نظر منتشر شده
۷
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 207972
این جا هر که بامش بیش، برفش بیشتر نیست
بخش تعاملی الف - کسری شادمان
اشاره: مطلبی که می خوانید از سری یادداشت های بینندگان الف است و انتشار آن الزاما به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست. بینندگان الف می توانند با ارسال یادداشت خود، مطلب ذیل را تایید یا نقد کنند.
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۲۱ آذر ۱۳۹۲ ساعت ۰۷:۰۹
عمده کشورهای پیشرفته و توسعه یافته بودجه خود را از محل درآمدهای مالیاتی تنظیم می کنند و حتی کشورهای نزدیک به ایران مانند ترکیه که فاقد نفت است از محل درآمدهای مالیاتی و برخی درآمدهای دیگر مانند درآمدهای گردشگری و عوارض گمرکی به تامین درآمد بودجه خود اقدام می کند. در برخي دیگر از كشورها درآمدهاي مالياتي ۴۹ تا ۵۵ درصد توليد ناخالص ملي است اما حداقل ۲۰ سال است که در ایران، سهم مالیات از درآمد ناخالص ملی از ۷ درصد تجاوز نکرده است و به گفته سازمان امور مالیاتی تقریبا نصف کسانی که باید مالیات بدهند، مالیات نمی دهند!

متاسفانه امروز عمده پرداخت مالیات بر عهده افراد مستضعف و حقوق بگیر ثابت و برخی خرده فروشان است؛ در حالی که بر اساس برخی آمارها تنها در یکی از موارد، ۳ هزار نفر در کشور با درآمدهای نجومی از مالیات فرار می‌کنند و معروف به گروه «مالیات‌گریز» شده‌اند.

این یعنی، برخی ویژه خواران و شرکت های سودده تجاری با آنکه حجم قابل توجهی از بودجه دولت را می بلعند اما مالیات نمی دهند. آنهایی هم بعضا گذرشان به ادراه مالیات می افتد مالیات حقه خود را نمی پردازند و تنها لامپی روشن می کنند تا نشان دهند که خانه خالی نیست!

فرار مالیاتی گرچه در برخی از کشورها، افرادی چون لیونل مسی را دادگاهی می کند و در برخی کشورهای دیگر، شخصیت ها و سیاسیون راهی زندان می شوند و یا در مشرق زمین از فرط خجالت عده ای خودکشی می کنند! اما در ایران این موضوع، امری رایج، عادی و حتی مشروع است.

حالا در این شرایط، وقتی هفدهم آذرماه، رئیس دولت تدبیر و امید وقتی پیش نویس دخل و خرج دولت (لایحه بودجه) را به مجلس می داد اعلام کرد که درآمدهای مالیاتی در سال آینده ۳۱/۴ درصد رشد خواهد داشت.

این موضوع گرچه برخی اقتصاددانان کشور را از این منظر خوشحال کرد که یالاخره سهم مالیات در درآمدهای دولت بیشتر می شود و سهم نفت کمتر، اما کارمندان و حقوق بگیران برخود لرزیدند که مبادا این رقم را آنها باید بپردازند.

شاید تنها گروهی که از اعلام این خبر، ککشان نگزید، همان فراریان همیشگی مالیات باشد، اما به نظر می رسد که اگر قرار نیست نرخ مالیات افزایش یابد، روزهای سختی در انتظار کسانی است که با قانون گریزی عدالت اجتماعی را به بازی گرفته اند. دیگر سازمان امور مالیاتی در حاشیه نخواهد بود و هنگامی که دولت احساس نیاز کند به سراغ سازمان می رود تا از فعالان اقتصادی مالیات متناسب را اخذ کند.

خود دکتر روحانی بهتر از هر کسی می داند تحقق این میزان از درآمد مالیاتی در کشوری سيستم اخذ ماليات در آن بر اساس ديوانسالاري بوده و از مدرنيته در آن خبري نيست چقدر مشکل است. در اقتصادی که ۴۱ درصد اجزای ان از پرداخت مالیات معاف هستند و ۲۱ درصد نیز به صورت غیر رسمی فعالیت می‌کنند تحقق این موضوع با چه چالش هایی همراه است.

در سیستم مالیات گیری کشوری که نرخ‌های مالیاتی در بخش‌های مختلف اقتصادی متعدد نیست، و در فرآیند وصول مالیات‌ها نظرات شخصی اعمال می شود، و از همه بدتر در برخی از حوزه‌های مالیاتی به دلیل ناکافی بودن نظارت‌های فنی بر فرآیندهای تشخیص و وصول مالیات فساد مسلط است، وصول مالیات با چه سختی هایی همراه خواهد بود.

