نظر منتشر شده
۵۸
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 453341
متولدین دهه ی شصت؛ نسلی که میتوانست فرزندان ققنوس باشند
علی نبوی، 22 اسفند 95
تاریخ انتشار : يکشنبه ۲۲ اسفند ۱۳۹۵ ساعت ۰۹:۰۸
همیشه هر نسل و متولدین هر دهه‌ای خود را خاص قلمداد می‌کنند و این هم مرسوم است که خود را در قامت یک آسیب‌دیده  بینند و اصطلاح نسل سوخته را متعلق به خود می‌دانند.
 
نسل سوخته واژه‌ای است که بار و حسی شاعرانه، مظلومانه و ترحم‌انگیز دارد و شاید به یکی از همین دلایل است که طرفداران زیادی دارد.  هر نسلی با در نظر داشتن مؤلفه‌ها و بر پایه‌ی معیارهایی، شرایط و حال و هوای ایام ،زندگی خود را مساوی با سوختنِ فرصت‌ها تعبیر می‌کند.  این معیارهای متفاوت می‌تواند شرایط بد اجتماعی و بی‌عدالتی در جامعه ، نبود و یا کمبود فرصت‌های شغلی، مختل بودن آرامش روانی جامعه و مسائلِ دیگری باشند که فرد در دوران خود با آن‌ها دست‌وپنجه نرم کرده است.  

در سوخته پنداشتن نسل‌ها موضوعات متفاوت دیگری هم می‌توانند در نظر گرفته شوند که برای انتخاب دهه‌ی مورد نظر، آن‌ها را به اختصار در مورد دهه‌های قرن حاضر ذکر خواهم کرد.

حافظه‌ی تاریخی و قرابت نسبی با فضای حال حاضر اجتماع علت انتخاب نمودن این بازه‌ی زمانی است.

دهه‌ی های اول، دوم، سوم، چهارم و پنجم سده ی 1300 درگیر مسائل متعددی بودند که عمده‌ی آن‌ها متأثر از نظام حاکم بر جامعه بوده و ارتباط معضلات آن ایام با نحوه‌ی اداره‌ی جامعه موضوعی بدیهی است. وقتی هدایت امور جامعه‌ی سنتی و مذهبی کشوری چون ایران در دست افرادی باشد که الگویشان برای اداره‌ی جامعه، جهان غرب و جامعه‌ی مسیحی و سکولار باشد، بروز یکسری مشکلات اتفاق عجیبی نخواهد بود.

نسل‌های متعلق به آن سال‌ها مشکلاتی چون قحطی، سرخوردگی اجتماعی به‌واسطه‌ی دخالت مستقیم قدرت‌های خارجی، ناکارآمدی نظام بهداشت و آموزش، فضای بسته‌ی سیاسی، فاصله‌ی زیاد میان سبک و سطح زندگی روستانشینان و شهرنشینان و موارد متعدد ازاین‌دست را پشت سر گذاشتند و اینها باعث شدند تا جوانان متعلق به آن سال‌ها، خود را نسلی سوخته در تنورِ استبداد و بی‌عدالتی‌های اجتماعی بدانند.

البته این افراد خاطرات خوشی هم دارند و هیچ دوره‌ی تاریخی را نمی‌شود کاملاً سیاه یا سفید دانست. متولدین آن سال‌ها در کنار یادآوری نابسامانی‌ها از موضوعات مثبت متعددی مانند : بااهمیت بودن حفظ حرمت افراد به‌ویژه بزرگ‌سالان، اخلاق مدارتر بودن افراد خانواده و اجتماع بدون آنکه آموزش و یا قوه‌ی قهریه‌ای وجود داشته باشد و در کل بیشتر دیده شدن صفات انسانی و اخلاقی مانند صداقت، غیرتمندی و ...در اجتماع آن ایام؛ ازجمله مواردی هستند که در خاطره‌ی این افراد وجود دارند.

اتفاق مهم دیگری که عمده‌ی متولدین دهه‌ی دوم تا چهارم یعنی 1320 تا 1340 را با خود درگیر ساخت، وقوع جنگ در سال منتهی به دهه‌ی شصت است. این جنگ بر جان و روح و روان نسل‌های مذکور تأثیر گذاشت. ازشکل گیری روحیه شهادت و ایثارگری تا بروز ناملایمات روحی روانی و اقتصادی در جامعه، موضوعاتی هستند که در این مقطع قابل مطالعه است. 

در سال‌های وقوع جنگ تحمیلی نسلی متولد شد و رشد و نمو یافت که غریبی خاصی دارد و گزینه‌ی مورد انتخاب من برای عنوان نسل سوخته است. علت این انتخاب تعلق خود من به این دهه نیست، بلکه مواردی است که من و ما نه در میانه‌ی نوجوانی و جوانی؛ بلکه از همان بدو تولد تجربه کردیم و حتی فلسفه‌ی تولد بسیاری از متولدین دهه‌ی ما متأثر از یک ایدئولوژی و استراتژی مورد نظر از سوی نظام بوده است.

تشویق دولت‌های وقت برای فرزند آوری  و نامعلوم بودن زمان پایان یافتن دفاع مقدس هشت‌ساله توجیهاتی هستند که باعث شدند تا تعداد متولدین دهه‌ی شصت بیش از میزان استاندارد باشند. نکته‌ی جالبی که وجود دارد این است، که شرایط نابسامان اقتصادی و روانی حاکم بر جامعه و ناامنی متأثر از جنگ، قاعدتاً می‌بایست باعث کاهش موالید در آن‌ها سال‌ها شود اما نتیجه‌ی معکوس رخ داد و آمار جمعیتمان بالا رفت.
نسل ما یک نسل میانی است. نسل ما پلی میان ایران سنتی و جامعه‌ی غرق‌شده در فنّاوری حال حاضر است.

