۴۵
موافقم اما به ظرط اینکه ایشون هم جواب بده به سوالات نه سوال رو با سوال جواب بده. (4209313) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۳:۰۵:۳۰
شما خودتان گفتید خزانه خالیست حالا که رسوا شده اید میگویید انقدر در خزانه بوده ولی خرج شده !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! دروغ و ریا هم حدی دارد (4209188) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۱-۰۱ ۱۰:۱۲:۳۵
والا ما هم وقتی 100تومن پول داریم ولی 1000 تومن خرج میگیم جیبمون خالیه، شما چطور؟ (4212310) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۳:۰۷:۲۰
آقا همه حرف های کارشناسی شما یک طرف، خاطره ملت از 4 سال پیش یک طرف!! یعنی کی یادش رفته 4 سال پیش این موقع فروشگاه های زنجیره ای رفاه و شهروند با قفسه های خالی مواجه بود؟!! مگر مردم حافظه ماهی دارند!! یادتان رفته نیروی نظامی در سیمای میلی فرمود نگرانیم قشر زحمت کش فتنه کند؟!!! (4209190) (alef-13)
 
Canada
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۳:۰۸:۴۴
این پاسخ که سراسر پر از سفسطه بود و عذرهای بدتر از گناه و فقط برای رد گم کردن! برای همین هست که مردم هیچوقت باورتون نمیکنن. (4209192) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۲۱:۵۸:۰۴
راستشو بگو همه این پاسخ رو خوندی؟ و همه اش را فهمیدی؟ (4209857) (alef-11)
 
کورش
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۳:۰۹:۳۶
همش حرف وزارت اقتصاد میزنه اگه راست میگن بیان مناظره رو در رو و زنده تلویزیونی کنن. (4209193) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۳:۱۰:۲۴
آقای احمدی نژاد آن دوران به مجلس پاسخ نمیداد که حق قانونی مجلس بود بپرسد.حالا به معاون اقتصادی .
به هرحال بزبان عامیانه بنویسید تا رای دهندگان گفته ها را تشخیص دهند.
عوام پسند باشد پاسختان (4209196) (alef-13)
 
Russian Federation
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۳:۱۱:۰۱
دکتر احمدی نژاد حامی طبقه متوسط و محروم جامعه 80 میلیونی. ..
زنده باد رییس جمهور مردمی. جمعی از معلمان تهران بزرگ (4209197) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۳:۴۰:۱۲
به این اقدامات میگن پوپولیستی :!!! که برخی 45000تومان رو میبینند ولی هزینه اضافه شده 200000تومانی برداشتن یارانه رو وبیکاری ونابودی کشاورزی رو نه واقعا باید برای افکار برخی تاسف خورد کاش با چشم باز میدید برادر (4209249) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۳:۴۹:۰۶
عجب
معلمان استان تهران در خارج از کشور چه می کنند؟!!!!!!!!!!!!
این پرچم مال کجاست؟!!!!!!!!!!!!! (4209271) (alef-13)
 
Germany
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۲۱:۳۰:۰۰
دوست عزیز
سلام من در تهران هستم . از همین تهران هم دارم برایت پاسخ می دهم . دیده ام نظرم را با پرچم خارجی نشان می دهند .احتمالا این مربوط به سرور اصلی است که اینجا نیست . ربطب ه استفاده کننده ندارد . (4209829) (alef-11)
 