اما نکته مهم این که اگر قرار است دولت تدبیر و امید از وابستگی شدید درآمدهای کشور به منبع نه چندان سهل الوصولی چون نفت، کاسته بکاهد، اگر بناست تحریم های نفتی کارایی خود را از دست بدهند، باید برای اداره کشور به سمت درآمدهایی مانند مالیات رفت و این امر هم حاصل نمی شود مگر اینکه بی رحمانه با مالیات گریزی برخورد شود، چرا که حسن روحانی برای تحقق قسمت اعظمی از شعارهایش به این موضوع نیاز مبرم دارد.
 
کلمات کلیدی : کسری شادمان
 
۱۳۹۲-۰۹-۲۱ ۰۸:۴۴:۳۷
من در دانشگاه آزاد حق التدریس کار می کنم و تمام درآمد من در یک ترم دو ملیون و چهارصد هزار توان است دانشگاه از این مبلغ 10 درصد به عنوان مالیات کم می کند در حالیکه اگر این پول را به 6 ماه تقسیم کنند می شود ماهی 400هزار تومان و زیر سقف مالیات وقتی هم اعتراض می کنیم می گویند چون افرادشاغل که از معافیت مالیاتی استفاده می کنند هم جزو حق التدریس ها هستند ما نمی دانیم چه کسی حق از معافیت خود استفاده کرده یا می گویند این حقوق نیست و حق الزحمه است و باید مالیات آن پرداخت شود در حالیکه برای بسیاری از حق التدریس ها این پول تنها درامد انها در زندگی محسوب می شود 7درصد به عنوان حق بیمه که چیزی حدود 500 هزار تومان در مجموع از من کم می شود اما هر 8 ساعت تدریس را یک روز در نظر می کیرند و مثلا اگر 16 ساعت در هفته کلاس داشته باشی می شود 2 روز و یک ترم را هم 16 یا 17 هفته د باشد 32 روز بیمه برای حق التدریس به حساب تامین اجتماعی می ریزند که در مقابل پولی که کم می کنند بسیار ناچیز است . در حالیکه یک استاد تمام وقت خودشان حداکثر 16 ساعت تدریس می کنند (1837331) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۹-۲۱ ۱۱:۰۱:۰۶
نماینده ها به جای اصلاح مشکلات این چنینی با سوال های بی مورد از دولت، وقت مجلس و دولت را میگیرند. تازه مثل بچه ها قهر هم میکنند! (1837516) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۹-۲۱ ۱۹:۰۵:۰۶
مالیات بر ارزش افزوده خیلی بی معنیه.رفتم ایران خودرو صافکاری ماشین ازم مالیات بر ارزش افزوده گرفت اونوقت صافکاری تو خیابون برا خودش بدون هیچ تعرفه و قانونی نرخ می ده بدون این مالیات.مالیات باید بر درآمد باشه نه بر مصرف کننده بی نوا در این وانفسای اقتصادی. (1838285) (alef-6)
 
حامد
۱۳۹۲-۰۹-۲۲ ۰۱:۵۰:۲۰
زورشان به کارگر و کارمند و مصرف کننده میرسه و از حقوق مالیات کم میشه و در قبوض عوارض دریافت میشه و مالیات بر ارزش افزوده هم از اختراعات احمدی نژاد بود برای خدمتگزاری بیشتر که هرسال 1 درصد به آن افزوده میشود که الان 7 درصد مالیات ارزش افزوده از خریدار و مصرف کننده می گیرند چون زورشان به فروشنده نمی رسه! (1838842) (alef-6)
 
۱۳۹۲-۰۹-۲۱ ۱۹:۱۲:۳۴
در تائید نوشته های فوق بنا را بر این بگذاریم که تحریم خرید نفت همیشگی است و باید هزینه بودجه را از راههای دیگر تائمین کرد و درآمد حاصل از فروش نفت برای ساخت کارخانه ها بکار رود و ایجاد شغل شود (1838295) (alef-10)
 
بیصدا
۱۳۹۲-۰۹-۲۲ ۰۱:۱۹:۱۱
بهترین راه برای وصول مالیات واقعی ابتدا اخطار به مالیات گریزان است سپس تلاش دربدست اوردن درامد واقعی مودیان مالیاتی وازهمه مهمتر اینکه مردم واقعا احساس کنند مالیاتی که پرداخت میکنند برای ارایه خدمات ورفاه بیشتربه انان هزینه میگردد نه دراموری مثل تامین اجتماعی. (1838832) (alef-6)
 
۱۳۹۲-۰۹-۲۲ ۱۳:۰۲:۱۶
حالا که قرار شده هر سال 1 درصد به مالیات ارزش افزوده اضافه بشه کار دولت هم سخت شده ، چرا که باید حساب پس بدهد که پولی را که از مردم میگیرد کجا خرج میکند ،چون هر کسی به امید اینکه رفاهی براش حاصل بشه مالیات میدهد نه اینکه یه عده ای رانت خور تربیت کند !!!!!! (1839216) (alef-10)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.