 در دوران رشد و نمو ما از سیستم و کتب آموزشی گرفته تا آداب‌ورسوم جاری بین افراد، نسل ما بسیار به دهه‌های پیشین خود نزدیک بود و محیط خانواده‌ها فرزندانی را تحویل جامعه دادند که مفاهیم و ارزش‌های نسل‌های پیشین در آن حکم‌فرما بوده است.
متولدین دهه‌ی شصت اگر حتی فرزند شهید،جانباز و یا آزاده نبودند، اما باحال و هوای جنگ عجین شدند. آثارِ سختی‌های ناشی از فشار جنگ بر اقتصاد کشور را کمتر متولد دهه‌ی شصتی است که در زندگی خانواده‌اش احساس نکرده باشد. 

همه‌ی آنچه گفته شد به این دلیل بود تا به یادآوریم و بدانیم که نسل ما تجربه  و پتانسیل بالقوه‌ای برای حضور در مقام تصمیم سازی برای کشور داشته و دارد؛ اما آنچه این نسل به خود می‌بیند چیست؟
 
اگر یک متولد سال 60 تا 69 را در نظر بگیریم، انواع و اقسام مشکلات و معضلات را در دوران زندگی او مشاهده خواهیم کرد. متولدین این سال‌ها به‌سختی وارد دانشگاه شدند و پس از اتمام تحصیل هم با معضل بیکاری روبرو بوده و هستند. چند روز پیش درجایی خواندم که معضل بیکاری از سال 83 سیر صعودی پیدا کرد.

سال 83 از حیث زمان مبین موضوع جالبی است. سال 83 سال ورود به بازار کار متولد سال شصتی است که فارغ‌التحصیل شده و خدمت خود را به پایان رسانده است. سلسله‌ی این مشکلات از 83 تا 95 ادامه دارد و حتی امروز گریبان گیر متولدین سال‌های ابتدایی دهه‌ی 70 هم شده است.

معضل بعدی که ذهن و دل دهه‌ی شصتی‌ها را با خود درگیر کرده و می‌کند موضوع ازدواج آنان است. سخت شدن ازدواج به‌واسطه‌ی بالا رفتن توقعات اقتصادی خانواده‌ها، بی‌اعتمادی و بدگمانیِ رو به گسترش در جامعه،  پیچیده شدن شخصیت افراد اعم از زن و مرد و ... موجب شد تا بسیاری توانایی ازدواج نداشته باشند و یا اصلاً افکار و اهدافشان چنان دستخوش تغییر شود که زندگی مجردی و یا باری به هر جهت را به مزدوج شدن ترجیح دهند. علت پرداختن به کاهش آمار ازدواج در این یادداشت از این حیث است؛ که مختل شدن و یا منتفی شدن تمایل به ازدواج و یا بالا رفتن آمار ازدواج ناموفق در میان متولدین این دهه سبب شده تا ناراحتی‌ها و معضلات روحی و روانی این افراد بیشتر شود. این مشکلات در نمود منفی منجر به بروز رفتارهای آسیب‌زننده و یا حتی بزهکاری شده‌اند.
حال بیایید مدینه‌ی فاضله‌ای را در ذهن خود ترسیم کنیم که در آن برای این نسل برنامه و تمهیدی در نظر گرفته می‌شد تا با پرورش درست و مهیا ساختن بازار کار و سهل شدن تأمین نیازهای عاطفی و اجتماعی نظیر ازدواج و در نتیجه به‌دست آمدن شرایط نسبتاً مطلوب از منظر روانی، اقتصادی و اجتماعی برای آنان؛ و این نیروی بالقوه به نیرویی بالفعل تبدیل می‌شد. نیروی بالفعلی که ویژگی‌های خاصی دارد.

ویژگی‌های خاص این نسل برآمده از همان عواملی است که در طول زندگی این افراد وجود داشته و بر آنان تأثیر گذاشته است. زندگی در شرایط سخت سال‌های جنگ، وجود تعلقات اخلاقی و قلبی به مبانی تبیین یافته در نسل‌های پیشین به دلیل قرابت با آنان، آشنا بودن با تغییرات و نیازهای روز جامعه‌ی فنّاوری محور دو دهه‌ی اخیر و مسائلی ازاین‌دست موجب پدید آمدن نسلی شده است که یک دوره‌ی میانی بین ایران سنتی با ویژگی‌های خاص خود و نسل جدیدِ تشنه به فنّاوری و جامعه‌ی مدرن است.

ظرفیت‌های یادشده برای متولدین دهه‌ی شصت به همان میزانی که می‌توانست و می‌تواند سازنده باشد، به دلیل سرخوردگی و  مسکوت ماندنش در سال‌های آتی موجب بروز معضلات بدتری هم خواهد بود. متولدین این دهه به‌واسطه‌ی سن خود در 20 سال آینده باید پدربزرگ و مادربزرگانِ در شرف بازنشستگی باشند که خود تأثیرگذار بر دو نسل هستند. اما با توجه به شرایط موجود شاهد اتفاق خوبی نخواهیم بود و وجود شکاف نسلی عظیم و وجود بازنشستگان افسرده حال شاید یکی از کمترین مخاطرات پیش رو در آن ایام باشد. 