Germany
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۲۱:۴۵:۴۱
اتفاقا به نظر من تا هست از این بحث ها باشد . هیچکس هم نباید ایراد بگیرد که چراان یکی مطرح کرد و اینکی جواب داد . یک بحث کارشناسی در جریان است . البته در بیانیه های احمدینژاد خیلی شسته رفته و قابل فهم برای همه نوشته شده در دومی خیلی مطلب را پیچانده اند . لیکن در هر حال و به هرصورت ان کسانی که باید استفاده و تحلیل تخصصی کنند اینکار را خواهند کرد . در اینجا بحث افترای ایجاد دوقطبی و امثالهم صحیح نیست . یکی دارد لاینقطع در شیپور تبلیغات بر علیه قبلی می دمد . ان یکی نیز علیرغم همه انتقاداتی که به او دارم این حق را دارد که از عملکرد خود دفاع کند . اینوسط مردم نیز باید اگاهی های خود را بالا ببرند . حتی در جایی بخشی از متون را نمی فهمند از مطلعین سوال کنند . عمدتا روی صحبتم به اندسته از ...از خوانندگانی که می گویند ان یکی ساده بود و این یکی پیچانده است . البته رعایت اختصار و تهیه متون برای فهم سطح متوسط مردم لازم است . لیکن افراد نیز باید سعی کنند در سطح فهم عمومی مطلب تناقضات را درک کنند . قطعا پاسخ هایی از جانب دولت قبلی داده خواهدشد که منجر به روشن تر شدن بحث می گردد . مطلب بسیار مهمی است این قضیه .اگر ادعاهای اقای احمدینزاد درست باشد اتفاقا بایستی بجد بازنگری کرد . و اگر به هردلیل ادعاهای او صحیح نباشد که حساب ادعاهای او روشن خواهد شد . در هر حال من بخش هایی را خواندم .بایستی قدری دقیق تر بخوانم تاحداقل برای خودم این حرف ها روشن تر شود . (4209848) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۳:۵۲:۳۱
جمع معلمان مظلوم براي عيد به روسيه مسافرت كرديد جسارتا يا با فيلترشكن مياين الف؟ (4209278) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۴:۲۱:۰۴
احمدی نژاد مدیری بی کفابت و آسیب رسان به طبقه محروم جامعه 80 میلیونی
جمع دیگری از معلمان تهران بزرگ!!!! (4209314) (alef-13)
 
محمد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۴:۲۸:۴۶
این پرچم کدوم کشوره چرا از IP خارجی استفاده می کنی که بگی مثلا خارج از ایران هستی (4209325) (alef-13)
 
Russian Federation
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۴:۳۴:۲۱
حامی طبقه متوسط؟!!!!والا ما که از طبقه متوسط جامعه بودیم در دوره احمدی نژاد وارد طبقه مستضعف شدیم. (4209336) (alef-13)
 
Russian Federation
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۴:۳۵:۴۱
در دوران احمدی نژاد طبقه متوسط فقیر شدند و طیقه فقیر فقیرتر. (4209339) (alef-13)
 
امین
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۴:۵۴:۰۲
بله بله دقیقااااااااااااااااا

مردم رو با گرانی و تورم فقیر کرد...بعد شروع کرده دادن یارنه تا نمیرن...راست میگید...عادت فقر درد بدی است (4209373) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۵:۱۹:۵۷
من از همون طبقه ای هستم که میگی و جز ضرر از دولت ایشون و تباه شدن بهترین سالهای عمر و جوونیم چیزی عایدم نشد. فقط خواص و اطرافیان و همفکرانشون بهره بردن و خیری به عامه مردم نرسوندن مگر اینکه بعدا زهرش رو چشوندن. (4209405) (alef-13)
 
مازندرانی
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۳:۱۱:۵۸
یکی میگه خزانه پر بود یکی میگه خالی بود.ما که نفهمیدیم .فعلا که خزانه ملت(جیب مردم ) خالیه . (4209199) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۳:۲۹:۰۴
خزانه پر بوده ولی مدیران نجومی بگیر خالیش کردند و دولت یازدهم هم روش نمیشه اعتراف کنه. والسلام (4209237) (alef-13)
 
مهندس جنت شهری
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۳:۱۳:۴۷
این مرد را همه میشناسند چه نیازی به جوابگویی هست... (4209206) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۳:۲۷:۴۵
بله همه میدانند او حامی اقشار متوسط و کم درآمد بود، برعکس اینها. درود بر احمدی (4209234) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۳:۳۴:۵۲
جواب دادن به حرف حق بیفایده است و مایه شرمندگی. (4209239) (alef-13)
 
امینی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۴:۵۴:۵۳
قشری که توسط خودش فقیر شدن به او ایمان دارند (4209374) (alef-13)
 
علی
Germany
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۲۱:۳۱:۳۹
آره، لابد همه اونها نمی فهمن، جنابعالی فقط می فهمی... (4209830) (alef-11)
 
علی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۳:۱۶:۲۷
دولت قبل به مدت 6 سال قیمت دلار رادر محدوده 1000تومان نگه داشت اما تحریم های حاصل از حوادث 88 باعث در هم ریختگی اقتصاد شد.شما به تاریخ دولت های بعد از انقلاب نگاه کنید کدام یک از آنها در طی 6 سال توانست قیمت ارز را مدیریت کند. (4209214) (alef-13)
 
