حمله تروریستی اخیر در پاریس و زمان آن یعنی در آستانه انتخابات ریاست جمهوری این کشور سوالهای متعددی مطرح میکند از جمله اینکه چرا داعش حملات خود را بر فرانسه متمرکز کرده است؟
به گزارش تسنیم به نقل از روزنامه رای الیوم، حمله تروریستی اخیر در پاریس و زمان آن یعنی در آستانه انتخابات ریاست جمهوری این کشور سوال های متعددی مطرح می کند از جمله اینکه چرا داعش حملات خود را بر فرانسه متمرکز کرده است؟ آیا حمله اخیر شانس پیروزی نامزد راستگرای افراطی را افزایش می دهد یا نامزد میانه رو؟
فرانسه در فهرست عملیات تروریستی داعش
به نظر می رسد داعش که مسئولیت عملیات تروریستی شانزلیزه در قلب پاریس را بر عهده گرفت، فرانسه را در صدر فهرست عملیات تروریستی خود قرار داده است زیرا از زمان ظهور این گروه تروریستی و اعلام خلافت خود خوانده در موصل به دست ابوبکر البغدادی سرکرده این گروه در تابستان 2013، هیچ سالی نمی گذرد مگر اینکه نقاط مختلف فرانسه صحنه جنایت های این گروه است.
این حمله که توسط شخصی به نام کریم شرفی 39 ساله صورت گرفت و موجب هلاکت او و نیز کشته شدن یک نیروی پلیس و مجروح شدن دو نیروی امنیتی شد، شبیه عملیات 2015 است که در جریان آن مراکز تفریحی با استفاده از سلاح گرم هدف قرار گرفت و کشته شدن 130 شخص و مجروح شدن 368 نفر را به دنبال داشت.
وجه تشابه این حملات این است که در آن از سلاح گرم استفاده شد با یک تفاوت اصلی و آن اینکه در حمله اول مانند حملات قبلی غیرنظامیان هدف قرار گرفتند اما در حمله دوم نیروهای پلیس قربانی شدند.
وجه تشابه عوامل عملیات تروریستی فرنسه چیست؟
عوامل بیشتر این حملات افرادی با سابقه جنایی و تحت تعقیب هستند که احکام زندان آنان صادر شده است، بنابراین باید پرسید چرا اقدامات احتیاطی لازم برای جلوگیری از چنین حملاتی از سوی این افراد صورت نمی گیرد؟
زمان این حمله برای فرانسه و رخدادهای داخلی آن مهم است همانطور که برای داعش که در کمتر از یک ساعت در یک رکورد زمانی مسئولیت آن را برعهده گرفت، حائز اهمیت است.
در مورد فرانسه باید گفت، حمله خیابان شانزلیزه دو روز پیش از دور نخست انتخابات ریاست جمهوری فرانسه رخ داد به این معنی که امنیت و مبارزه با تروریسم در صدر موارد مورد توجه و مهم نامزدها و رای دهندگان فرانسوی قرار دارد.
همچنین تحلیل های مربوط به این حملات تقریبا به هم نزدیک است از جمله اینکه این حملات به نفع مارین لوپن رهبر جبهه ملی افراطی و رقیب او ایمانوئل ماکرون است.
انتقال داعش به عملیات تروریستی در اروپا
در مورد داعش نیز باید گفت که این حمله از نظر زمانی مانند حملات مشابه در برلین ولندن و نیس در جنوب فرانسه و بروکسل نشان می دهد داعش که از نظر جغرافیایی در سوریه و عراق در حال محدود شدن است در حال انتقال به عملیات پنهانی و حملات تروریستی به عنوان سرفصل مرحله آینده است و پیش بینی کرده است سلطه آن بر موصل در عراق و رقه در سوریه در حال سقوط است.
افزایش روند قاچاق سلاح به اروپا
در خصوص استفاده از سلاح ها در این عملیات نیز باید توجه داشت که روند قاچاق سلاح و مواد منفجره به اروپا در حال افزایش است زیرا مرزهای این کشورها باز بوده و کنترل آن دشوار است.
حمله به خیابان شانزلیزه به عنوان یکی ازمعروف ترین خیابان های پاریس و قبله جهانگرادن خارجی قابل توجه است، به اضافه اینکه خودداری از تیراندازی به سمت عابران و جهانگردان نیز قابل توجه است زیرا در غیر این صورت بی شک تعداد تلفات بسیار بالاتر بود و این موضوعی است که باید در مورد آن تأمل کرد.
باید در نظر داشت که هدف اصلی تروریسم ایجاد ترس و وحشت و سپس سر و صدای رسانه ای است و این چیزی است که عملا تحقق یافته است زیرا این حمله در صدر عناوین بیشتر روزنامه ها و شبکه های تلویزیونی قرار گرفته است.
داعش خطرناک تر می شود
داعش که اکنون ائتلاف بیش از 70 کشور به رهبری دو ابرقدرت یعنی روسیه و آمریکا با آن مبارزه می کنند، به سادگی از صحنه تروریسم کنار نمی رود حتی اگر در عراق و سوریه ریشه کن شود و چه بسا در مرحله آینده خطرناک تر شود زیرا از مرحله مشکلات مالی و امنیتی و امور اداری و تامین نیاز مردم مناطق تحت اشغال خود گذشته است و اکنون کاملا برای انتقام از دشمنان از طریق عملیات تروریستی فراغت پیدا کرده است و همزمان با آن به دنبال کشورهای شکست خورده است که آن را به پایگاه استقرار نظامیان خود تبدیل کند.
به طور خلاصه می توان گفت هر چند مهار داعش و کاهش خطرهای ناشی از آن امکان پذیر است اما چه بسا ریشه کن کردن کامل آن دشوار باشد.