ای کاش نسل‌ها نسوزند یا اگر هم می‌سوزند شرایطی مهیا می‌شد تا سوختنشان منتج به ساختنشان می‌شد و از دل خاکسترشان چون ققنوس، ققنوس‌های دیگری به یادگار می‌ماندند؛ همان طور که مدافعان پشت خاک‌ریز و یا مردم پشت خطوط جبهه‌ها نسلی را پرورش دادند که هم گذشتگان را می‌فهمد و محترم می‌شمارد و هم به‌واسطه‌ی  رشد کردن در سال‌های آغازین عصر ارتباطات و اطلاعات، شرایط و نیازهای روز را هم خوب می‌فهمد و می‌تواند با بکار بستن تجربیات پیشینیان از آن بهره جوید.
 
کلمات کلیدی : نسل سوحته + دهه شصتی ها + متولدین دهه‌ی شصت+علی نبوی
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۲ ۰۹:۱۵:۵۹
متاسفانه زمان قابل بازگشت نیست و ما جوانیمان را از دست داده ایم و دیگر تکرار نمی شود. (4198770) (alef-6)
 
مقداد
Germany
۱۳۹۵-۱۲-۲۲ ۱۵:۳۸:۴۲
ما حقیقتا نسل سوخته بودیم. بهترین سال های زندگیمون رو در دوره احمدی نژاد سپری کردیم. دقیقا وقتی فارق التحصیل شدیمو سربازیمونو رفتیم، احمدی نژاد 8 سال بود که فرصت داشت با 800 میلیارد دلار زمینه بهترین موقعیت های اشتغال رو برای من و امسال من فراهم کنه. اما .... . ما نسل سوخته بودیم (4199591) (alef-3)
 
اهوازی
Romania
۱۳۹۵-۱۲-۲۲ ۰۹:۳۳:۱۷
نسلی که میتوانست فرزندان ققنوس باشند، اما خود سوختند! (4198805) (alef-6)
 
مهدی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۲ ۱۵:۴۶:۲۲
ان شاءالله اون دنیا نسل سوخته نباشی (4199617) (alef-3)
 
مرضیه
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۲ ۰۹:۳۴:۳۵
مشکل دهه شصت و امثالهم و کلا مشکل ما ایرانیها در سالهای پس از انقلاب این است که فکر میکنیم انقلاب کرده ایم که بعدش به استراحت بپردازیم و مسئولیت همه چیز را به گردن حکومت بگذاریم. بیکاری، تجمل گرایی، بد اخلاقی، اگر هر کدام از متولدین دهه شصت خود را نه بیشتر از دولت که به اندازه دولت و حکومت در قبال خود مسئول بدانند و دست از این فرافکنی ها بردارند انها هم مثل باقی نسل ها به وضعیت نرمال می رسند. این دست مطالب بیشتر از آنکه راهگشا باشد به افکار فرا فکنانه رسمیت و اعتبار می دهد که در حل مشکلات تاثیری نخواهد داشت. (4198806) (alef-6)
 
محمد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۲ ۱۰:۱۰:۱۶
توهم توطئه داری (4198862) (alef-6)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۲ ۱۰:۵۳:۱۶
خانم محترم
طرف تازه از دانشگاه مدرک گرفته پول نداره جایی هم کار نیست چیکار کنه؟ چرا کلی گویی می کنید و شعار میدهید؟ جوانان چیکار کنن؟ چرا همه شما ظلبکار این نسل هستید؟ طرف کار میخاد کار نداره این توقع زیادی است؟ (4198941) (alef-6)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۲ ۱۰:۵۸:۵۶
جدي؟ نه خير انقلاب شد آزادي سياسي بياد ، فقط! كه البته موارد خودشو داره (4198954) (alef-3)
 
Romania
۱۳۹۵-۱۲-۲۲ ۱۲:۰۴:۲۷
این اباطیل چیه میگی کل سیستم اقتصادی و اداری دولتی و خصوصی را دولت طراحی میکنه

شما الان برو یک مغازه بزن فروشگاههای زنجیره ای که مثل هیولا میبلعنت مالیات و ... هم به کنار
اب نیست