محمد امین
Canada
۱۳۹۵-۱۲-۳۰ ۰۰:۴۴:۲۲
نرخ بازار معیاره برادر که اون روند صعودی دایم داشت و به معنای کاهش ارزش ریال بود و هست. اگر ارز مرجع رو دستوری ثابت نگهداریم (کاری که تا 91 شد) فقط خواص از ارز دولتی استفاده میکنن. متقاضی های ارز برا واردات کاسه بدست صف میکشن جلو بانک ها. میشه آمار بدهکاران ارزی اون دوران رو نگاه کنیم. کار اشتباه و غیر علمی رو هرکی انجام بده اشتباهه. واقعا درست گفته که کلید خطای مالی دولت قبل با تعطیلی برنامه و بودجه زده شد و بقولی بودجه دست مدیران سیاسی مثل کیسه های اشرفی قدیم در اختیار بخشها قرار میگرفت با حداقل بررسی مالی و کارشناسی. (4211108) (alef-11)
 
علی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۳:۱۹:۳۸
حرفهای احمدی نژاد نباید جدی گرفته شود! (4209224) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۳:۲۸:۰۳
و حرفهای روحانی را بیشتر نباید جدی گرفت !! (4209236) (alef-13)
 
محمد رضا
Russian Federation
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۵:۰۵:۲۹
حتما باید وعده های 100 روزه برای حل مشکلات جدی گرفته شود!!!! (4209390) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۲۲:۰۰:۵۷
همین حرف روحانی را هم درست نشنیدی و درست نفهمیدی و مطابق میل خودت تفسیر میکنی و رای صادر میکنی.
همینه که همیشه درجا میزنیم (4209861) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۳:۱۹:۵۹
دوستان
به وضع فعلی ونزوئلا نگاهی بیاندازید
حتما تحقیق کنید و ببیننید تورم ۷۰۰ درصدی در این کشور یعنی چه
... (4209225) (alef-11)
 
مجید
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۳:۲۰:۵۵
نامه های نیم صفحه ای کجا و جواب 10 صفحه ای . (4209226) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۳:۳۶:۰۷
وقتی طرف نمیتونه جواب بده، خیال میکنه باید ۱۰ صفحه جواب بدهد. (4209242) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۳:۴۰:۵۳
ده صفحه جواب داده قربون نیم صفحه (4209251) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۳:۵۳:۳۰
مو شكافانه صحبت شده و احمدي نژاد كلي گويى كرده
جديدا جواب نامه نيم صفحه اي خوب شده؟ (4209281) (alef-3)
 
Romania
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۴:۰۷:۰۴
پیچانده بزرگوار... می تونست در نیم صفحه شسته و رفته جواب بده... اینکه اینقدر اضافات بافته نشون ميده چیزی نوشته که فقط بگن چقدر زیاده و دقیق!!! همینها هم با همین آمار ها ادعای عبور از رکود کردن... بعدشم کماکان مسئله سرجاشه که اينهمه سیاهنمایی قبل مذاکرات برای چی بود.. همین آمار هم با ادعاهایی اولیه ی آقايون خیلی فاصله داره (4209295) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۴:۴۱:۲۴
اتفاقاً برعکس. نامه احمدی‌نژاد مختصر و مفید و دقیق بود، ولی این نامه پر است از کلی‌گوئی و ادعاهای بی‌ربط. (4209349) (alef-13)
 
Canada
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۹:۱۶:۴۰
ااااا! اين نامه كلي گويي كرده بعد اون وقت نامه احمدي مختصر مفيده؟! خوب حوصله نداري بخوني يه بحث ديگه ست به هموني كه تعصب داري برو راي بده ولي اين حرفا رو نزن. اين نامه مي گه اون چيزايي كه احمدي از خودش در نياورده ولي يه تيكه هايي رو نگفته تا حرف خودش رو به كرسي بنشونه، به اين مي گن مغلطه. حالا اينا براي اينكه موضوع رو باز كنن مجبور شدن تيكه هايي كه احمدي نگفته رو بگن و ١٠ صفحه بنويسن. ولي شما حوصله نداري كه آماري كه وزارت اقتصاد خود احمدي داده رو بخوني... (4209724) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۲۲:۰۱:۴۵
قول میدم این پاسخ را تا آخرش کامل نخوندی (4209865) (alef-11)
 