شما اصلا به علم اقنصاد اعتقاد داری وقتی رکود هست و بیکاری قطعا باید سی چهل درصد بیکار باشن مثل دو دو تا چهارتاست ربطی به جوون نداره
حتی کارگرها هم بیکارن (4199075) (alef-6)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۲ ۱۲:۱۲:۰۴
اهداف انقلاب از اول معلوم بود . یکی از ان ها عملی نشد. مردم مسئولتد؟ (4199092) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۲ ۱۳:۰۵:۴۶
من نمیدونم دیگه بچه های دهه 50 و 60 چی دارن که شما این همه ازشون هم طلبکار هستید؟ دیگه چیکار باید بکنن؟ سخت ترین کنکورها رو دادن همه هم علامه شدن الان که کار نیست باز بهشون حمله می کنید؟ چیکار کنن؟ باند مافیایی تشکیل بدهند بروند دزدی یا قاچاق ؟ واقعا ادم متحیر میشه از طلبکاری دوستان متولد دهه 20 و 30
دولت باید فضایی ایجاد میکرد که اشتغال ایجاد بشه به اطلاع شما خانم محترم میرسونم ما در حال حاضر گرفتار تحریم و مشکلات اولیه اقتصادی هستیم همین اینترنت رو هم من با هزار گرفتاری تمدید می کنم خواهشا بیایید دلیل طلبکاری خودتون رو از ما بیان کنید شاید مشکل از ما است. دوست خود بنده دکترا داره بیکاره به نظرت چیکار کنه؟ جامعه ما چند تا کارگر نیاز داره فرض کن همه این نسل هم اومدن سر میدون صبح ها ایسنادن برا کارگری به چند نفرشون کار میرسه؟ فرض کن کار هم بهشون رسید با 800 هزار تومن در ماه چیکار کنه؟
بعد میفرمایید کسب و کار راه بندازه اولا با کدوم پول؟ خانواده طرف 6 تا 8 نفر جمعیت داره پدره اون 10 میلیون پس انداز رو به کدومیکی از اینها بدهد؟ فرض کن کسب و کار هم راه انداخت ایا سودی داره در این رکود؟ بعد چه کسب و کاری راه بندازه؟
واقعا خواهشا برگرد و به ما توضیح بده که این نسل چه فرافکنی کرده؟ میفرمایید این نسل هم مثل سایر نسلها به وضعیت نرمال میرسد در چه سنی به وضعیت نرمال میرسد؟ زرف نزدیک 40 سالش شده گرفتاره
خواهشا واقعیات را ببینید و اگر باکس نظر دهی خالیه اجباری به نظر دادن نیست
حتما که ادم نباید نظر بدهد (4199181) (alef-6)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۲ ۱۳:۱۲:۱۱
چي ميگي بابا .... (4199210) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۲ ۱۴:۲۴:۴۹
چه کاری باید میکردیم که نکردیم .... درس خوندیم نشد ...خدمت رفتیم نشد. ..رفتیم کارگری رکود اومد بازم نشد ...دیگر باید چه کنیم (4199388) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۲ ۱۵:۳۳:۳۱
جوونی که نمیتونه وعده غذایی خودش رو تأمین کنه، بیاد خودش رو وقف دولت و کشور کنه ؟؟!

من به شخصه آرمانم از بچگی همین بود که خودم رو وقف کشورم کنم، اما هنوز تو سن 30 سالگی نتونستم از جام بلند بشم چه برسه بتونم خودم رو وقف کنم.

علاوه بر این، کیه که ما رو آدم حساب کنه؟! اگه آقازاده نباشی اصلا محلت نمیذارند.

شما نفست از جای گرمی بلند میشه. (4199575) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۲ ۱۶:۵۱:۱۹
اولین گام در راه رفغ مشکل شناخت اونه. این‌جور مظالب به زعم شما رسمیت بخش به افکار فرافکنانه می‌تواند بخشی از مساله را که به نظر من عامدانه نادیده گرفته می‌شود، تبیین کند. (4199824) (alef-3)
 
م
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۳ ۰۸:۲۶:۴۹
شما
راهکار هم بده
دانشگاه که به زور رفتیم( با درصدهای من سال قبلش امیرکبیر روزانه من پیام نور یالغوز آباد

بریم مغازه بزنیم که دیگه خیلیییی دست رو دست شده

بریم اختراع کنیم که خونمون زیرزمین نداره اونجا تکمیلش کنیم

بریم کار دولتی که نیستتتتت

شوهرو زن هم که لاموجود

مردن هم که خرج داره (4200955) (alef-6)
 
عطا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۲ ۰۹:۴۸:۰۲
دهه 60 نسلی فوق تحصیل کرده و تلاش گر بود که میتونست ایران رو تبدیل به ژاپن بکنه ولی به سادگی چنین پتانسیلی سوخت. دیگه ایران چنین پتانسیلی رو نخواهد دید (4198821) (alef-6)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۲ ۱۰:۲۴:۲۵
بیشترین سود رو متولدین قبل از 1340 کردن همه هم با دیپلم و سیکل و ششم ابتدایی کار پیدا کردن خونه دار شدن الان هم دائما به نسل جدید انتقاد می کنند که چرا بیکار هستید در حالی که خودشون بازنشسته هم که شدن دست برنمیدارن و مشاغل را گرفته و رها نمیکنند. به نظر من مشکلات این نسل رو متولدین قبل 1340 بوجود اوردن که بدون برنامه افزایش جمعیت دادن الان بچه های این نسل همه فوق و دکترا دارن و بیکارن و دوستان هم با مدرک سیکل مشغول ایراد گیری از نسلی هستند که خود بوجود اوردند و بی برنامه رها کردند. (4198889) (alef-6)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۲ ۱۲:۳۱:۰۰
بعدشم گفتن بریم انقلاب کنیم بساط دزدی ها و اشرافی گری ها و سرکوب ها جمع شه و در سایه عدالت خوشبخت تر شیم و ایران بشه اروپا! (4199128) (alef-3)
 
Netherlands
۱۳۹۵-۱۲-۲۳ ۰۰:۵۷:۰۲
شما از مشکلات قدیمی ها چیزی نمی دونی. (4200718) (alef-3)
 
Germany
۱۳۹۵-۱۲-۲۲ ۱۰:۲۷:۳۰
وقعا از متولدین سال 59 تا 67 همه نسل سوخته اند به خدا، (4198894) (alef-6)
 
زهرا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۲ ۱۰:۲۹:۴۹
واقعا ما دهه شصتيها تباه شديم !!تبااه!!وقتي دانش اموز بوديم مدرسه درس حسابي نبود!دانشگا رفتيم ب اميد اينده ي روشن!بعد ديديم همش سراب بوده!نه كاري!نه اينده اي!!پسرامون بعد ٢٨سالگي و بعد دانشگاه و سربازي دنبال كار !دخترا هم وضشون بدتر .... (4198900) (alef-6)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۲ ۱۲:۲۱:۱۱
دانشگاه رو بگو با اون کنکورهای سختش الان همه چی بدون کنکور شده .شما میتونی بری بهترین رشته بدون کنکور ثبت نام کنی و فقط پول بدی ولی زمان ما سالها جوونها پشت این سد لعنتی موندن و زندگیشون کلا عوض شد . (4199112) (alef-6)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۲ ۱۰:۳۵:۱۴
دهه شصتی ها با انگیزه های زیادی در زمینه های مختلف مثل ورزش و تحصیل وارد شدند و یک ظرفیت برای ایران محسوب می شوند اما در داخل انگیزه ای برای چیدن این محصولات نیست و متاسفانه بیگانگان مشغول چیدن این محصول هستند. در واقع منابع اصلی ایران این منابع انسانی است ولی آقایون همچنان به فکر بالا بردن فروش نفت هستند در حالیکه اگر این ظرفیت فعال شود نفتی برای خام فروشی باقی نخواهند ماند. (4198912) (alef-6)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۲ ۱۰:۴۷:۴۰
هیچ لذتی از زندگی خود نبردم

همش بدبیاری -بی پولی - طلاق

هیچ کدام از ارزوهای نوجوانی ام براورده نشدند

برای همین به ما نسل سوخته میگن (4198933) (alef-6)
 
حسن
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۲ ۱۰:۵۳:۲۷
نسل سوخته به تمام معنی.کودکی در جنگ , نوجوانی در سختگیریهای دهه هفتاد , جوانی در کمبود فضای تحصیل و کار , میانسالی در عوارض تحریم .خدا به پیریمون رحم کنه. (4198942) (alef-6)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۲ ۱۱:۰۵:۲۳
قدرت طلبی و عدم اعتماد و نداشتن سواد برخی مسئولین منجر به این بدبختی شده که پس از سالها مطلبی در مورد آن نوشته میشود و به طور کامل صحیح است. (4198963) (alef-6)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۲ ۱۱:۰۷:۰۴
شما رو به آقا امام علی قسم دیگه این درد و دل رو سانسور نکنید (4198969) (alef-6)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۲ ۱۱:۰۹:۵۴
اقا بچه های دهه ۵۰ مشکلات رو تحمل کردند تحصیلات ابتدایی راهنمایی و یا دبیرستان انها در دوران جنگ بود و دوره خردسالی در بحبوحه انقلاب و در دوران سربازی و اشتغال هم در سالهای ۷۰ تا ۷۵ تورم و گرانی سربازیهای ۲۷ ماهه و سختگیریهای که در جامعه بود حالا مثال میزنم و مقایسه مس کنم بنده متولد ۵۳ هستم در سن ۵ سالگی انقلاب شد در ۳۱ شهریور یک روز قبل از رفتن مدرسه جنگ شد تا سوم راهنمایی جنگ بود که با موشک باران در اسفند و نوروز ۶۷ همراه شد در تابستان با پذیرش قطعنامه التهاب در بازار افتاد و بسیاری ورشکسته شدند در سال ۶۸ امام رحلت کرد دوهفته مدارس تعطیل شد و بسیاری از امتحانات جابجا شد در ان سالها به علت کمبود ظرفیت بسیاری از بچه های مستعد از ورود به دانشگاه محروم شدند از سربازی هم نگو که بدون سربازی نه کسی کاری میتونست انجام بده حتی یه گواهینامه ساده حالا صحبت از صف های طولانی ارزاق و کوپن رو هم اضافه کن روزی چند ساعت شیفتی با خواهر برادرامون باید تو صف گاز و مرغ و پنیر و روغن و خلاصه همه چیز بایستیم کلا زندگی پادگانی بود در مداس اجازه نمیدادند موی سر داشته باشی نه تلفن بود نه حمام درست حسابی پارکها هم که ساعتی کار میکردند درصورتی که متولدین ۶۰ تازه اخر جنگ رفتن اول ابتدایی و تا ۷۵ که سوم راهنمایی رو‌طی کردن در نوجوانی نه گشت ثاراله بود نه هر روز شهید اوردن نه موسیقی ممنوع بود نه ورزش محدودیت داشت بازیهای سگا اومده بود حال میکردن ماهواره در دسترس بود ویدیو ازاد بود پس محدودیتها مال دهه ۵۰ بود سربازی رو کم کردن طرح خرید خدمت گذاشتن جامعه بازتر شد بدترین ضربهرو دهه ۵۰ خورد (4198975) (alef-6)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۲ ۱۲:۵۷:۳۸
موافقم دهه 50 بسیار ضرر کرد ضمن اینکه افزایش جمعیت دهه 60 هم همه برنامه دهه 50 ها رو به هم ریخت و کلا همه دهه 50 ها الان گرفتار تر از دهه 60 هستند ولی در کل دهه 50 و 60 رو دچار مشکل میبینم و موفقیت هم ازآن قبل دهه 40 بوده دهه 40 ها هم همه زمان جنگ سرباز بودن (4199170) (alef-6)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۲ ۱۶:۱۳:۴۶
من متولد دهه 60 هستم همه اینها که شما می گین من تجربه کردم اگر شما تو صف گاز بودی من هم تو صف نفت بودم و هم گاز .
رحلت امام هم یادمه
کلاسها 40 نفره بود و معلم نداشت
دبستان می رفتم سرکار - شاگرد اول مدرسه بودم و تو نانوایی کار می کردم
همه این صفها هم که گفتی من هم بودم
ما نه فرصت بازی سگا داشتیم و نه فیلم و نه ماهواره
خدمت سربازی هم رفتم و دانشگاه دولتی هم درس خوندم و الی آخر
------------------------
اصل قضیه تبعیض و بی عدالتی
مشکل این جا است که اگر شما در دهه 50 این مشکلات رو داشتی همه مردم داشتند و طبیعی بوده ولی در دهه 60 ، افرادی که مشکلات بیشتری داشتند بیشتر مورد ظلم واقع شدند ، باند بازی ها بیشتر شد ، در شرایطی من شب تا صبح در سرمای زمستان تو صف گاز بودم که همسایم نبود ، در شرایطی من سربازی رفتم که دوستان نزدیکم نرفتند ، در شرایطی نسل من دنبال کار بود که بعضی ها بدون آزمون استخدامی رفتند سرکار و الی ماشاء الله