محبوب
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۳:۲۱:۴۰
با سلام برامدن احندی نزاد واقعا یک فاجعه بود که پس لرزه های ان سالها ادامه خواهد داشت و انهایی که در این کشور تا حدودی از اوضاع مطلع هستند به یقین می دانند که دولتهای نهم و دهم چه بلایی بر سر کشور اورده است افرادی که مدافع احمدی نزاد هستند یا منافعی برایشان دارد و یا اینکه از اوضاع کشور خبر ندارند و افراد دهن بین هستند بنده در تعجب هستم که چرا به این شخص اجازه فعلیت می دهند اگر در کشور دیگری این فرد اینهمه تخلفات را مرتکب شده بود باید محاکمه می شد و در قبال عملکردش پاسخگو بود ولی متاسفانه ایشان نه تنها محامه نشده بلکه در قدرت هست و طلبکار هم می باشد با عرض معذرت این عملکرد معیوب بودن دستگاههای مسول را می رساند از اقیام مسول تقاضا می شود بطور منصفانه در یک میز کرد بی طرف و مستقل اشتباهات احمدی نزاد و به قول کارگزاران نظام خیانتهای فتنه گران را بررسی کنند و مسولان پاسخگو باشند (4209227) (alef-13)
 
محمد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۳:۲۱:۵۵
آقاي احمدي نژاد به خودش زحمت نميده حتي اين جواب نامه رو بخونه !!!!
چون خودش ميدونه چيكار كرده و چه بلايي سر مملكت اورده و درضمن آقاي احمدي نژاد به فكر دليل و مدرك واقعي جهت اثبات عملكرد خودش يا انتقاد از دولت روحاني نيست بلكه تمام هدفش اينه كه مثل سال 84 با چند شعار پوپوليستي و عوامفريبانه مثل پرداخت يارانه و .....راي مردم و قشر فرودست جامعه رو بدست بياره . (4209228) (alef-13)
 
Canada
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۳:۳۳:۳۷
بجای اینهمه صغری، کبری چیدن، شما هم میتونستی با چند جمله کوتاه بگی این آمار شما غلط هست، این آمار درست هست. به جز کلی گویی و آسمون ریسمون بافتن و گیج کردن مخاطب، چی از توی این نامه پاسخ وزارت اقتصاد میشه پیدا کرد؟ همه چیز رو مبهم مینویسید که مردم گیج و سرخورده بشن و ازتون سؤال نکنن. برای همین هم مردم همیشه ازتون سرخورده و ناامید هستند. اون آقا یه بیانیه کوتاه نوشته پر از اطلاعات. شما یک بیانیه بلند بالا نوشتی، پر از شعار، سفسطه، حرفها و عذرهای تکراری، خسته کننده و ملال آور. مشخص هست که اینجا دولت و افراد خاطی چه کسانی هستند! (4209238) (alef-13)
 
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۳:۳۷:۱۳
شگرد دولت این است که درآمد ها را با دلار مقایسه می کند و هزینه ها را با تومان
اگر راست می گویید درآمدهای تومانی این دولت را مقایسه کنید(چون نود درصد هزینه دولت تومانی است) (4209244) (alef-13)
 
mm
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۳:۳۹:۰۴
احمدی نژاد برای مطرح ماندن هر مطلبی مینویسد جوابش را ندهید (4209246) (alef-3)
 
Romania
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۵:۰۷:۰۷
وقتي به حرفاشون گوش نكرديد چرا نفي مي كنيد. ماري به خودش نداشته باشيد حرفاشو با واقعيت تطبيق بديد. موفق باشيد (4209393) (alef-13)
 
حسن
Romania
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۳:۴۳:۲۵
اون چیزی که مردم با گوشت و پوست و استخوان لمس می کنند با آمار و ارقام ادعایی مسئولین زمین تا آسمان فرق می کند.واقعیتها چیز دیگری است. ضمنا اثبات ادعا با مدعی است. پیشنهاد می شود اعضای اقتصادی دولت های نهم و دهم با اعضای اقتصادی دولت فعلی در یک مناظره تلویزیونی رو در رو با دعوت از چند اقتصاد دان بی طرف شرکت نمایند و ادعاهای خود را به طور مستند ارائه نمایند. (4209254) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۳:۴۴:۲۴
خدا فقط به این ملت رحم کنه... (4209258) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۵:۳۳:۵۵
خدا رحم کرد که احمدی نژاد جزء کاندیداها نیست. اما احمدی نژادکها هستند. خودمان باید به خودمان رحم کنیم. (4209424) (alef-13)
 