این تبعیضه که سختیها رو چندبرابر می کنه ما سختی ها رو تحمل می کنیم ولی یکی میاد دوپینگ می کنه و برنده میشه (4199695) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۳ ۰۷:۴۶:۳۹
احسنت,در دهه 60 متولدین دهه 50 در حال رشد و نمو بودند,من هم یه 53 ای هستم همدرد! (4200895) (alef-6)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۲ ۱۱:۴۲:۱۶
یادش بخیر.ما دانشگاه یه استاد داشتیم می گفت.شما دهه شصتی ها انقدر زیادین که وقتی موقع مرگتونم بشه.جامعه مشکل قبر پیدا می کنه و قبر براتون پیدا نمیشه.مشکل دهه شصت به بی فکری مسئولان و پدر و مادرهای اون دوران برمی گرده که بدون هیچ برنامه و فکری فقط تشویق به افزایش جمعیت کردن و الان هم هیچ کسی پاسخگو نیست. (4199031) (alef-6)
 
Romania
۱۳۹۵-۱۲-۲۲ ۱۲:۰۶:۱۲
دقیقا
هر دهه شصتی که والدینش متفکر و اینده نگر بود رفت خارج (4199079) (alef-6)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۳ ۰۷:۳۷:۳۸
اینقدر والدینشون آینده نگر بودند که خودشون هم مقیم خانه سالمندان می شوند. (4200877) (alef-6)
 
همینه دیگه
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۳ ۰۸:۳۴:۳۱
نه چه تقصیری دارن پدر و مادرها ....مادرم می گفت هر کی بچه اش کم بود تو کوچه ها بهش می گفت محارب امام زمان ..هی هم تبلیغ که بچه بیارین

به قول مامانم که وقتی دیپلم می گرفتین من فک می کردم حالا رییس بانک میشین چه میدونستیم دکترا بگیری بشینین کنار من

دخترخاله خودم (قابل توجه دهه 50ها) متولد 54 از دبیرستان رفت 2 سال سرکلاس دانشسرا معلم شد بعد فوق دیپلم، دیپلم گرفت و بعد شد مدیر مدرسه ....اتفاقا 50 تا 56 خیلی برد کردن این 57 تا 67 بودن که سوختن ...... (4200963) (alef-6)
 
سوال کننده
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۲ ۱۲:۳۷:۵۹
چرا من باید بسوزم ولی نسل قبل از من گرین کارت داره، زن و بچش بهترین جای دنیا دارن کیف می کنن، مدیر مادام العمره و پاداش بازنشستگی بالای 300 میلیون میگیره ی بره اونور دنیا کیف می کنه؟ (4199140) (alef-6)
 
۱۳۹۵-۱۲-۲۲ ۱۲:۴۸:۳۰
اگر صحبتی در مورد جنگ هست که این بار روی دوش نسل دهه چهل و پنجاه بود ، جنگ و آواره گی ، مدرسه های دو شیفتی بمباران های گاه و بیگاه صف نفت و تخم مرغ پنير ، حتی صف سیگار سهمیه ، نصف عمر بچه های دهه پنجاه توی صف ها صرف شد ، وضعیت تحصیلی بعلت جنگ خراب ، ورودی دانشگاه ها هم که کار هر کسی نبود از هفت نفر دانش آموز یک نفر ادامه تحصیل می داد ،، خدمت سربازی بیست و هفت ماه نه تفریحی نه امکاناتی ، دهه شصتي ها هم مشکلات فراوانی دارند حتی دهه هفتادي ها ، اما هیچ کدام از این ها به اندازه ی نسل قبل خود سختی نکشيدن (4199153) (alef-6)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۲ ۱۶:۱۷:۰۳
بحث سختی کشیدن عزیز من بحث بی عدالتی

این نسل مسیر سخت رو رفته ولی به مقصد نرسیده با فوق لیسانس میگه حاضرم برم کارگری ولی کار نیست. (4199706) (alef-3)
 
سلیم
۱۳۹۵-۱۲-۲۲ ۱۲:۵۲:۲۴
دهه شصت نماد بی فکری و بی مسیولیتی و نبود برنامه ریزی است. اغلب متولیدن دهه شصت درکی از دهه شصت ندارند. با دوستی که نظر داده موافقم که متولدین دهه پنجاه آسیب دیده تر هستند. بچه های متولد دهه شصت درکی از صف و کوپن ندارند. درکی ندارند که ارزاق نبود که بخورند حتی پولی. نفت نبود که خانه را گرم کنند بنزین نبود که برانند. در هر محله چند نفر محدود ماشین داشتند. سرباز بگیری نبود که یکدفعه مامورین بریزند توی مینی بوس و جوانها را ببرند. اغلب دهه شصتی ها نمیفهمند که دهه پنجاهی ها 80 درصدشان نمیتوانست به دانشگاه برود.
اما با این حال دهه شصتی ها چوب ندانم کاری والدین ناآگاه را می خورند. نمیفهمم چرا فکر نکرده صاحب اولاد شده اند؟ نمیدانم چرا آنروز ها در هر کوچه چندین نفر بودند که بالای شش تا بچه داشتند؟ تا ده تا و بیشتر هم بود. حالا آن موج های کوچک تبدیل به موج های بزرگ شده اند. نه خانه دارند نه کار دارند نه می توانند ازدواج کنند. دهه پنجاهی ها مجبورند از ترس موج دهه شصت دائم بدوند که این موج روی آنها خراب نشود. دهه هفتادی ها هم هر جا پا می گذارند این موج به آنجا رسیده و همه چیز نابود شده است.
واقعا دهه شصتی ها تقصیر ندارند. دولتمردان باید از مردم بخاطر عدم کنترل جمعیت در آن دهه عذر خواهی کنند. دهه شصتی ها برای آینده هم مشکل خواهند بود. اغلب آنها بعد از ازدواج رو به تک فرزندی آورده اند ( بخاطر رنج هایی که از زیادی بچه دیده اند) و این تک فرزندی ، بقول رهبری مایه مشکلاتی در سالهای دهه آینده خواهد بود. (4199161) (alef-6)
 
ali
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۲ ۱۳:۳۶:۱۴
مگر پدران و مادران مسئول تدوین استراتژی برای مملکت هستند یا ایجاد اشتغال با این عزیزان است با فرزند کمتر فقط رفاه را برای خودشان و محدود فرزندشان فراهم می کردند حال آنکه این کشور ظرفیت اقتصادی زیادی دارد و حیف که این استدلال ها شده کار روزمره . امیدوارم با کمی تدبیر این کشتی به جریان اقیانوس بازگردد . (4199275) (alef-3)
 
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۲ ۱۳:۳۹:۱۲
من ازخداگله دارم دلم خیلی تنگه (4199285) (alef-3)
 
حسام
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۲ ۱۳:۵۳:۵۳
من در همین دوره بدنیا اومدم ، یعنی دهه شصتی هستم ، درایران هم زندگی کردم ،موشک بارون و اینها هم کاملا یادمه ، ولی خدا وکیلی نسوختم . .. خوبم ، حالم خوبه ، خیلی باحالم ، خیلی ، پر انرژی ، امیدوار و عالی .... اصلا هم بچه پولدار نیستم ... ولی عالی هستم ... (4199319) (alef-6)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۲ ۱۴:۲۴:۲۵
حسام جان بحث زندگی حضرتعالی نیست بحث کل جمعیت هست اگر نگاهی به اطرافت بندازی متوجه میشی ضمن اینکه اجباری در کامنت گذاری نیست (4199387) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۲ ۱۵:۱۳:۲۴
از قدیم گفته اند هر کس دندان دهد همان نان دهد. (4199534) (alef-3)
 
Germany
۱۳۹۵-۱۲-۲۲ ۱۵:۳۷:۴۷
و همین بدبختمون کرد (4199585) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۲ ۱۵:۴۱:۲۳
با این شعاد جمعیت یه دفعه از 30 میلیون شد 60 میلیون (4199603) (alef-3)
 
نانوا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۲ ۱۶:۴۰:۴۳
و از بس نان داده که اکثر بچه های افریقایی ها از بس خورده اند اسکلت و استخوان های قفسه سینه شان پیداست. (4199788) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۲ ۱۸:۱۷:۲۳
نان داده ولی نانشو می دزدند. (4200042) (alef-3)
 
۱۳۹۵-۱۲-۲۲ ۱۸:۱۰:۵۵
تبعات جنگ و نبود امکانات را دهه پنجاهی ها حس کردند.اون زمان برای یک دوچرخه هندی معدل 20 و شاگرد اولی (در کلاس 30 -40 نفری )نیاز بود .اون موقع بعد از کنکور آمار خودکشی بالا می رفت.اون موقع دیپلم امتحان نهایی داشت و سربازی که مثل مرگ برو برگرد نداشت. کامپیوتر و یادگیری ساز و ورزش و ....بماند.
قبول دارم که دهه شصتی ها جمعیت انبوهی بودند ولی خیلی از سدها رو شکستند که ما خوابش رو هم نمی دیدیم.کی فکر می کرد یه روز یه جوان پاش به بهترین دانشگاههای دنیا برسه چه برسه مطابق علاقش به دانشگاههای داخلی بره؟ یا سربازی خریدنی بشه ؟ یا یک جوان قبل 30 سال صاحب خودرو بشه؟ (4200026) (alef-3)
 
حسین
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۲ ۱۸:۴۷:۳۴
منم دهه شصتی هستم ولی زندگی بد و خوب داره. امیدمون به خداست. هم بدترش ممکن بوده و هم بهترش.هم زنم ندادن هم به سختی کار پیدا کردم بعد از هشت ماه.اونم فقط به خاطر اینکه واقعا کارمو بلدم.با یه فوق لیسانس فکستنی از یه دانشگاه دولتی خوب با معدل بالا.پدرمون در اومد ولی مزه اش به همینه. دو ساله میخوام زن بگیرم ولی به دلایل ناگفتنی نشده.خدا رو شکر نصف راهو اومدم.پیاده و سواره ش مهم نیست. مهم امیده که رفته سر کوچه نون بگیره.ببخشید،امیدمون خیلی بالاس.یعنی تا ثانیه آخر چشممون.روشنه.اصلا ما دهه شصتی ها کلا پر امیدیم.یعنی امید از رو بره،ما از رو نمیرم.
اینا رو گفتم که بیقه دهه ای ها نگن ااین دهه شصتی ها چقدر غرغر میکنن.نه عزیز من.عوضش بچگیهای با صفایی داشتیم.هم عصر بدون تکنولوژی رو دیدیم هم رفتیم تکنولوژی آینده رو تکون دادیم.و خلاصه خدایا،راضیم ازت بعد اینکه کوچیکتیم. بقیه ش رو هر جوری به صلاحه کمکم کن که ما را به تدبیر مسئولین پیشاتحریم و پساش امیدی نبود و نیست.چاکریم (4200101) (alef-3)
 