امید
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۳:۴۸:۰۶
واقعا مردم یادشون نمیاد در دولت گذشته چه بلایی سرشون اومد بابا قیمت اجناس سال ۸۴ چند بود ۹۲ چند،مسکن همینطور،خودرو چی؟یارانه ها هدفمند شد قیمت گاز برق اب چند برابر شد انصافا الانم گرونی هست ولی با قبل مقایسه کنین (4209266) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۳:۵۹:۵۱
کاملا معلوم هست که پیچونده اگه کسی فهمید چی گفته به ما هم بگه (4209287) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۲۲:۰۳:۱۸
سوادت را بالا ببر کتاب بخوان عدم درک تو ملاک نیست (4209868) (alef-11)
 
Romania
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۴:۰۰:۱۷
اونقدر طولانی نوشته که کسی نتونه‌بخونه (4209289) (alef-13)
 
Romania
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۴:۰۲:۲۲
الان میان 117 روز ذخیره گندم داشتیم... مشکل اینجاست که شما چرا قبل مذاکرات هسته ای اونقدر سیاه نمایی کردید... چرا اينهمه ضعف نشون دادید... معلومم نیست این آمار و ارقام هم عین تورم صفر و ... نباشه... (4209293) (alef-13)
 
سهند
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۴:۱۰:۲۶
جواب منطقي و مستدل بود شما پوپوليست ها كه هيچ وقت با منطق قانع نميشويد در دوره او كشور وضع وحشتناكي داشت ديگر احتياج به كفتن ندارد عوامگراها كه در طول تاريخ طرفدار داشتند و اما نبايد نبايد جواب ميداديد . (4209298) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۴:۱۸:۵۷
جناب وزیر محترم اقتصاد ؛ احمدی نژاد سعی در مطرح کردن خودش دارد ، لطفا وقت خود را تلف نکنید ، بابت این وقت شما از بیت المال حقوق می گیرید ، عصر بگم بگم این حزب "درخت-دبه-بیل" تمام شده . (4209311) (alef-13)
 
الف ر
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۴:۵۳:۰۰
اقاي ااحمدي نژاد اگر تكبر نداري با من همون مردم كوچه بازاري كه ادعاي طرفداري شان راداري بيا مناظره كن قابل ذكر است 30سال كارمند ي و فارغ اتحصيل از دانشگاه دولتي (بدون رانت) هستم از مسكن باصطلاح مهرت وواگذاري شركتهاي دولتي و ار انتصابات فاميلي و رفيقانه از لايحه قانون خدمات كشوري و از سياستهاي خارجي هرچي را شما فرموديد من حاضرم (4209369) (alef-13)
 
Romania
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۵:۰۶:۱۶
آقايون محتر م وزارت اقتصاد
ارجاع صحبتهاي دكتر به آمارهاي اعلامي وزارت خانه متبوع شما و صحبتهاي رياست محترم جمهور و دولت مردان كنوني است. پس اتهام ايشان به آمارهاي غيرواقعي صحيح نيست. (4209392) (alef-13)
 
از سار کاشان
Romania
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۵:۱۰:۲۵
احمدی نژاد اتفاقا قشر مستضعف را به ته چاه فقر انداخت و رفت
نه تنها نفت سر سفره نیاورد بلکه بساط سفره بی دغدغه را هم جمع کرد. (4209395) (alef-13)
 
نان و نمک
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۲۰:۱۰:۵۷
احسنت . همینطوره (4209771) (alef-11)
 
محمد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۹:۱۸:۴۹
اقای روحانی فرمودند گندم موجود در سیلوهاو انبارها برای سه روز بیشتر نبود حالا وزیر اقتصاد اقای روحانی می فرمایند ۱۱۷ روز تازه این مقدارتقریبا اوایل برداشت گندم و تحویل به سیلوها بوده تو خود حدیث مفصل بخوان از این مجمل (4209727) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۱۹:۵۰:۳۶
همیشه همین طور بوده دولتهای که سر کار میآیند مشکل تهی بودن خزانه دارند. (4209752) (alef-11)
 