سعید
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۵ ۱۰:۴۶:۴۴
کلا با خودت درگیری داداش (4204786) (alef-3)
 
احمد
Germany
۱۳۹۵-۱۲-۲۲ ۱۹:۵۲:۱۱
گذشته ها گذشته.
باید به فکر حال و آینده بود.
الان دهه شصتی های زیادی هستند که هنوز کاروبار درستی ندارند و به خاطر سنشون به راحتی استخدام نمی شوند.
باید به فکر مشکلاتی بود که پیک جمعیت دهه شصتی در آینده پیدا می کنند.
اینها کم فرزنداند.
وقتی به سن پیری و ناتوانی برسند کسی نیست ازشون نگهداری کنه.
در آینده با نسل پیر و افسرده ای مواجه هستیم.
که برای بهداشت و درمان هم مشکل دارند.
تامین اجتماعی از پس حقوق بازنشتگی و خدمات درمانی آنها عاجز خواهد بود.
خانه سالمندان هم برای آنها به اندازه کافی ظرفیت نخواهد داشت.
احتمالا بعد از مردن هم با مشکل کمبود سردخانه، غسالخانه، قبر و ... مواجه خواهند بود.
از الان خیرین مدرسه ساز بهتر است به فکر ساخت خانه سالمندان و بیمارستان باشند.
مسوولین باید به فکر باشند.
.... (4200205) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۲ ۲۱:۰۱:۱۴
متولدین دهه های 1310 تا 1340 مسببان این وضعیت و افزایش جمعیت هستند که فعلا خود را به بی خیالی زده اند و حتی انتقاد هم میکنند. (4200331) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۳ ۰۸:۳۹:۰۶
۳۰ سالمون شد. نه تونستیمم ازدواج کنیم نه تونستیم کار درست حسابی داشته باشیم. جوونیمون رفت که رفت. شرمنده نگاه پدرر و مادرمم که از تو نگاهشون میخونم که چه قدر حسرت به دل موندن خوشبختی ۳ تا بچه دهه شصتیشونو بببینن. حیف از جوونیمون حیف. (4200976) (alef-6)
 
فرشی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۳ ۱۵:۰۰:۳۰
با سلام و احترام
در ایران نسل قبل 50 همه مثل هم هستن تغییر در جامعه و تغببر در سنت ها خیلی کم و اروم اروم داشت انجام میشد ولی اوج امکانات و رفاه محدود به لامپ توی کوچه بود .نسلی که میشه فداکارترین نسل نامید نسلی که هم از بالا فشار داشت هم ازبعدی .
نسل 50 نسلی که انقلاب رو دید و جنگ رو درک کرد نسلی که بخاطر مارک قرمز رنگ جوراب از مدرسه اخراج شد و بخاطر همسایش مهر ضد .. زدن بهش ولی اونایی که از این نسل جون سالم به در بردن امکانات خوبی از نظر کار و خونه و ازدواج براشون فراهم شد . تقریبا میشه گفت برای چیزی نیاز نبود زیاد تلاش کنن .
اما دهه شصت وقتی بدنیا اومد برای تهیه شیر خشکش باید آشنا داشتی . تو خونه باید آژیر رو میشناخت . تو مدرسه توکلاس 50 نفری مینشست و تو کنکور احتمال قبولی کمتر از 10 درصد بود . انقلاب رو ندید ولی درک کرد . جنگ رو ندید ولی خوب اثر جنگ در جامعه رو یاد گرفت . فهمید شهید کیه و برادر شهید کجاست . یک جمعیت 20 میلیونی که باهم درخواست دانشگاه دارن و باهم میخوان برن کار کنن و باهم میخوان خونه بخرن یعنی همیشه قحطی یعنی همیشه تلاش برای بدست آوردن چیزی که میتونست حق باشه .

تو انجاست که میشه گفت دهه قبل 50 و 50 و 60 نسل سوخته هستن فقط میزان و محل سوختگی خیلی فرق داره . (4201608) (alef-6)
 
ت
Romania
۱۳۹۵-۱۲-۲۴ ۱۹:۲۵:۱۴
والا ما دهه شصتی ها گر چه خیلی سختی کشیدیم وسوختیم اما بیشترین سوختن ما در دهه کنونی و مشاهده مفاسد مالی برادر و فرزندان و رانت خوری و اشرافگرایی نوکیسه ها با سرمایه ملی مردم و کشور رخ داده است ...هیچ سوختنی به این اندازه ما را نسوزاند ه است (4203991) (alef-11)
 
مرتضی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۲-۰۷ ۱۸:۵۱:۴۹
وضعیت همین که هست باغم وغصه هیچی درست نمیشه اتفاقیه که افتاده خواهشا به جای ناامیدی کمی به خودتون بیایین وازباقیمانده جوونی وسلامتیتون بیشترین استفاده روببرین موفق باشین (4289409) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.