Romania
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۲۰:۱۶:۳۳
فقط چیزی که ملموس است این است که در هر دو دولت افرادی کمی سر سفره انقلاب نشستند و غذای کل ملت را بلعیدند (4209776) (alef-11)
 
Germany
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۲۱:۱۵:۱۳
دارم مابقی مطالب را به دقت دوباره می خوانم . همینجا یک ترمزی باید اینها بزنند وقتی که می رسند به عبارت زیر که خود نوشته اند :
بدیهی است اتخاذ رویکرد مبتنی بر داده‌های گلچین شده و روایت قلب شده از "واقعیت جهت القای شرایط مطلوب اقتصادی به عامه، فاقد وجاهت منطقی بوده و امری است که متأسفانه به کرّات و بویژه در مقاطع انتخاباتی از سوی برخی از سیاسیون به بوته نقد گذاشته می‌شود. "
ایرادی که اینها به بیانیه های احمدینژاد می گیرند همان چیزی است که خود در باره تفسیر رشد ناخالص و بحث های فروش نفتی به ان دچارند . اقتصاد را کاملا نفتی کرده اند و بدون آن رشد تولید بسیارنا چیز است . درمورد دریافت پول نفت نیز شبهات بسیار زیادی وجود دارد که افراد مطلع مختلفی در سطح کشور دارند به درستی ان اشکال وارد می کنند . حال هی صحبت از متغیرهای دینامیکی ، ببخشید داینامیکال !! بکنند . (4209818) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۸ ۲۲:۵۲:۴۷
احمدی نژاد محبوب قلبهای مردم ستمدیده از نجومی بگیران (4209902) (alef-11)
 
omid
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۹ ۰۰:۰۳:۴۰
اقایون وقتی سال 88 میریختن تو خیابون سطل ااتیش میزدن حواسشون نبود ک یه روزی بخاطر همین مسئله تحریم میشن ؟
دوستانی ک میگن احمدی نزاد بدبختمون کرد سال 88 کجای مجلس نشسته بودن ؟ اقایون اصلاح طلبی ک پشت فتنه دراومدن و همیشه طلبکارن کشورن زمانی ک اقای م ه زنگ میزد امریکا برای تحریم بیشتر کجای مجلس بودن دقیقا ؟....می ارزه به کل دولت امریکا پرستان
مردم تهران حقشونه ک امثال ....و ...ولی نعمتشون باشن (4209951) (alef-11)
 
مهرداد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۹ ۰۷:۴۲:۰۵
مسئله اصلی اینه که چرا خالی بدن خزانه در آستانه مذاکرات هسته ای بیان شده است.!!!!!!!!!!! (4210067) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۹ ۰۷:۵۷:۳۴
بعد از گذشت بیش از 8+3.5 سال مردم فهمیدند که اعداد و ارقام و آمار یعنی دروغ (4210069) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۹ ۱۱:۳۰:۲۳
کاری به رفتار احمدی نژاد ندارم .پاسخ ساده و صریح ایشان به ادعای خالی بودن خزانه قابل پذیرش بود اما جوابیه وزارت اقتصاد با پیچاندن مطالب نتوانست جواب مناسبی باشد.گذشته از نامه رییس جمهور قبلی و جوابیه فعلی، اعلام خالی بودن خزانه در آستانه مذاکرات مهم با کشورهایی مانند امریکا نکته ای است که نباید به سادگی از کنار آن گذشت.لزوم توجه ویژه به این نکته زمانی اهمیت دوچندان پیدا می کند که به محض رسیدن برجام اهدایی امریکا به ایران با سرعت فوق العاده صنعت هسته ای را در هم کوبیدیم ولی امریکا با تحریم های جدید پاسخمان را داد و... رفتار و عملکرد برجام آوران کداباور عادی نیست (4210267) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۹ ۱۵:۵۷:۴۷
دولت اشرافی روحانی و بعضی از وزرای قلدرش بورس و اقتصاد را زمین گیر کرده اند (4210530) (alef-13)
 
هادی آگاهی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۹ ۱۸:۳۴:۱۴
لینک جوابیه وزارت اقتصاد رو بگذارید بی زحمت
من کمی جستجو کردم، متن پاسخ رو پیدا نکردم (4210701) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.